Az EU után az USA, Kanada és Ausztrália is korlátozza a beutazást a dél-afrikai térségből

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. november 27. 12:43

Az Európai Unió után az USA, Kanada és Ausztrália is korlátozza a dél-afrikai térségből érkezők beutazását a koronavírus Dél-afrikai Köztársaságban azonosított szupervariánsa miatt.

Az Európai Unió tagállamainak vezetői péntek este  állapodtak meg abban, hogy a WHO által omikronnak elnevezett vírusvariáns megjelenése miatt beutazási tilalmat rendelnek el a következő országokkal szemben: Dél-Afrika, Mozambik, Namíbia, Botswana, Eswatini, Lesotho, Zimbabwe.Több ország már a megállapodást megelőzően utazási korlátozásokat rendelt el a térségből érkezőkre.

Hasonló döntést hozott az Amerikai Egyesült Államok is, ahová hétfőtől csak állampolgárok és tartózkodási engedéllyel rendelkezők utazhatnak be a Dél-afrikai Köztársaságból, Botswanából, Zimbabwéből, Namíbiából, Lesothóból, Eswatiniből, Mozambikból és Malawiból.

Kanada szintén lezárja a határait azon külföldiek előtt, akik az elmúlt 14 napban a térségben tartózkodtak – írja a BBC.

Ausztrália a fenti nyolc országon kívül a Seychelle-szigetekről érkezők előtt is lezárta a határait az Index értesülései szerint.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szombaton tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Magyarország is csatlakozik a régióból érkező légiközlekedés korlátozásához. Az intézkedések előkészítése megkezdődött.

A korlátozásokról szóló rendeletmódosítás szombat délután meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Egyre több ország zárja le a határait a dél-afrikai térségből érkezők előtt

Fotó: 123rf.com

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggasztónak minősítette a koronavírus új, omikronnak elnevezett dél-afrikai variánsát, amely a WHO szerint gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest.

Az adatokat felülvizsgáló független szakértők zárt ajtók mögött tartott gyűlése után kiadott közlemény szerint a variáns nagyszámú mutációval rendelkezik, amelyek közül egyesek aggodalomra adnak okot. A szöveg szerint az előzetes bizonyítékok alapján az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a variánsnál a többi, szintén aggodalomra okot adó variánshoz képest.

A hivatalosan B.1.1.529 megjelöléssel nyilvántartott omikronon kívül a koronavírus további négy variánsát tartják még számon aggodalomra okot adó mutációként, mivel a korábbi vírusváltozatokhoz képest veszélyesebbek, fertőzőbbek, halálosabbak vagy kevésbé lehet hatásos ellenük a védőoltás.

A WHO közlése szerint a jelenlegi PCR-tesztek képesek azonosítani az omikron-vírusvariánst.

a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben