Búcsút mondhatnak pénzük egy részének a Thomas Cook német utasai

Forrás: turizmus.com

 2019. október 06. 14:44

Elképzelhető, hogy befizetéseik töredékét kapják csak vissza Németországban a Thomas Cook még el nem utazott ügyfelei.

A Thomas Cook utasaiért Németországban legfeljebb (a jogszabályban meghatározott) 110 millió euró összegben áll helyt a biztosító, ami valószínűleg messze nem lesz elegendő – jelentette be múlt héten a Zurich Versicherung, amelynek német leányvállalata, a KAERA AG a német érdekeltségek vagyoni biztosítékát kezeli.

Bernd Engelien, a Zurich Versicherung szóvivője szerint először a szállodai számlákat és a kint tartózkodó utasok hazaszállítását fizeti ki a biztosító, ami október második hetének elejéig nagyrészt lezajlik. Ez mintegy 140 ezer utast érint Németországban. A szeptember 25-én csődvédelmi kérelmet benyújtó német Thomas Cook 2019. október 31-ig mondta le az utazásokat, az eddig az időpontig el nem utazott, valamint az utazásukat megszakító és a kétszeres fizetést teljesítő ügyfeleket is ebből a kalapból fizetik majd ki.

Hogy a fizetésképtelenség bejelentése szerinti fordulónap után, 2019. november 1-jén vagy ezután kezdődő utazásokat lefoglaló utasok elveszítik-e a befizetett összeget, attól függ, hogy ezek az utazások megvalósulnak-e, akár egy másik utazásszervezővel. Egy korábbi adat szerint mintegy 660 ezer ügyfél fizetett előleget a vállalatnak 2020 szeptemberéig megvalósuló utazásra.

660 ezer német ügyfél fizetett előleget a Thomas Cooknak 2020 szeptemberéig megvalósuló utazásra

Fotó: Pixabay

Felix Methmann, a német fogyasztóvédelmi szövetség jogi referense a Spiegel című lapban már a brit Thomas Cook csődbejelentése után egy nappal annak a nézetének adott hangot, hogy a német leányvállalatok esetleges csődje esetén a német államnak kell állnia azokat a költségeket, amelyeket a vagyoni biztosíték nem fedez.

Rámutatott: a vonatkozó EU-irányelv értelmében az államnak kell gondoskodnia arról, hogy az utasok maradéktalanul visszakapják befizetéseiket. Mint mondta, a német fogyasztóvédők többször jelezték, hogy a biztosítók 110 millió eurós helytállási maximuma elavult. A német szövetségi igazságügyi és fogyasztóvédelmi minisztériumtól legutóbb 2016-ban kaptak arra ígéretet, hogy megvizsgálják a kérdést, ez azonban fél évvel ezelőtt még nem történt meg. Márciusban, a Thomas Cook problémáinak első jeleinél a Zöldek parlamenti frakciója indítványozta a helytállás felső határának megemelését (300 millió euróra), de ezt nem fogadták el. A jogi szakértő ezt azzal magyarázza, hogy a nagy lobbierejű utazásszervezők alacsonyan akarják tartani a biztosítási díjakat.