Brüsszelre vár Németország voucherügyben

Forrás: turizmus.com

 2020. április 09. 16:07

Több európai kormánnyal ellentétben a német kormány azt szeretné, ha Brüsszel is rábólintana arra a rendeletére, amely engedélyezné a koronavírus-járvány miatt lemondott utak befizetett díjának voucherekkel történő kiegyenlítését.

A német szövetségi kormány április 2-án döntött úgy, hogy elfogadja a német utazási irodákat képviselő Deutscher Reiseverband (DRV) javaslatát, és lehetővé teszi a lemondott utak részvételi díjának utazási utalvány formájában történő visszafizetését.

A DRV azért fordult a német kormányhoz, hogy segítséget kapjon az utazási irodák fizetőképességének biztosításához a koronavírus-járvány okozta helyzetben.

A rendelkezés azokra a csomagutakra és repülőjegyekre vonatkozna, amelyeket március 8. előtt foglaltak le (az elmaradt kulturális és sportrendezvényekre szóló jegyek mellett).

A csomagutaknál vagyoni biztosíték és adott esetben állami viszontbiztosítás meglétét szabnák feltételül. Az ügyfelek akkor igényelhetnék a befizetett díj azonnali, pénzben történő kifizetését, ha a pénzügyi helyzetük ezt indokolttá teszi.

Az utalványokat 2021. december 31-ig lehetne beváltani, ha ez eddig az időpontig nem történne meg, az utazási irodának készpénzben kellene visszafizetnie az út árát – írja többek között a trvlcounter.de.

Érdekes módon nem minden tour operator élne a voucherek adta lehetőséggel

Fotó: 123rf.com

A DRV javaslata szerint az utazásközvetítők az utalvány után megkapnák a jutalékot az utazásszervezőtől (ez a jelenlegi szabályok szerint nem illetné meg őket a lemondott utazások után). Annak érdekében pedig, hogy az ügyfelek az utazásszervező csődje esetén is hozzájussanak a pénzükhöz, állami garanciát kérnek a voucherekre.

A szövetségi kormány április 5-én be is jelentette, hogy szükség esetén jótáll a voucherekért.

„Nagyon komolyan vesszük a fogyasztók aggályait. Egy ügyfél sem veszítheti el a pénzét” – nyilatkozta Thomas Bareiß turisztikai kormánybiztos.

A DRV jutalékra vonatkozó javaslatától függetlenül a TUI és a DER Touristik is bejelentette, hogy nem kéri vissza az esedékes jutalékokat. Mindkét utazásszervező azon kevesek közé tartozik, amelyek már a foglalás után, nem pedig az utazás kezdetekor utalják át a jutalékot – írja a touristik-aktuell.de.

Norbert Fiebig, a DRV elnöke szerint a kormány döntése épp időben jött a sok kis- és középvállalkozó utazási iroda számára, a jelenleg érvényben lévő azonnali visszafizetési kötelezettség ugyanis nagyon sok vállalkozást csődbe juttatna.

Bár Fiebig szerint sürget az idő, a német kormány most arra vár – ellentétben pl. a francia, olasz vagy belga kormányokkal –, hogy az Európai Bizottság is rábólintson a javaslatra.

 

Nem feltétlenül élnének a lehetőséggel

A bejelentésnek nagy visszhangja volt, és nem aratott osztatlan sikert, főleg a fogyasztók és az utazásközvetítők körében. Utóbbinak azonban részben az utazásközvetítők tájékozatlansága volt az oka, mivel először nem volt világos, hogy megkapnák a jutalékukat voucher kiadása esetén is.

Sokan morgolódtak, miért akar az állam az utazók zsebébe nyúlkálni. A terveket bemutató egyik cikk utazásközvetítő kommentelője azt javasolta az államnak, hogy azt is ellenőrizze, milyen kifizetéseket teljesítettek az utazásszervezők a külföldi partnereiknek az adott utazásra, amelynek az ellenértékéről vouchert akarnak kiadni.

Más utazásközvetítők az utasok negatív visszajelzéseiről és bizalmuk elvesztéséről írtak. Azt is nehezményezték az utasok véleményét tolmácsolva, hogy a rendeletet visszamenőleges hatállyal hoznák meg.

Több tour operator is bejelentette, hogy nem feltétlenül élne a lehetőséggel.

Az Alltours például, amint lehet, kifizeti a március 17. és április 30. közötti indulású utak befizetett díját. A Schauinsland Reisen is úgy döntött, hogy az április végéig lefoglalt utazásokra befizetett összegeket teljes egészében visszafizeti. A Wikinger Reisen pedig azt nyilatkozta, hogy utasai választhatnak majd a voucher és a pénzvisszafizetés között.

A német fogyasztóvédők is elutasították, hogy az utazási irodák ügyfeleinek „kényszerűen kölcsönt kelljen nyújtaniuk az utazási vállalkozásoknak”.

Bareiß kormánybiztos szerint ennek kivédésére szolgál majd az a szabály, hogy az utasok szükség esetén kérhetik a visszafizetést. A politikus szerint „a voucherek a mostani nehéz helyzetben jó kompromisszumos megoldást kínálnak arra, hogy az utazásszervezőknél és utazásközvetítőknél biztosítva legyenek a munkahelyek, egyben az ügyfelek érdekei is érvényesüljenek”.

Információi szerint a németországi utazási szolgáltatóknál 85 ezer munkahely van veszélyben a járvány miatt. És ezeknél a vállalkozásoknál nemcsak a bevételek maradnak el, hanem már befolyt összegeket is vissza kell fizetni.

 

Nem egyértelmű reakciók Brüsszelből

A touristik-aktuell.de egy másik cikke szerint Brüsszelből a német kormány kérelmének beérkezése után nem egyértelmű reakciók érkeztek. Didier Reynders fogyasztóvédelemért felelős EU-biztos egyrészt azt nyilatkozta, hogy az EU dolgozik egy államilag garantált voucherrendszeren, amihez az egyes államoknak alapokat kellene létrehozniuk, hogy az utazásszervező csődje esetén garantálni tudják a kifizetéseket.

De olyan nyilatkozatot is tett, hogy nem tartja jónak a törvényileg elrendelt voucheres megoldást, és továbbra is az az alapvető szabály, hogy a befizetett pénzeket két héten belüli vissza kell fizetni. Mégis azt javasolja a fogyasztóknak, hogy most fogadják el a vouchereket, mert az utazási szakma nagyon nehéz helyzetben van, és a fogyasztóknak sem jó, ha az utazási irodák csődbe mennek.

Erre a DRV is rámutatott korábban: a jelenlegi helyzetben az ügyfelek is a vesztes oldalra kerülnének, ha a visszafizetendő összegek miatt csődbe mennének az utazási vállalkozások.

A német szakmai érdekképviselethez hasonlóan a Magyar Utazási Irodák Szövetsége is kezdeményezett jogszabály-módosítást annak érdekében, hogy az utazási irodák rendkívüli és elháríthatatlan helyzetben a részvételi díj 14 napon belül történő teljes visszafizetésének kötelezettsége helyett egy évig felhasználható voucher formájában téríthessék meg az utazók által befizetett díjakat.