Soha nem szállnának fel egy 737 Max repülőgépre a Boeing volt munkatársai

Forrás: turizmus.com

 2024. február 07. 15:17

A Boeing két egykori munkatársa szerint az amerikai repülőgépgyártó csak a profitra hajt, a minőségre nem, ez lehet az oka a gépeivel kapcsolatos sorozatos problémáknak.

A napokban a Boeing két egykori munkatársa kritizálta élesen a repülőgépgyártót. Azt vetették a vállalat szemére, hogy csak a profitra hajt, valamint elárulták, hogy biztonsági megfontolásokból soha nem repülnének a 737 Max típussal.

Ed Pierson, aki korábban a Boeing egyik vezetője volt, most pedig egy repülésbiztonsági nonprofit szervezet igazgatója, azt nyilatkozta, hogy annak idején látta, mekkora nyomás nehezedik a repülőgépgyártó alkalmazottaira, hogy a lehető legrövidebb időn belül elkészüljenek egy géppel. A vállalatnál olyan kultúra uralkodik, amely szerint a pénz jelent mindent, és a sikert a leszállított repülőgépek számával mérik, nem pedig a leszállított minőségi repülőgépek számával.

Joe Jacobsen, a Boeing és az amerikai légiközlekedési hatóság (FAA) egykori mérnöke mindenkinek azt tanácsolta, hogy messziről kerülje el a 737 Max típust. Ő is azt mondta, hogy a Boeing vállalati kultúrájával gondok vannak, a cég csak a profit maximalizálásával törődik. „Az elmúlt húsz évben folyamatosan a pénzügyi tervezés irányába mozdultak el a műszaki tervezés helyett” – fogalmazott.

A 737 Max 9-es repülési tilalmának kb. két héttel ezelőtti feloldását mindketten elhamarkodottnak találják. Pierson szerint az intézkedés „egy további példája a rossz döntéshozatalnak és a közbiztonság veszélyeztetésének”. (Január elején az Alaska Airlines egyik 737 Max 9 típusú gépének oldalpanelje a felszállás után kiszakadt, ami miatt kényszerleszállást kellett végrehajtani, ezután rendelték el a repülési tilalmat.)

Jacobsen annak módját is kritizálta, ahogyan a Boeing meg akarja oldani a problémákat. Ahelyett, hogy próbálna úrrá lenni az összesen, mindig csak az aktuálissal foglalkozik. Közben csak idő kérdése, mikor lép fel egy újabb probléma valamelyik gépnél. „Talán a jövő héten, talán egy hónap múlva” – mondta.

A Boeing és az FAA nem akart reagálni a felvetésekre – írja az aerotelegraph.com a Los Angeles Times cikke alapján.

A Boeing két volt munkatársa nem szívesen repülne a 737 Max típussal

Fotó: 123rf.com

A szaklap emlékeztet: Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója január elején azt nyilatkozta, biztos benne, hogy az ír fapados utasai nem félnek a Boeing 737 Max gépekkel repülni. Ezt nem sokkal az Alaska Airlines balesete után mondta a Ryanair vezére korábbi tapasztalataira támaszkodva. A 737 Max közel két éves repülési tilalmának lejárta után (kb. három éve) ugyanis a légitársaság mindegyik utasának felajánlotta, hogy ingyenesen átfoglalják a járatát, ha nem akar a típussal repülni, és O’Leary szerint senki nem élt az ajánlattal.

Kérdés, hogy az utasok még mindig így gondolkodnak-e.

Az Alaska Airlines januári balesetével kapcsolatban szerdán érkezett az a hír, hogy az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság (NTSB) előzetes vizsgálati jelentése szerint a 737 Max 9-es gép leszakadt elemének rögzítőcsavarjai már az átadáskor hiányoztak. Amint arról az AIRportal beszámol, az elemet a gyárban javítás céljából eltávolították a repülőgéptörzsről, a javítás befejezése után azonban a csavarokat elfelejtették visszahelyezni.