Az IBUSZ lehet a következő szezon egyik nagy nyertese

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2019. október 06. 09:36

Jövő nyáron már heti 25 charterjáratot indít az IBUSZ, ami az idei, felemásra sikerült év után óriási kockázatvállalás – erről is beszélt szezonértékelőjében Komora Zoltán, az IBUSZ 2019/2020-as téli-tavaszi katalógusának bemutatóján.

Nagyon hektikus, sok idegeskedéssel járó szezon; nem az idegenforgalom éve volt 2019 – így összegezte a tavalyi esztendőt az IBUSZ turisztikai vezérigazgató-helyettese a budai Rubin Wellness & Conference Hotelben.

Felidézte, hogy a kiemelkedő eredményeket hozó 2018-as év megalapozta a hazai utazásszervezők optimizmusát, az IBUSZ is 18 százalékkal növelte kapacitásait 2019-ben, amit visszaigazoltak az előző évinél is jobb ütemű előfoglalások – egészen március végéig. Onnantól kezdve aztán szezon egészen másképp alakult, mint azt remélni lehetett.

A földre kényszerített Boeing MAX-8-asok miatt április közepén több mint 10 ezer utas foglalása került veszélybe, miután a Smart Wings jelezte, hogy csak részben tudja biztosítani az IBUSZ-nak a leszerződött heti 18 chartergépet, amelyeken 10 albérlő utazási irodával osztozott a tour operator.

Komora Zoltán: „A hazai piaci szereplők példaértékű összefogásával sikerült menedzselni a nehézségeket"

Fotó: turizmus.com

A Smart Wingsnek végül nagy nehezen sikerült flottába állítani Boeing 734-eseket, ám ezeken 21 üléssel kevesebb a férőhely – ezután már „csak" a kisebb kapacitásból keletkező újabb problémát kellett kezelni, amit végül a hazai piaci szereplők példaértékű összefogásával sikerült menedzselni – sorolta Komora Zoltán.

 

Hathetes főszezon, felemás év

Ezután a főszezon nehézkes indulása miatt izgulhatott a hazai utazási szakma: az csak július közepén indult el és már augusztus 20. után leállt, vagyis mindössze 6 hétig tartott, amit egy nyögvenyelős utószezon követett a forintgyengülés miatt esztelen akciózásba menekülő piacon. Komora Zoltán mindezen gondok, bajok miatt felemásnak értékeli az idei évet, bár az IBUSZ-nak mind az árbevétele, mind az utaslétszáma egyaránt 11 százalékkal nőtt.

A cégcsoport 2019-es árbevétele 21 milliárd forint körül alakul, ebből 13 milliárdot hoz a turisztikai üzletág, 6 milliárdot a repülőjegy-értékesítés, további 2 milliárdot a pénzváltás, illetve vámtevékenység.

Bemutatták a téli-tavaszi árualapot a viszonteladóknak, akik az IBUSZ forgalmának 35 százalékát értékesítik

Fotó: turizmus.com

A vezérigazgató-helyettes köszönetet mondott viszonteladóiknak az általuk értékesített forgalom 20 százalékos növekedésért; a közvetítők részesedése 35 százalék a teljes értékesítésből az IBUSZ saját, 41 irodából álló hálózatának 65 százaléka mellett.

Hangsúlyozta, hogy nem dolgoznak mindenkivel, jelenleg 300 partneri szerződés keretében 426 ügynökük van, miután tavaly felmondták, majd újratárgyalták a viszonteladói szerződéseket.

 

Heti 25 charterjárat jövő nyáron

„Rosszkor jött, sajnálatos, tragikus; a hatásai és a következményei pedig beláthatatlanok" – fogalmazott Komora Zoltán a világ turizmusát ősszel megrengető Thomas Cook-csőd kapcsán. Egyelőre bizonytalan, hogyan reagál majd a nemzetközi utazóközönség, miként alakítja át a botrány a szolgáltatók szerződési feltételeit és hányan mennek tönkre a bevált partnerszállodák közül – sorolta a ma még ismeretlen, aggodalomra okot adó kimeneteket.

A szakember nagy tisztelettel beszélt a Thomas Cook hazai leányvállalatának, a Neckermann Magyarországnak az erőfeszítéseiről, hogy fenntartsa az üzletmenetet és utasainak biztosítsa a befizetett utazásokat.

Az IBUSZ téli-tavaszi katalógusa

Fotó: IBUSZ

Kitért arra is, hogy az utóbbi időkben érezhető volt egy konjunktúra a hazai utaztatói piacon, a fapados légitársaságokból és a Bookingból kiábrándult, utazni vágyó réteg felismerte az utazási irodák nyújtotta biztonság és garancia előnyeit, adott esetekben ár-érték arányban is többet nyújtó szervezett utazás kényelmét. „A szakmának kötelessége, hogy tudjon alternatívákat nyújtani, termékoldalon kiszolgálja a hazai utazóközönség keresletigényét" – hangsúlyozta. Szavaiból az derült ki, hogy az IBUSZ, piacvezetőként, ennek most az élére áll.

Megtudtuk, hogy a Thomas Cood csődje nyomán felszabadult ágykapacitások miatt soha ennyi ajánlatot nem kaptak még a külföldi partnerektől, mint ezekben a hetekben. „A 2020-as szezonra a Smart Wings összes bolgár, görög és spanyol kapacitását lekötöttük" – jelentette be Komora Zoltán. Ez heti 25 charterjáratot jelent, ami „óriási rizikóvállalás, de az IBUSZ tőkeerejével és hátterével ezt fel kell vállalnunk" – tette hozzá.

