1500 milliárd forintnyi Covid-támogatást kaptak az osztrák turisztikai vállalkozások

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2022. január 17. 12:00

A világjárvány kezdete óta eddig közvetlenül 4,2 milliárd eurót (kb. 1500 milliárd forintot) fizettek ki támogatásként az ausztriai szállásadóknak és vendéglátósoknak – derült ki az osztrák turisztikai minisztérium körleveléből.

A nehéz helyzetben lévő turizmus ágazat számára március végéig továbbra is biztosítják az állami támogatások rendszerét, amelyet ha szükséges, újra meghosszabbítanak – ismerteti az osztrák turisztikai minisztérium szakmai körlevelét a GD Consulting blogja.

A tárca tájékoztatásából megtudható, hogy a központi támogatások segítségével szövetségi szinten az elmúlt évben 37 ezer vállalkozás esetében 400 ezer munkahely megtartását biztosították. A Kurier számításai szerint az ausztriai vendéglátósok átlagosan 32 ezer euró (12 millió forint) támogatást, míg a szállodák vállalkozásonként átlagosan 60 ezer eurós (22 millió forint) támogatást kaptak. A magánszálláshely szolgáltatók, szobakiadók pedig összességében 72 milliós eurós (26 milliárd forint) segélyhez jutottak a szövetségi kormánytól.

Szigorú járványügyi szabályokat vezettek be az idei turisztikai síszezonban Ausztriában

Fotó: 123rf.com

Elisabeth Köstinger szövetségi turisztikai miniszter bízik abban, hogy az idei turisztikai síszezon a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályokkal fenntartható. Az Ausztriában február elsejétől bevezetni tervezett kötelező oltásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a szabályozás keretében olyan praktikus megoldásokra törekednek, amely rendezi azon külföldi munkavállalók helyzetét is, akik nem rendelkeznek az EU által is elismert oltásokkal. (Korábban beszámoltunk róla, hogy az osztrák hatóságok nem ismerik el a Szputnyik védőoltást, s csak korlátozottan fogadják el a kínai és a Janssen vakcinákat.)

A kötelező oltással kapcsolatban az osztrák turisztikai miniszter hangsúlyozta, a "vakcina az egyetlen megoldás a járványból való tartós kilábaláshoz, szerepe hasonló a biztonsági övhöz, amely életet ment, éppen ezért az is kötelező."