A fenntarthatóság terén is újat hoz a budapesti atlétikai vb

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. május 21. 08:23

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság fenntarthatósági stratégiája is bemutatkozott a Jet Travel tizedik üzleti reggelijén. A V30 Belvárosi Sportközpontban rendezett találkozón a sport, a légi közlekedés és az utazásszervezés fenntartható megoldásai kerültek a fókuszba.

2023-ban nem lesz ennél nagyobb sportrendezvény a világon: több mint kétszáz országból kétezernél is több versenyző érkezik, és a közvetítéseket várhatóan egymilliárdan nézik majd – kezdte a budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos adatok sorolását Németh Balázs, a szervező Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója.

 

120 ezer plusz vendégéjszaka

A kilencnapos eseményre 3500 újságírót és a pillanatnyi állás szerint 77 országból több tízezer szurkolót várnak. Eddig mintegy 180 ezer jegyet adtak el a versenyekre, ennek 38,5 százalékát magyarok vásárolták meg. A várakozások szerint a világbajnokságra legkevesebb 30 ezer külföldi turista érkezik, jellemzően 35 év feletti, magas jövedelmű és költési hajlandóságú vendégek, akik átlag 3,9 éjszakát töltenek Budapesten – ez összesen mintegy 120 ezer vendégéjszakát jelent.

Magyarország eddigi legnagyobb sporteseményére ezenkívül nyolcezer akkreditált résztvevő érkezik, az ő utaztatásukról és szállásuk megszervezéséről a Jet Travel gondoskodik. Mivel Budapesten nincsenek igazán nagy kapacitású szálláshelyek, a résztvevőket 37 szállodában tudják elhelyezni. A versenyzők 11, egységes körülményeket biztosító hotelben szállnak meg, ahonnan 25-30 perc alatt érhetik el az edzések és a versenyek helyszínét.

Németh Balázs a Jet Travel üzleti reggelijén

Fotó: Jet Travel

Németh Balázs elmondta, hogy az új, 35 ezer férőhelyes Nemzeti Atlétikai Központot nem csupán a versenysport egyik centrumának szánják: a kapcsolódó városnegyed-fejlesztéssel Budapest új szabadidőparkját alakítják ki a sportolni vágyó közönségnek.

A budapesti atlétikai világbajnokság fenntarthatósági programjának része a lakosság mozgásra és egészségesebb életmódra ösztönzése.Ennek jegyében indították el a Hétköznapi Hősök elnevezésű országos tömegsport-roadshow-t, amelynek résztvevői 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet a világbajnokságra. A gyerekek megszólítását célozza a Sulihős program, amely arra hívja az iskolai testnevelőket, hogy április-májusban az atlétikát állítsák a középpontba. A csatlakozó iskolákból összesen tízezer gyerek vehet majd részt a világbajnokság nyitónapján.

 

Az erdőfejlesztéstől az edukációig: zöld elemek az atlétikai vb-n

A klímaváltozás miatt 2085 után az északi félteke legtöbb városa – köztük Budapest is – alkalmatlan lesz nyári olimpiai játékok megrendezésére ­– idézte a kaliforniai Berkeley Egyetem tanulmányának sokkoló előrejelzését a Budapest 2023 NZrt. fenntarthatósági menedzsere. Schmitt Petra elmondta, hogy a sportrendezvények fenntarthatóvá alakításában az egyik mérföldkő az 1994-es lillehammeri téli olimpia volt, amit az első zöld olimpiaként emlegetnek, és máig etalonként tekintenek rá. Ugyancsak fontos állomás a 2012-es londoni olimpia, amelyhez kapcsolódva Kelet-London jó része megújult, illetve minőségi ugrást hozhat a 2024-es párizsi olimpia, amelynek szervezői a rendezvény klímasemlegességét tűzték célul.A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság az első, amely szorosan követi a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics, WA) 2020-ban elindított fenntarthatósági stratégiájának célkitűzéseit és az Athletics for a Better World program útmutatásait. A WA fenntarthatósági stratégiája jelenleg pilot programként fut, 2027-től azonban kötelező lesz a szigorú sztenderdek betartása, 2030-ra pedig szeretnék elérni a rendezvények karbonsemlegességét.