 

Egyedülálló hajóútkereső

A 2019/2020-as téli-tavaszi szezonra több új desztinációval és új szállodákkal is készül az IBUSZ. Összesen 150 útvonalon közel 500 indulással kínálnak körutazásokat és városlátogatásokat – tájékoztatta a viszonteladó partnereket Kovács Péter partnerkapcsolati vezető. Körutazásaik szinte száz százalékban elindulnak, és lesznek garantált indulású városlátogatások is.

A csoportos hajóutaknál a magyar piacon egyedülálló szolgáltatásként megszületett egy integrált online hajós keresőmodul, ez 6 hajós társaság ajánlatait teszi összehasonlíthatóvá az IBUSZ honlapján – ami a Travelgate rendszerén keresztül is elérhető –, és a keresőmodult a viszonteladók saját honlapjába is be lehet építeni. Szintén újdonság, hogy a teljes Costa árualap elérhető náluk, magyar nyelvű csoportkísérővel.

 

Egzotikus nyaralások

A katalógusbemutatón kiemelt figyelmet kapott az egzotikus árualap ismertetése.

Balira novembertől márciusig kéthetente repülnek csoportjaik (15 nap/12 éj), szilveszterkor is (13 nap /10 éj). Lehet választani a nyüzsgő Kuta, „Bali Siófokja", a kevésbé zsúfolt, de autentikus Sanur, valamint a mesterségesen kialakított, magas minőségű szállodákat kínáló Nusa Dua üdülőhely között.

Ugyancsak jelentős lekötött kapacitással folytatják a tavalyi év újdonságát, az Ománi Szultánság értékesítését, 9 nap/7 éjszakás üdüléssel. Ebben az arab országban nincsenek gigantikus felhőkarcolók, ugyanakkor már kiépített a turizmus. Novembertől márciusig 17 turnust utaztatnak az ország déli részén fekvő Salalah városába. Utasaik a régió legnagyobb turisztikai komplexumában, a 14 négyzetkilométeres Hawana Salalah-ban pihenhetnek egy 7 km hosszú homokos partszakasz mentén; területén szállodák, villák, aquapark, egy mesterséges lagúnarendszer és kiépített kerékpárút is található. Ománt főleg a pároknak ajánlják.

Az ománi szállodakínálat egyik gyöngyszeme, a Fanar Beach Resort

Fotó: www.hawanasalalah.com

Aki először megy Ázsiába, kezdje Malajziával! – tartja a mondás. Az IBUSZ itt a gyönyörű tengerpartjairól, buja dzsungeléről híre Langkawi szigetén kínál újra üdülési lehetőséget 3–5 csillagos szállodai elhelyezéssel; lehet lakni cölöpökön álló házakban, fa bungalókban és angol gyarmati palotában is.

Közép-Amerikában Panamába szerveznek nyaralásokat, amely még nem tömegturisztikai desztináció és a hurrikánok sem érintik. Az utasok 3 éjszakát tölthetnek a rohamosan fejlődő, de hagyományait még őrző Panama City-ben és 6 éjszakát a tengerparton, a családok számára önellátó, apartmanos elhelyezés is elérhető.

A családosok egyik kedvence Dominika, amely fiatal pároknak, nászutasoknak is ideális választás. Óriási üdülőkomplexumokban (van, amelyik 1400 szobás), finom homokos partokon nyaralhatnak az ide utazók, egyéni indulással. A széles szállodai kínálatban olyan különlegesség is megtalálható, mint a Nickelodeon ötcsillagos mesevilága.

Mexikó, azon belül is Cancún és Riviéra Maya, 9 éjszakás turnusokban foglalható, csoportos indulással. Az ország gazdag történelmi öröksége fakultatív programon fedezhető fel, magyar nyelvű idegenvezetéssel. Az egyik itteni, ötcsillagos szálloda különlegessége, hogy a Xcaret öko-archeológiai park közvetlen szomszédságában fekszik.

Mauritiusra szintén csoportos indulással szerveznek üdülőprogramot (12 nap/9 éj), decembertől márciusig, többféle fakultatív programlehetőséggel.

 

Körutazások az USA-tól Vietnamig

A téli-tavaszi programfüzetben megjelent repülős és buszos városlátogatásokat elsősorban az ünnepekhez igazítva kínálja az IBUSZ.

Advent idején újdonság a kétnapos Bécs-Pozsony, és különösen hangulatos a Hargitára szervezett utazás disznóvágással, lovasszánozással. Szilveszterkor idén is elindítják nagy sikerű charterjáratukat Szicíliába.

A tengerentúli utak között új az Emirátusokba szervezett hatnapos körút, valamint a dél-afrikai körutazás, amely Fokváros mellett a Pilanesberg Nemzeti Parkot és Durban tengerpartját is érinti. Az USA keleti partjára szervezett útjukon Atlantic Citybe is eljuthatnak velük az utazók, amely általában nem szerepel hasonló programokban. Vietnamba több útvonalat is ajánlanak, így a megszokott Vietnam-Kambodzsa mellett gasztrotúrára és danangi tengerparti üdüléssel kombinált körutazásra is befizethetnek az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek

Thomas Cook-cunami világszerte

2019. szeptember 26.