Vakrandi a természettel – látássérülteknek szóló aktív turisztikai program a CheckINN egyik fődíjasa

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2024. május 13. 14:07

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány által létrehozott CheckINN turisztikai innovációs hub versenyén az induló háromfős csapatoktól olyan innovatív ötleteket várnak, amelyekkel elősegíthetik a hazai turizmus megújulását. Cikksorozatunkban bemutatjuk a verseny nyerteseit és különdíjasait.

A CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny díjazottjait a február 1-jén megrendezett Turizmus Évadnyitó Gálán hirdették ki. Cikksorozatunkban ezúttal a  Pécsi Tudományegyetem csapatát ismerhetjük meg jobban, akik a Vakrandi a természettel című projektjükkel az Aktív turizmus kategóriában nyerték el a fődíjat.

A csapat tagjainak – Kopa Marcell, Kocsis Zsanett és Német Emma – célja az volt, hogy bővítsék a látássérültek számára elérhető turisztikai lehetőségeket, amelyekhez egyedi technikai megoldásokat is fejlesztenének. Elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás iránt, és az ötletük további célja a szolgáltatók érzékenyítése és továbbképzése. A diákok a CheckINN pályázattal az egyetemen, az akadálymentes turizmus kurzuson találkoztak először. Tanáraik, Raffay Zoltán és Gonda Tibor motiválták őket a jelentkezésre, és segítették a csapatot a verseny során.

A Vakrandi a természettel nevű csapat a Turizmus Évadnyitó Gálán a díjátadókkal, Erdei Bálinttal (bal szélen) és Somlyai Zoltánnal (jobb szélen)

Fotó: Grósz Balázs

 

Kopa Marcell maga is látássérült, így jól ismeri ennek a fogyatékossággal élő csoportnak a problémáit, első diplomáját a Pécsi Tudományegyetem (PTE) politológia szakán szerezte meg, jelenleg a PTE általános jogász szakára jár. A CheckINN pályázatra beadott ötletet szívesen továbbfejlesztené a csapat többi tagjával közösen. Ahogy fogalmazott, a pályázatba a kapcsolati tőkéjét és a látássérültek életével kapcsolatos „szakmai tudását" adta, de a csapattársai oroszlánrészt vállaltak a program kidolgozásában.

Német Emma a PTE turizmus-vendéglátás szakán tanul másodévesként. A szektor iránt családja miatt kezdett el érdeklődni, akik Harkányban a vendéglátóiparban tevékenykednek. Emma a videós tartalom mellett az üzleti terv megírásában segített a legtöbbet, amelyet a trió harmadik tagjával, Kocsis Zsanettel közösen készítettek el.

Kocsis Zsanett a PTE Közgazdaságtudományi Karán tanul, turizmus-vendéglátás szakos végzős hallgató. A projektben Zsanett oroszlánrészt vállalt: az első fordulóra egy pár perces videót készítettek el közösen társaival, amelyben felhívták a figyelmet, hogy az általuk kitalált szolgáltatásokon vakok és gyengénlátók is biztonságosan részt tudnak venni. A projekt különlegessége, hogy szolgáltatásaikhoz segítőt is tudnak biztosítani önkéntesek és 50 órás közösségi szolgálatosok személyében.

A csapat a projektben azt a célt tűzte ki magának, hogy vakok és gyengénlátók számára biztonságosan igénybe vehető szolgáltatásokat alakítanának ki. Ötleteik között szerepelnek többek közt a csónakázás segítővel, tandembiciklizés segítővel, vagy éppen a futás segítővel.

A csapat két tagja, Kocsis Zsanett és Német Emma bemutatja a projektet

Fotó: CheckINN

Ezekhez az aktív turisztikai programokhoz a segítőket önkéntesekkel és 50 órás közösségi szolgálatot végző fiatalokkal biztosítanák – természetesen mindezt csak előzetes bejelentkezés esetén. Arról, hogy a segítők kiszervezését, a bejelentkezést milyen felületen oldanák meg, még nem született végleges döntés, ez a projekt megvalósításakor lenne fontos szempont.A csapatnak a társadalmi érzékenyítés is a céljai között van, szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy az aktív turisztikai programokon történő részvétel a vakok és gyengénlátók számára sem elérhetetlen. A projekt részeként csapatépítő tréningeket is szívesen szerveznének, amely során a vakok életéről és felmerülő nehézségeiről tájékoztatnák a csoportokat, illetve egy látássérülteknek készített szolgáltatás-mixet is kipróbálhatnának – bekötött szemmel.

A csapat tagjai rengeteg pozitív visszajelzést kaptak az ötletükre. Mind a mentorok, mind vállalkozók, illetve turisztikai attrakciók igazgatói jelezték számukra, hogy programjuk egyedülálló az országban, és mindenképpen érdemes vele tovább foglalkozni.