Ezek a légitársaságok már tesztelik az IATA Travel Passt

Forrás: turizmus.com

 2021. január 21. 13:49

Az Emirates, az Etihad, a Singapore Airlines és az IAG Holding tagjai a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetséggel (IATA) partnerségben az elsők között próbálják ki a szervezet „digitális útlevelét”, egy olyan okostelefonos alkalmazást, amely segíti a felhasználókat utazásaik során a járvány idején.

Amint arról nemrégiben beszámoltunk, a jelenleg a kidolgozás végső fázisában levő IATA Travel Pass nevű digitális egészségügyi igazolási megoldást a tervek szerint a világ legnagyobb légitársaságainak egy része akár már márciustól használhatja.

Az applikációnak köszönhetően az utazók naprakészen tájékozódhatnak a beutazási szabályokról, illetve a célországokban előírt tesztelési és oltással kapcsolatos előírásokról.

 

Emirates

A digitális útlevél próbájának első szakaszában az Emirates Dubajban a COVID-19-tesztek indulás előtti ellenőrzésére használja az alkalmazást. Ebben a kezdeti szakaszban, idén áprilistól az Emirates Dubajból induló utasai az alkalmazás segítségével már a repülőtérre érkezés előtt megoszthatják teszteredményüket közvetlenül a légitársasággal, úgy, hogy az alkalmazás feltölti az adatokat az Emirates check-in rendszerébe.

Így a Travel Pass egyfajta digitális útlevélként használható, ami minden hasznos utazási dokumentumot zökkenőmentesen, egy helyen tesz elérhetővé az utazás egész időtartama alatt.

 

Etihad

Az Etihad tervei szerint az IATA Travel Passt valamikor 2021 első negyedévében ajánlják majd fel utasaiknak az Abu Dhabiból induló, kiválasztott járatokon. Amennyiben a tesztidőszak sikeres lesz, a digitális útlevelet kiterjesztik majd az Etihad-hálózat többi úti céljára is.

A légitársaság közleménye szerint az IATA Travel Pass lehetőséget ad az Etihad utasainak, hogy létrehozzanak egy digitális útlevelet, mely magába foglalja a COVID-tesztjeik eredményeit és igazolja, hogy jogosultak-e az utazásra. Fontos, hogy az IATA Travel Pass lehetővé teszi, hogy az utasok rendelkezzenek az adataik felett, kezeljék az utazáshoz szükséges dokumentumaikat és megkönnyíti tesztjeik megosztását a légitársaságokkal és a hatóságokkal.

iata travel_pass

A Travel Pass felhasználói igazolhatják, hogy rendelkeznek az adott országba belépéshez szükséges vírusteszttel, vagy megkapták a vírus elleni védőoltást

Fotó: IATA

Az Executive Traveller úgy tudja, az Egyesült Arab Emírségek két légitársaságán kívül a Singapore Airlines is bekapcsolódik a tesztelésbe, hamarosan pedig az IAG Holding – amelynek többek között a British Airways is a portfóliójába tartozik – is csatlakozik a kezdeményezéshez.

 

Singapore Airlines

A Singapore Airlines először a Jakartából és Kuala Lumpurból induló járatain teszteli majd a Travel Passt. Azok az utazók, akik COVID-19 tesztjeiket ezen városok kiválasztott klinikáján végeztetik el, már egy digitális igazolást vagy QR-kódot tartalmazó papír alapú egészségügyi bizonyítványt kaphatnak.

A check-in alatt és a szingapúri határátlépésnél a kódot beolvassák majd egy alkalmazás segítségével, a tanúsítvány hitelességének ellenőrzésére. Ha a tesztek sikeresnek bizonyulnak, a légitársaság azt tervezi, hogy kiterjeszti a programot a Singapore Airlines hálózatának többi városára is, 2021 közepétől pedig a teljes folyamatot integrálnák saját iPhone és Android alkalmazásukba.

 

Mi az IATA Travel Pass?

Az IATA jelenleg kidolgozás alatt álló digitális útlevelével a felhasználók többek között igazolhatják, hogy rendelkeznek az adott országba belépéshez szükséges vírusteszttel, vagy megkapták a vírus elleni védőoltást. A rendszer arra is alkalmas, hogy a hatóságok és a légitársaságok ellenőrizzék ezeket az igazolásokat, továbbá az utasok egy helyen, digitálisan tárolhatják úti dokumentumaikat, kényelmesebbé és gyorsabbá téve ezzel az utazást.

Az applikáció arra is alkalmas, hogy tájékoztassa felhasználóját a legfrissebb, járvánnyal kapcsolatos hatósági előírásokról, hírekről, továbbá regisztrálni lehet vele a hitelesített tesztközpontokban, a laborok pedig a teszteredményeket egyenesen a felhasználó okostelefonjára küldhetik. Az IATA tervei szerint a digitális útlevél globális alkalmazásával biztonságosabbá és kényelmesebbé válhat a nemzetközi légi közlekedés.