A szomszédunknál található Európa második legjobb pályaudvara

Forrás: turizmus.com

 2023. december 07. 14:45

Először került be az Európai Pályaudvarok Indexébe a bécsi főpályaudvar, a Wiener Hauptbahnhof és a Zürichi Főpályaudvar után rögtön a 2. helyen végzett. A tesztelők a számos mozgólépcsőt és liftet, az utastájékoztatást, az akadálymentességet, az üzleteket és a mobilalkalmazást értékelték.

A Consumer Choice Center nevű független fogyasztóvédelmi csoport negyedik alkalommal állította össze az Európai Pályaudvarok Indexét, amelynek keretében a kontinens ötven legnagyobb pályaudvarát értékelik különböző szempontok – például jegyválaszték, pályaudvari szolgáltatások, elérhetőség, wifi, átszállási lehetőségek – szerint. Az utasforgalma alapján a bécsi főpályaudvar, a Wiener Hauptbahnhof első alkalommal került fel a listára és 94 ponttal rögtön a második helyre katapultált.

A vizsgált pályaudvarok összesen 123 pontot érhetnek el olyan kritériumok alapján mint elérhetőség, akadálymentesség, pontosság vagy utastájékoztatás. Az első helyet a Zürichi Főpályaudvar őrizte meg 102 ponttal, a harmadik helyen a berni pályaudvar osztozik a Berlin Centrallal.

A Wiener Hauptbahnhof esetében többek között a mozgólépcsőket és lifteket, az utastájékoztatást, az akadálymentességet, az üzleteket és az okostelefonos alkalmazást értékelték a tesztelők, de sokat nyomtak a latba az átszállási lehetőségek is.

A Consumer Choice Center nevű független fogyasztóvédelmi csoport negyedik alkalommal állította össze az Európai Pályaudvarok Indexét

Fotó: ÖBB/Roman Bönsch

Szintén először szerepel a rangsorban és rögtön a tizedik helyre került a szintén Bécsben - melynek turisztikai hivatala a jövőben a külső kerületekbe terelné a látogatóforgalmat - található Bahnhof Meidling, amely az Oslo Centrallal osztozik a helyezésen.

Az osztrák főváros főpályaudvarának fontos szerepe van a város életében, hiszen a város turizmusa már erősebb, mint a járvány előtt.