Az augusztusi budapesti világverseny fenntarthatósági stratégiájában a lakosság mozgásra ösztönzése mellett kiemelt célkitűzés a városi zöldterület-fejlesztés. A Nemzeti Atlétikai Központ építése során a korábbi barnamezőből zöld környezetet hoznak létre: a létesítmény és a körülötte lévő terület a jövőben fás-ligetes szabadidőparkként várja a budapestieket.Az új stadionban számos modern környezetvédelmi megoldás valósult meg, ilyen például a geotermikus fűtés-hűtés rendszer vagy az energiatakarékos világítás. A létesítmény várhatón 2024-re szerzi meg a nemzetközi BREAAM fenntarthatósági minősítést. A kivitelező konzorcium olyannyira komolyan veszi a környezetvédelmet, hogy saját ökológust kért fel a környezeti hatások folyamatos ellenőrzésére.

Szintén fontos elem a városi erdőfejlesztés: a budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottsága a Pilisi Parkerdő Zrt-vel együttműködve két fázisban faültetési programba kezdett, összesen 1000 őshonos fa és 18 ezer cserje elültetésével újítják meg a környékbeli parkerdőket. Május 8-án, a faültetési program első szakaszában a pesterzsébeti Újtelepi parkerdőben a WA, a szervezőbizottság, a pesterzsébeti önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. vezetősége a Gyulai István Általános Iskola tanulóival negyven fát ültetett el. Ez egyúttal emléket állít annak, hogy a WA épp negyven évvel ezelőtt, 1983-ban rendezte meg az első szabadtéri világbajnokságot. Őszre tervezik a következő fázist, amikor az atlétikai világbajnokságok történetének első úgynevezett örökség erdőjét (Legacy Forest) kívánják létrehozni több ezer növény elültetésével.Schmitt Petra elmondta, hogy fenntarthatósági programjuk kiemelt területe a hulladékcsökkentés és az újrahasznosítás. A víz- és italszolgáltató partnerekkel együttműködve igyekeznek minél több kis kiszerelésű PET-palackot kiváltani nagyobb kiszerelésű, ballonos vízzel és ivókutakkal, az eseményen dolgozó szervezőknek, újságíróknak és önkénteseknek pedig többször használatos kulacsokat biztosítanak.

Átfogó, minden versenyhelyszínen megvalósuló szelektív hulladékgyűjtési- és kezelési rendszert is kidolgoztak, amelynek működtetésében erre szakosodott rendezvényzöldítő szolgáltatók vesznek részt. A szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságát segítik majd a kihelyezett PET-visszaváltó automaták is.

Szintén fontos célkitűzés, hogy minél többen érkezzenek környezetbarát módon a versenyekre, az ezt elősegítő fejlesztések és együttműködések a tömegközlekedést és a közösségi közlekedési megosztó rendszert egyaránt érintik. A zöld közlekedési programhoz tartozik a MÁV–Volán-csoporttal létrejött együttműködés, amelynek köszönhetően a versenyekre vonattal, távolsági busszal érkezők egységesen, 2023 forintos kedvezményes áron vásárolhatják meg jegyüket.

Elhangzott, hogy a budapesti világbajnokság kapcsolódik a WA Clean Air projektjéhez, amelyhez a WA levegőminőség-mérő monitorokkal gyűjti az adatokat. Az egyik szenzort már a világbajnokságot megelőzően elhelyezik a stadionban, a másik (mobil)szenzor pedig a maraton, illetve a gyaloglóversenyek idején végzi majd az ellenőrzést. A begyűjtött adatokat a WA valós időben elérhetővé teszi, hogy ezzel is segítse a levegőminőség javítását célzó törekvéseket és a versenyzők egészségéért felelős orvosok munkáját.

Schmitt Petra a társadalmi felelősségvállalást ugyancsak fontos célkitűzésnek nevezte: az alacsony jegyárakkal, a jegykedvezményekkel, az akadálymentesítéssel és a civil szervezetekkel való együttműködésekkel minden magyar számára szeretnék elérhetővé tenni az augusztusi versenyeket. A világbajnokság önkéntes programja szintén a stratégia része: a kapcsolódó események lebonyolításában több mint 2500 önkéntes vesz részt.

A rendezvény fenntarthatósági törekvései a közönség szemléletformálásban, a fiatalabb generációk edukációjában teljesednek ki, ezt szolgálja a stadionparkban kialakított „Zöld Zóna", ahol a látogatók a világbajnokság ideje alatt fenntarthatósági aktivitásokban, játékokban vehetnek részt, és megnézhetik a kiállító partnerek szemléletformáló anyagait és előadásait.