Az utazási irodák és az idegenvezetők is számíthatnak kárenyhítésre

Forrás: turizmus.com

 2020. március 27. 07:41

A Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg, hogy kiegészítették a 47/2020. (III.18.) Korm. rendeletet az utazásszervezési, közvetítői és egyéb foglalási TEÁOR- és TESZOR-számokkal.

A Magyar Közlönyben a következő információ jelent meg: "A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (10) bekezdése a következő l)–n) ponttal egészül ki:

[Az (1)–(7) bekezdés szerinti rendelkezések a következő TEÁOR és TESZOR-számmal azonosított tevékenységet tényleges főtevékenységként végzőkre – ide nem értve a költségvetési szerv kifizetőket – terjednek ki:] „l) utazásközvetítés, utazásszervezés, egyéb foglalás (TEÁOR és TESZOR 79)."

Utóbbi kategória magában foglalja az idegenvezetőket is, így ez a kör is bekerült a kárenyhítés kedvezményezettei közé.

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke a módosítással kapcsolatban lapunknak elmondta, hogy az egész utazási szakma örül a döntésnek, és arra számít, hogy a szövetség másik, az utazási voucherekkel kapcsolatos kérését – nevezetesen, hogy pénzvisszafizetés helyett vouchert adhassanak későbbi utazásokra az irodák – is elfogadja a kormányzat.

Picit fellélegezhetnek az utazási irodák

Fotó: 123rf.com