Ausztria hétfőtől ismét szigorítja a beutazási szabályait

Forrás: turizmus.com

 2021. december 18. 07:35

Ausztria az ünnepek előtt egyszerre szigorít a beutazási szabályain, és enyhít a karácsonyra és szilveszterre vonatkozó járványügyi szabályain az omikron vírusmutáció terjedésének megakadályozása érdekében.

Ausztria területére december 20-tól főszabályképpen már csak érvényes oltási, vagy gyógyultsági igazolással (2G-szabály) lehet belépni, továbbá egy érvényes PCR-tesztet is be kell mutatni. A harmadik oltás megléte esetén ez utóbbitól eltekintenek – foglalja össze a péntek este bejelentett legfrissebb beutazási szigorításokat szakmai blogjában Kovács Balázs turisztikai szakértő. (Kivéve a Szputnyik V oltást, amelyet Ausztria nem ismer el – a szerk.)

Ez azt jelenti, hogy az emlékeztető oltással rendelkezők turisztikai céllal ugyanúgy beutazhatnak, ahogy eddig, akik azonban nem tudják a védettségi igazolásukban felmutatni a szükséges átoltottságot, ott 72 óránál nem régebbi PCR-tesztre, vagy a kivételek körébe sorolt valamelyik ok bizonyítására is lesz szükség.

A felsoroltak hiányában önkéntes karantén vállalásával lehetséges csak a beutazás, s a karanténból legkorábban öt nap elteltével válthatják ki magukat egy negatív teszt bemutatásával az érintettek. Az intézkedések alól kivitelt képeznek a várandósok, a 12 év alatti gyermekek, a valamilyen egészségügyi okból nem olthatóak, illetve az ingázók.

Figyeljen az új beutazási szabályokra, aki síelni indul Ausztriába

Fotó: 123rf.com

A munkavállalás miatt ingázók számára továbbra is a 3G-szabály marad érvényben, tehát tőlük az érvényes tesztet önmagában is elfogadják még a határon. A karanténra kötelezettek esetében ismét bevezetik a nyár előtt már alkalmazott előzetes regisztrációs kötelezettséget (pre travel clearance).

 

Enyhítések az ünnepekre

A pénteken bejelentett járványügyi szabályok másik csoportja ugyanakkor enyhítéseket tartalmaz. A karácsonyi ünnepnapokra és szilveszter napján enyhítik az oltatlanokra – jelenleg változatlanul – vonatkozó kijárási korlátozásokat. A rendelkezést ezekre a napokra úgy módosítják, hogy családi, baráti összejövetelek meglátogatása kivételt képez majd a tilalom alól. Azonban  a társas összejövetelek esetében maximum 10 főben korlátozzák a „nem egy háztartásban élő személyek" számát, amennyiben oltatlanok is vannak közöttük. Ennél nagyobb összejöveteleket már csak a 2G-szabály alapján lehetséges megtartani, azt is csak 25 főig.Szilveszter napján a vendéglátóhelyeken szövetségi szinten eltörlik a 23 órai hivatalos zárórát. Az egyes tartományok azonban ennél szigorúbb szabályokat is hozhatnak. Továbbra is csak ültetett formában engedélyezett a vendéglátás, így a zenés-táncos mulatság szintén nem lehetséges.