Átfogó vizsgálatot indít az ITA Airways felvásárlásának ügyében az Európai Bizottság

Forrás: turizmus.com

 2024. január 24. 15:23

Az Európai Bizottság átfogó vizsgálatot indított az ITA Airways Lufthansa általi felvásárlásának ügyében, az EU összefonódás-ellenőrzési rendelete alapján. A Bizottságnak aggódik, hogy az ügylet csökkentené, korlátozná a piaci versenyt több útvonal esetében is.

A Lufthansa és az ITA Airways meghatározó piaci szereplők az európai légtérben, mindkét légitársaság kiterjedt belföldi, rövid és hosszú távú útvonal-hálózattal rendelkezik. 2023 májusában megegyezett a Lufthansa és az olasz állam az ITA Airways egy részének eladásáról, amellyel kapcsolatosan az Európai Bizottság átfogó vizsgálatot indított. A bizottság előzetes vizsgálta megállapította, hogy a két társaság összefonódása csökkentheti a versenyt az Olaszországot a közép-európai országokkal összekötő rövid távú útvonalakon.

Bizonyos viszonylatokon jelenleg mind a Lufthansa, mind az ITA Airways repül, azonban a felvásárlással monopólium jöhet létre egyes célállomások között. A versenytársak a rövid távú útvonalakon elsősorban fapados légitársaságok, akik sok esetben távolabbi, nem központi repülőterekről közlekednek. Vizsgálják továbbá az Olaszország és az Egyesült Államok, Kanada, Japán valamint India közötti hosszú távú útvonalakra hogyan hatna az ügylet.

Vizsgálják a Lufthansa és az ITA Airways összefonódásának következményeit

Fotó: 123rf.com

 

A tranzakció tovább növelheti az ITA erőfölényét a Milánó-Linate repülőtéren, ami megnehezítheti a versenytársak helyzetét az érintett útvonalakon.

A Lufthansa 2024. január 8-án nyújtotta be a kötelezettségvállalásokat az Európai Bizottság előzetes aggályainak eloszlatására, azonban ezek nem bizonyultak elégségesnek. A bizottságnak most 90 munkanap áll rendelkezésére 2024. június 6-ig, hogy döntést hozzon az ügyben.