Az innovatív fesztiválokat díjazta a Magyar Fesztivál Szövetség

Forrás: MTI

 2020. március 04. 16:46

A Magyar Fesztivál Szövetség Beke Pál-nívódíját a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál, a Héttorony Fesztivál, az Ördögkatlan Fesztivál, a Szekszárdi Szüreti Napok és a Tartóshullám/Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét szervezői vehették át.

„A díj minősítési rendszerünkhöz kapcsolódik, egyfajta szakmai megmérettetés, amelyet tavaly tizenheten kértek, és közülük az elnökség választott ki ötöt. Ezek a fesztiválok olyan újdonságokkal jelentkeztek, amiket érdemes volt honorálni. Ilyen innováció lehet például a környezettudatosság, az épített és szellemi környezetre jobban odafigyelés”– fejtette ki Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke.

Kép az Ördögkatlan fesztiválról

Fotó: YouTube

Mint elhangzott, a szövetség 2002-ben tizenhét fesztivállal alakult, azóta jelentősen nőtt az ilyen rendezvények száma. Az elnök örömtelinek nevezte, hogy az elmúlt két évben egyre több határon túli magyar fesztivál csatlakozott a szövetséghez, főleg Erdélyből, mások mellett kolozsvári, csíkszeredai, temesvári, nagyváradi rendezvény. Az év fesztiválszervezője is erdélyi lett, Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője.Márta István kitért arra, hogy Magyarországon mintegy 4500 magát fesztiválnak nevező rendezvény van, közülük 238 szakmai szervezetét képviseli a Magyar Fesztivál Szövetség. A fesztiválszezont idén is a Tartóshullám/Mediawave nyitja április végén.

„A tervek szerint a fesztiválszövetség meghirdet egy kampányt őshonos fák, gyümölcsfák ültetésére a részbeni karbonmentesítés jegyében. Reméljük, az akcióban fesztiváljaink nagy része részt fog venni”– jegyezte meg Márta István.

Kapcsolódó cikkek

Okleveles fesztiválok

2019. november 20.