Az ITA Airways nevet kapta az új olasz légitársaság

Forrás: turizmus.com

 2021. október 16. 16:28

Megkezdte működését, és új nevet is kapott Olaszország vadonatúj állami légitársasága: az ITA neve ezentúl ITA Airways.

Fabio Lazzerini, a légitársaság vezérigazgatója pénteken egy sajtótájékoztatón azt mondta: nem "egy" olasz légitársaság, hanem "az" olasz légitársaság született meg – írja az aero.de.

Az ITA Airways első járata október 15-én, pénteken hajnalban szállt fel Milánó Linate repülőteréről Bari felé. A légitársaság elődjének számító Alitalia 74 éves története pedig néhány órával korábban, csütörtök este ért véget az utolsó landolással Rómában.

Az ITA egyik képviselője megerősítette, hogy a társaság 90 millió euróért megvásárolta az Alitalia márkát és internetes domain nevet. Más ajánlatot nem kapott az Alitalia a 290 millió euróra taksált márkáért.

A gépeket ilyen égszínkékre festik majd át

Fotó: ITA Airways

A repülőgép-állományt egyetlen euróért vásárolta meg a társaság az Alitaliától. Alfredo Altavilla ITA-elnök szerint ez a jelképes ár azon alapszik, hogy mennyit kell fizetnie az ITA-nak azért, hogy az első naptól kezdve eredményesen tudjon működni.

A légitársaság az első évben 52 géppel és 2800 alkalmazottal tervezi a működést, ezenkívül az Airbustól kíván lízingelni 31 újgenerációs gépet a hosszú-, közepes és rövidtávú járatokra. A gépek színe égszínkék lesz, de az olasz trikolór színei is megjelennek majd rajtuk.

A flottát 2025-re 105 gépre emelhetik, a dolgozók számát 5700-ra.

Az új légitársaság az üzleti és szabadidős ügyfelekre koncentrál, és elődjéhez hasonlóan a SkyTeam szövetséghez készül csatlakozni.

Az AIRportal értesülései szerint az új cég megtartotta az Alitalia IATA-kódját (AZ), de ICAO-kódja ITY lett.