Ciprus is csatlakozott Görögország és Izrael “utazási buborékjához”

Forrás: turizmus.com

 2021. február 16. 14:12

Múlt héten Görögország és Izrael között létrejött a két ország közötti szabad utazást lehetővé tévő megállapodás. A "zöldfolyosóhoz" most Ciprus is csatlakozott.

Amint arról múlt héten beszámoltunk, Görögország és Izrael megállapodást kötött egymás vakcinaútlevelének kölcsönös elfogadásáról, ami lehetővé teszi, hogy a két ország beoltott polgárai korlátozások nélkül utazhassanak majd egymás között.

Az egyezség kapcsán a görög kormányfő bejelentette, hogy hamarosan hasonló megállapodások születhetnek majd más államokkal is. "Arra számítok, hogy az Izraellel kötött megállapodás egyfajta próbaüzem lesz, amit később más országokra is kiterjeszthetünk” – mondta akkor Mitsotakis.

Erre nem is kellett sokat várni, hétvégén ugyanis Ciprus is csatlakozott az "utazási buborékhoz" – írta meg a a Guardian. A ciprusi elnök, Nicos Anastasiades követte görög kollégája példáját, és izraeli látogatása alatt szintén megegyezett az ottani kormánnyal egymás vakcinaútlevelének elfogadásáról. Az országok között létesülő "zöldfolyosó" várhatóan április 1-ig nyílik meg, a jelenlegi szabályok ugyanis egyelőre nem teszik lehetővé a nemzetközi utazást a megállapodást aláíró államokban.

oltasi_igazolas_123rf

A beoltott izraeli állampolgároknak nem kell sem PCR-teszteken átesniük, sem karanténba vonulniuk, ha Görögországba vagy Ciprusra érkeznek

Fotó: 123rf.com

Így várhatóan tavasztól azok az izraeli állampolgárok, akik igazolni tudják, hogy megkapták bármely, az EU által jóváhagyott COVID-19 oltást, akadály nélkül utazhatnak Görögországba és Ciprusra is, nem kell sem PCR-teszteken átesniük, sem karanténba vonulniuk. Ezzel Ciprus, Görögország és Izrael nagy lépést tett a turizmus normalizálása felé a járvány következő szakaszában.

Görögországhoz hasonlóan a földközi-tengeri sziget gazdasága is erősen függ a turizmustól. Az utóbbi években Ciprus is egyre több izraeli nyaralót vonz, ezzel egyidejűleg pedig az államok közötti politikai, gazdasági és katonai szövetség is erősödik. A globális járvány miatt azonban, csakúgy mint a világ más tájain, az ágazat bevételei sosem látott mértékben csökkentek.

A ciprusi turisztikai miniszterhelyettes, Savvas Perdios szerint a megállapodást „óriási eredménynek” számít, hiszen 2019-ben több mint 300 ezer izraeli nyaraló repült a szigetre, további 40 ezer pedig tengerjáróval érkezett, így a zöldfolyosó megnyitása után a turizmus újra megélénkülhet az országban.

"Ez az első lépés a két ország közötti kapcsolat helyreállításában" – mondta Yiannis Karousos, a ciprusi közlekedési miniszter hétfőn. Hozzátette, hogy az utazási buborék létrehozását más intézkedések is követik majd, amelyek segítenek helyreállítani Ciprus turizmusát.

A ciprusi statisztikai hivatal adatai szerint tavaly töredékére esett a forgalom: 2020-ban alig több mint 631 ezer turista járt a szigetországban, szemben a 2019-ben mért több mint 3,9 millióval.