Március 5-től eltörlik a turizmust is érintő legtöbb korlátozást Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2022. február 16. 16:03

A szövetségi kormány, a tartományi vezetők és a járványügyi operatív törzs (GECKO) szerdai tanácskozást követően Karl Nehammer osztrák kancellár bejelentette a járványügyi korlátozások ausztriai feloldásának részletes menetrendjét.

A legfontosabb dátum – az osztrák sajtóban máris a „szabadság napjának" elkeresztelt – március 5-e lesz. Ekkortól kezdve minden releváns járványügyi korlátozás kivezetésre kerül, nem kell többé oltási, gyógyultsági igazolás vagy érvényes teszt a turisztikai, kulturális, szabadidős, kereskedelmi és egyéb szolgáltatások igénybevételéhez.Ugyancsak ettől az időponttól eltörlik az éjszakai vendéglátást jelenleg is sújtó éjféli zárórát és szabadon lehet rendezvényeket, kiállításokat és vásárokat rendezni, nem lesz többé létszámkorlát e területen sem.

Az FFP2 maszkviselési kötelezettség csak ez egészségügyi intézményekben, közösségi közlekedésben, illetve a napi alapvető élelmiszereket árusító kereskedelmi egységekben és a patikákban marad meg – írja a GD-Consulting blogja.

Az osztrák sajtóban máris a „szabadság napjaként" említik március 5-ét

Fotó: 123rf.com

A fokozatosság jegyében már február 19-től elkezdik feloldani a kötöttségeket. Az oltási és gyógyultsági igazolás mellett ismét elfogadják a negatív PCR-teszteredményt is belépőként a turisztikai szolgáltatások idénybevételéhez (a 2G-t felváltja a 3G-szabály.) Fontos kivétel Bécs, ahol továbbra is csak az oltottak és gyógyultak mehetnek étterembe, vehetnek igénybe szálláshely és egyéb szabadidős szolgáltatást.

Ugyancsak jelentős változás, hogy már február 21-től könnyebbé válik az Ausztriába való beutazás, az oltási, gyógyultsági igazolással nem rendelkezők immáron negatív PCR-teszttel is beutazhatnak (3G-szabály).

„Ausztria turizmusa március 5-tól fellégezhet, visszanyerjük szabadságunkat. Az elmúlt években sikerült bebizonyítani, hogy a biztonságos vendéglátás a nehéz körülménynek mellett is lehetséges, továbbra is a legjobb szolgáltatásokat fogjuk nyújtani" – nyilatkozta Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter a tárca frissen kiadott közleményében.

A Szputnyik oltás elismeréséről továbbra sincs pozitív döntés, azt továbbra sem fogadják el a beutazáshoz. Minap már az Osztrák Gazdasági Szövetség is az orosz vakcina ausztriai elismerését sürgette a turizmus-vendéglátásban is tapasztalható munkaerőhiány megoldására.

 

Frissítés:

Bécs csak óvatosan nyit

A járványkezelésben eddig is óvatos Bécs továbbra sem a szövetségi szabályokat követi – reagált a hírre a város polgármestere. Az osztrák fővárosban ugyanis a legtöbb helyen ezentúl is kötelező marad az orrot és szájat eltakaró FFP2-es maszk viselése. Ugyanakkor ingyenes marad a tesztelés is.

Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleménye szerint Bécsben érvényben maradnak a vendéglátóipari egységekre vonatkozó korlátozások is. Bár az éjszakai szórakozóhelyek az osztrák fővárosban is újranyithatnak március 5. után, de csak oltottak, vagy a betegségen átesettek számára (2G-szabály). A pontos szabályozásról a következő két hétben fognak dönteni.

Michael Ludwig, Bécs polgármestere szerint az óvatosságra azért van szükség, hogy a bécsi kórházak továbbra is ellen tudjanak állni a járvány okozta nyomásnak. Hangsúlyozta, hogy a delta variáns okozta negyedik hullám alatt az óvintézkedések segítségével a város 42 millió eurót spórolt meg az egészségügynek.