Ausztria fenntartja a biztonsági ellenőrzést az osztrák–magyar határon

Forrás: turizmus.com

 2022. május 12. 12:16

Mától Ausztria legalább fél évvel meghosszabbítja a 2015-ös menekültválság óta a szlovén és magyar határán bevezetett biztonsági ellenőrzést – olvasható az osztrák belügyminiszter Gerhard Karner levelében, amelyben az Európai Bizottságot tájékoztatta e döntéséről.

A belügyminiszter erről szóló rendelete 2022. május 12-én, csütörtökön nulla órakor lépett hatályba és legalább 2022. november 11-ig tart.

A rendelkezést szükség esetén ismét meg lehet majd hosszabbítani. Gerhard Karner szerint „óriási belbiztonsági kihívás elé állította Európát az ukrajnai háború. Különösen veszélyes fejlemények figyelhetők meg az emberkereskedelemben, ezért van szükségünk a külső határok erőteljes védelmére” – írja blogján Kovács Balázs turisztikai szakember.

Ausztria meghosszabbítja a 2015-ös menekültválság óta a szlovén és magyar határán bevezetett biztonsági ellenőrzést

Fotó: 123rf.com

Mint arról korábban hírt adtunk, Ausztria határain továbbra is fenntartja a járványügyi ellenőrzést is, jelenleg is érvényben van az úgynevezett 3G-szabály.  Az osztrák gazdasági kamara ugyanakkor követeli, hogy Johannes Rauch a szövetségi egészségügyi miniszter vonja vissza rendeletét, ellenkező esetben arányossági eljárás keretében jogi úton lesznek kénytelenek ezt kikényszeríteni. Érvelésük szerint az aránytalanul szigorú járványügyi szabályozás jelentős versenyhátrányt okoz mind az osztrák utaztatási szektor, mind pedig a szálláshely-szolgáltatók számára.

Mint ismert, a 3G-eljárás alapján jelenleg oltási vagy gyógyultsági igazolással, vagy ezek hiányában negatív koronavírus-teszttel lehet csak Ausztria területére belépni.