Bhután enged a horrormagas turisztikai díjból

Forrás: turizmus.com

 2023. június 08. 12:57

Bhutánban tavaly szeptember óta napi 200 dollárt kell fizetnie minden külföldi turistának fenntartható fejlesztési díj címén, ezen a szabályozáson módosítottak most úgy, hogy a hosszabb utazások valamennyire megfizethetőek legyenek.

Bhután a pandémia után 2022. szeptember 23-án nyitotta meg újra a határait a külföldi látogatók előtt, akiknek azóta 200 USD turisztikai díjat (ún. fenntartható fejlesztési díjat) kell fizetniük személyenként és éjszakánként. Az ország turizmusa azonban nem igazán tért magához az elmúlt nyolc és fél hónapban, bár pontos számok nem láttak napvilágot. A bhutáni kormány most reagált, és úgy döntött, hogy a hosszabb tartózkodások után elengedi a díjat – írja az abouttravel.ch.

A bhutáni utazások még így is valamivel drágábbak lesznek, mint a pandémia előtt, de az új szabályozással legalább megfizethetőek.

Hans Wettstein, a régióra specializálódott Insight Reisen ügyvezetője szerint a turisztikai díjjal a helyi erőforrásokat szeretné kímélni az ország. A szálláshelyek száma korlátozott, ezért kerülni akarják az olcsó vagy tömegturizmust. Az ország területének 70 százalékát erdő borítja, a turisztikai hatóság pedig a fenntartható turizmust szorgalmazza. Bhután a világ azon kevés országainak egyike, amelyek nemcsak „szén-dioxid-semlegesek”, hanem „szén-dioxid-negatívak”.

Mint azt mi is megírtuk, a pandémia előtti három évtizedben is kellett egyfajta turisztikai díjat fizetniük az országba látogatóknak, de annak összege legutóbb csak 65 USD volt.

Bhután csökkenti a turisztikai díj hosszabb utazások után fizetendő összegét

Fotó: djallaud/123rf.com

A Bhutánba látogatók június elejétől a következő lehetőségek közül választhatnak:

- 4+4: az első négy napra megfizetik a díjat, a következő négy napra pedig mentességet kapnak;

- 7+7: az első hét napra megfizetik a díjat, a következő hét napra pedig mentességet kapnak;

- 12+18: az első tizenkét napra megfizetik a díjat, és a következő tizennyolc napra kapnak mentességet.

A 6 év alatti gyerekek után nincs díjfizetési kötelezettség, a 6-12 év közötti gyerekek után pedig az összeg 50 százalékát kell fizetni.

Az új szabályokkal S.E. Dr. Lotay Tshering, Bhután miniszterelnöke szerint a hosszabb tartózkodásokat szeretnék támogatni.

Ezenkívül minden egyes látogató lehetőséget kap arra, hogy az országban elültetni kívánt egymillió facsemetéből egyet ő ültessen el, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy Bhután megőrizze szén-dioxid-negatív státuszát és erdős területeinek magas arányát.