Csütörtök este száll fel utoljára az Alitalia

Forrás: turizmus.com

 2021. október 14. 12:01

Csütörtökön végéhez ér az olasz repülés történetének egy nagy fejezete: késő este száll fel az Alitalia utolsó járata Szardíniáról Róma felé.

A Cagliariból érkező gép tervek szerint 23 óra 10 perckor landol Róma Fiumicino repülőterén. Pénteken már az új állami légitársaság, az Italia Trasporto Aereo (ITA) gépei emelkednek a levegőbe – írja az aero.de.

Az utolsó járattal egy több mint 74 évet felölelő korszak zárul le. Az első gép a vállalat adatai szerint 1947. május 5-én szállt fel a Torino-Róma-Catania útvonalon. Még a pápák is repültek a légitársasággal, Ferenc pápa budapesti útjáról visszatérve az Alitalia végéről is beszélt újságíróknak, Mario Draghi olasz kormányfő pedig áprilisban azt mondta, az Alitaliát egyfajta családnak tekinti, amely „egy kissé drága család, de mégiscsak család” – idézi fel a lap.

Csütörtök este végleg földet ér a légitársaság

Fotó: Alitalia

Az ITA az Alitalia utódjának számít, de az Európai Bizottság akaratának megfelelően nem gazdasági értelemben az. Az Alitalia 2002 óta nem volt nyereséges, az összes arra irányuló kísérlet, hogy a valaha egyik legnagyobb európai légitársaság talpra álljon, megbukott. A cég 2017-ben kért csődvédelmet, az olasz állam pedig mintegy 900 millió euró értékben nyújtott a társaságnak áthidaló kölcsönöket, Brüsszel szerint jogellenesen. A koronavírus-járvány alatt pedig további segélyekre volt szükség az üzemelés fenntartásához.

Az ITA jóval kisebb személyzettel készül működni, az Alitalia több mint tízezer alkalmazottjából csak mintegy 2800-at vesz át, ami óriási feszültségekhez, tüntetésekhez és sztrájkhoz vezetett az elmúlt hónapokban. Az új társaság kezdeti flottaparkja is kisebb lesz, csupán 52 géppel, emellett kevesebb résidővel kezdi meg a működését.

Magát az Alitalia márkát is értékesítik, bár vevő eddig nem jelentkezett a 290 millió eurós ajánlatra.