Görögország és Izrael elismeri egymás vakcinaútlevelét

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. február 11. 10:37

Izrael és Görögország megállapodást kötött egymás vakcinaútlevelének kölcsönös elismeréséről, amely lehetővé teszi a beoltottak szabad utazását a két ország között. Ezt mindkét ország egyfajta próbaüzemnek tekinti a további megállapodások megkötése előtt.

A vakcinaútlevél uniós bevezetésének leghangosabb támogatója Görögország, amely igyekszik meggyőzni ennek szükségességéről az Európai Unió döntéshozóit. A vakcinaútlevél ugyanis újraindíthatná a nemzetközi utazásokat az országok között, ezzel pedig a turizmust is fellendítené, ami Görögország GDP-jének jelentős részét teszi ki.

Így nem meglepő, hogy az ország hétfőn megállapodást kötött Izraellel, amely jelenleg a legelőrehaladottabb állapotban van a vakcinálással: a lakosok ötöde mindkét oltást megkapta, további 15 százalékuk pedig február közepéig megkapja a másodikat.

Izraelben a beoltottak a második oltás után egy héttel megkapják az egyelőre fél évre érvényes “zöld útlevelet”, vagy oltási könyvet, amelynek birtokában mentesülnek a karantén alól, ha vírushordozóval érintkeztek, vagy külföldről tértek vissza.

A hét elején bejelentett megállapodás értelmében a zöld útlevéllel rendelkező izraeliek korlátozások és karanténkötelezettség nélkül léphetnek majd be Görögországba, cserébe pedig Izrael is elfogadja a görög oltási igazolást.

vakcinautlevel2_123rf

Az izraeli sajtó értesülései szerint a görög utazási megállapodás március végén, a pészah után léphet életbe

Fotó: 123rf.com

A döntésről egy közös sajtótájékoztatón számolt be Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és görög kollégája, Kyriakos Mitsotakis. A görög miniszterelnök egyúttal gratulált Netanjahunak a a sikeres oltási kampányhoz hozzátéve, hogy örömmel várja az izraeli turistákat Görögországba, miután a kormány feloldja az utazási korlátozásokat.

Görögországba jelenleg csak egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt felmutatásával lehet beutazni. A beutazókra ezen kívül 7 napos karantén is vár.

Izraelben pedig még mindig érvényben van a harmadik hete tartó reptéri zárlat, amelyet a kabinet legutóbb február 20-ig meghosszabbított. Az Új Kelet hírportál a helyi sajtóra hivatkozva azt írja, a görög-izraeli utazási megállapodás március végén, a pészah után léphet életbe.

Sajtóértesülések szerint  Izrael más országokkal is egyeztetéseket folytat hasonló megállapodásokról. A legvalószínűbb jelöltek, akikkel a kétoldali zöldfolyosó következőnek létrejöhet. az Egyesült Királyság és Észtország, de Izrael a hírek szerint Romániával, Szerbiával, Ciprussal, Grúziával és a Seychelle-szigetekkel is tárgyal.