Budapest Airport: fizetés akárcsak Kínában

Forrás: turizmus.com

 2019. november 14. 16:12

Soha nem látott méreteket öltött a kínai turizmus Budapesten: az idei évben várhatóan 220 ezer Kínából érkező utas fordul meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Az ő kényelmük érdekében a Budapest Airport és a Heinemann Duty Free – Európában az elsők között – három új, a kínai turisták által preferált fizetési rendszert vezetett be a repülőtéren: megérkezett az Alipay, a China Union Pay és a WeChat.

A repülőtér tájékoztatása szerint az utasok ezentúl nemcsak, hogy készpénz nélkül, hanem az általuk preferált platformok használatával fizethetnek a megvásárolt termékekért.

A rendszerek működési elve rendkívül egyszerű: a felhasználók mobilalkalmazás segítségével hozzárendelhetik bankszámlájukat egy online fiókhoz, így egy QR-kód beolvasásával, készpénz nélkül és pillanatok alatt fizethetnek az applikációkat támogató üzletekben.

Már a Budapest Airport Heinemann üzleteiben is elérhető a WeChatPay

Fotó: BUD

Ezek az alkalmazások egyébként Kínában manapság a mindennapi élet nélkülözhetetlen eszközei: a WeChat Pay például 700 millió felhasználót regisztrált, és a világ 40 országában elfogadott fizetőeszköz, amely 13 valutában történő fizetést támogat. Európa egyike az alkalmazás legfontosabb piacainak, a Budapest Airport pedig a repülőterek között elsőként vezette be a rendszert a Heinemann Duty Free üzleteiben.

Az AliPay és a China Union Pay már nyár óta elérhető a Heinemann Duty Free üzleteiben. Előbbi fizetési rendszer immár a repülőtéri kereskedelmi egységek egész sorában – a Memories of Hungary, a Living Toys, a Budapest&Music üzleteiben – elérhető, év végére pedig a Swarovski vásárlói is élvezhetik a szolgáltatás előnyeit.

Európa a kínai turizmus fő piacává nőtte ki magát az utóbbi években, és ez a budapesti repülőtér utasforgalmán is jól látszik. A Peking–Budapest és Sanghaj–Budapest járatok idén várhatóan 220 ezer utast hoznak a magyar fővárosba. Egyre fontosabb tehát, hogy a budapesti repülőtér valóban kínai-barát légikikötőként működjön.