Könnyen lehet nagy érvágás a turisztikai adó bevezetése Balin

Forrás: turizmus.com

 2023. október 16. 13:18

Turisztikai adót kell fizetniük a Balira érkező turistáknak jövő év február 14-től.

Bali sokunk vágyott úti célja, azonban ott sem minden szép és jó. „Az istenek szigete” gyakran kerül a címlapokra a szűk utcákon kígyózó autó- és motorsorok, a tengerpartot elcsúfító szeméthegyek miatt. A turisták a pandémia után újra elárasztották a szigetet, és számuk a becslések szerint még tovább nő az elkövetkező években. A kormány pedig, hogy hatékonyabban tudja kezelni a tömeget és finanszírozni tudja a természeti és kulturális értékek védelmét, a jövőben turisztikai adót fizettet a szigetre érkező külföldiekkel.

A régóta tervezett sápot február 14-én vezethetik be. Mintegy 9 eurónak megfelelő összeget, 150 ezer indonéz rúpiát kell fizetniük a szigetre látogatóknak érkezéskor a 30 napos vízum 30 eurós (500 ezer rúpia) díján felül.

A turisztikai adó számos vita tárgyát képezi, ugyanis megfizetése alól a gyerekek sem mentesülnek, ha pedig a Balin tartózkodó turisták átugornak látogatóba egy másik szigetre, a visszatéréskor újra ki kell fizetniük ezt az összeget.

Ez komoly fejtörést okozhat sok turistának, akik bázisként használják Balit, hogy onnan fedezzék fel Indonézia más tájait, például a közeli Gili-szigeteket, Lombok szigetét, a Kis-Szunda-szigeteket a komodói sárkányokkal, az orangutánok lakta Szumátrát vagy Jávát, ahol például a híres Borobudur buddhista templom áll.

A Bali tartományhoz tartozó Nusa Penida, Nus Lembongan vagy Nusa Ceningan szigetekre nem vonatkozik a kétszeres adófizetés.

Bali turisztikai adót vet ki, hogy abból finanszírozza a tömegturizmus negatív hatásait enyhítő intézkedéseket

Fotó: 123rf.com

Egy másik probléma, hogy a Ngurah Rai nemzetközi repülőtéren már így is sok gondot okoznak a vízumkiadás előtt feltorlódó sorok, és félő, hogy az újabb procedúra megduplázza a várakozási időt.

„Tekintve, hogy Bali repülőterére naponta több mint 15 ezer utazó érkezhet, fontos, hogy a folyamat gyors és hatékony legyen” – áll a hatóságok néhány nappal ezelőtt kiadott közleményében.

A helyi turisztikai hatóság vezetője, Tjok Bagus Pemayun szerint az intézkedés nem fog 23 percnél több időt elvenni a látogatók idejéből. Fizetni hitelkártyával is lehet majd, az előzetes online fizetés lehetősége még nem tisztázott – írja a Die Zeit a dpa híre alapján.

A lap idézi a Travel Weekly Asia magazin cikkét, amely szerint a megugró extra kiadások miatt sok, gyerekekkel utazó család, amelyek eddig rendszeresen jártak Balira, már azt fontolgatja, hogy alternatív úti célt – például Thaiföldöt – választ, ahol nem kell fizetni a vízumért.

Az indonéz hatóságok azonban szeretnék hatékonyabban kezelni a tömegturizmus negatív hatásait, és ezért pénzre van szükségük. Az utakon uralkodó káoszt enyhítheti például egy föld alatti városi vasúti rendszer kiépítése. Luhut Pandjaitan beruházási miniszter nemrég jelentette be, hogy már 2025-ben vagy 2026-ban egy ilyen vasút fogja összekötni Bali repülőterét több turisztikai célponttal, például Cangguval és Seminyakkal.