Szakaszosan nyit az osztrák turizmus, itt a tartományok nyitási menetrendje

Forrás: turizmus.com

 2021. december 08. 17:50

A szövetségi kormány, a tartományi vezetők és a járványügyi szakértők bécsi tanácskozásán szerdán döntöttek az ausztriai kijárási korlátozás feloldásának pontos részletszabályairól.

December 12-én 0.00 órakor Ausztriában – Felső-Ausztria tartomány kivételével – az érvényes oltási, vagy gyógyultsági igazolással rendelkezők számára véget ér a november 22. óta tartó 20 napos kijárási korlátozás. (Felső-Ausztriában december 17-én oldják fel a zárlatot.)

Ennek értelmében a kereskedelmi egységek december 13-tól megnyithatnak, ugyancsak elérhetők lesznek a közvetlen testi kontaktust igénylő szolgáltatások is, így a kozmetikusok, fodrászok, masszőrök. A szövetségi kormány rendelete szerint főszabályképpen az FFP2-es maszk minden közösségi zárt helyen és a közösségi közlekedés járatain egységesen kötelező. A szupermarketek és a gyógyszertárak kivételével az üzletek látogatása és a szolgáltatások igénybevétele 2G-szabályhoz kötött, azaz érvényes oltási, vagy gyógyultsági igazolás felmutatása szükséges – írja Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő blogjában. Rendezvények megtartása beltérben 25 főig, kültéren 300 főig engedélyezett. Étel és ital fogyasztása csak arra kijelölt helyen, ültetett formában lehetséges. Ez utóbbi érinti a karácsonyi vásárokat is, amelyek ugyancsak a 2G-szabály mellett látogathatók.

Az újranyitó szálláshelyek és éttermek érvényes oltási, vagy gyógyultsági igazolással lesznek látogathatók

Fotó: 123rf.com

Az éjszakai vendéglátás 23 óra után – előreláthatólag január 10-ig – továbbra is tilos, illetve a síelés utáni partik (apres-ski) sem engedélyezettek. Színházak, mozik, kulturális létesítmények üzemelhetnek. Az újranyitó szálláshelyeknek és éttermeknek szintén a 2G-szabály értelmében érvényes oltási, vagy gyógyultsági igazolást kell kérniük a vendégektől. Mind a vendégek, mind a vendéglátók számára kötelező a maszk viselése, amelyet előbbiek csak az asztalnál ülve vehetnek le. A járványügyi visszakövethetőség érdekében a vendégeknek regisztrálni is kell magukat.

Az általános szövetségi szintű szabályoknál az egyes tartományok szigorúbb szabályokat is hozhatnak,, ezzel a lehetőséggel a tartományi vezetők élnek is. A Karl Nehammer osztrák kancellár által „biztonsági övvel ellátott szakaszos nyitás"-nak nevezett eljárást folyatja a tartományok többsége. Alsó-Ausztriában, Salzburg tartományban és Stájerországban az éttermek és a szálláshelyek – Felső-Ausztriához hasonlóan – csak december 17-től nyithatnak ki. A fokozatos nyitás terén Bécs zárja majd a sort, ahol december 20-tól fogadhatják első vendégeiket a szálláshelyek és vendéglátó egységek.Tirol, Vorarlberg és Burgenland tartományok ugyanakkor már december 12-től fogadják a turistákat, Karintiában pedig csütörtökön döntenek a pontos menetrendről.

A beutazási szabályokban a legutolsó szigorítás óta nincs változás: a belépéshez 12 éves kortól érvényes oltási, vagy gyógyultsági igazolás szükséges, ennek hiányában csak 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet fogadnak el a turisztikai célból érkezőktől.