Ciprus mától megnyitotta határait a turisták előtt

Forrás: turizmus.com

 2021. március 01. 12:41

A turisták március elsejétől karanténkötelezettség nélkül látogathatnak Ciprusra, ha az érkezésük előtt készített koronavírusteszt eredménye negatív, jelentették be a ciprusi hatóságok.

Ezzel együtt az országok besorolása – a korábbi A, B, C kategóriák helyett – március 1-től az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által kiadott színtérkép alapján történik, ezzel is megkönnyítve az utazók számára a beutazási szabályok változásainak követését.

Ciprus az alábbi belépési követelményeket dolgozta ki a beutazókra a származási országuk színbesorolása (zöld, narancssárga, piros) alapján.

 

Kinek hány PCR-teszt kell?

A zöld országokból érkező állampolgárokat nemcsak a karantén, de a COVID-19 teszt elvégzése alól is felmentik. A narancssárga zónából érkező turistáknak legfeljebb 72 órával az indulás előtt készült negatív koronavírusteszt-igazolást kell bemutatniuk, mielőtt a kiindulási ponton felszállnának a repülőgépre.

A vörös kategóriába sorolt országok magas kockázatúnak számítanak. Az ezekből az országokból – ide tartozik Magyarország is – érkezőknek 2 negatív PRC-tesztet kell bemutatniuk: az első nem lehet az induláshoz képest 72 óránál régebbi, a másodikat pedig Ciprusra érkezéskor kell elvégezni; mindkettőt saját költségen.

A teszt a larnacai reptéren 30, a páfoszi reptéren pedig 32 euróba kerül, és három órán belül SMS-ben közlik az eredményét az utazóval. Mind a narancssárga, mind a piros országokból érkező, 12 évnél fiatalabb gyermekek mentesülnek a tesztek alól. A két negatív PCR-teszt elvégzése pedig minden utazót mentesít a 14 napos kötelező karantén alól.Így mostantól a karanténkötelezettséget csak az ECDC rendszerén kívül eső, szürke színnel jelölt országokból érkező utasoknak írják elő.

ciprus_123rf

A Magyarországról érkezőknek két negatív PCR-teszt kell a beutazáshoz: egy 72 óránál nem régebbi és egy az országba érkezéskor

Fotó: 123rf.com

Ezenkívül előfordulhat, hogy a ciprusi hatóságok egy-egy véletlenszerűen kiválasztott utazón plusz tesztet végeznek érkezéskor, de ennek költségeit a kormány fizeti.A Ciprusra történő utazás megkönnyítésére és ellenőrzésére a ciprusi kormány tavaly júniusban  létrehozta a „Cyprus Flight Pass” elektronikus platformot, amelyen a beutazáshoz szükséges adatlapot az utazás megkezdése előtti 24 órában elektronikusan kell kitölteni. A „flight pass” bemutatása mindenki számára kötelező az indulási reptéren, aki Ciprusra szeretne utazni.

 

Hogyan utazhatunk Magyarországról?

Fontos megjegyezni, hogy Magyarországról jelenleg nem indulnak közvetlen járatok Ciprusra. Legközelebb a bécsi repülőtérről, és csak az Austrian Airlines kínál átszállás nélküli járatot Larnacára (amennyiben az Ausztriából induló magyar utasnak aznapra szóló repülőjegye van, úgy mentesül a beutazók számára előírt regisztráció alól).

A görög Aegean Airlines honlapja szerint az első közvetlen járatot Budapest és Larnaca között május 15-én indítja majd.

A fapadosok közül Budapestről a Ryanair június 1-jén indítja újra közvetlen ciprusi járatait Páfoszra, ezek a foglalási rendszerben elérhető adatok szerint eleinte hetente kétszer, kedden és szombaton indulnak majd, júliustól pedig egy harmadik járatpár is csatlakozik csütörtökönként. A Wizz Airnál már áprilisban elérhető lesz Larnacára heti egy járat péntekenként, a nyári hónapokban pedig akár heti négy-öt gép is indulhat majd, a koronavírus járvány terjedésének függvényében.

 

Zöldfolyosó Ciprus és az oltóbajnok Izrael között

Amint arról beszámoltunk, Ciprus már megállapodott Izraellel egy “zöldfolyosó” létrehozásáról, lehetővé téve ezzel a két ország közötti szabad utazást, ez várhatóan április 1-ig nyílik meg a turisták előtt.

Onnantól kezdve azok az izraeli állampolgárok, akik igazolni tudják, hogy megkapták bármely, az EU által jóváhagyott COVID-19 oltást, akadály nélkül utazhatnak a szigetországba, nem kell sem PCR-teszteken átesniük, sem karanténba vonulniuk.

2019-ben több mint 300 ezer izraeli nyaraló repült a szigetre, további 40 ezer pedig tengerjáróval érkezett, a zöld utat kapott izraeli beutazás tehát igen nagy jelentőségű a koronavírus által megtépázott ciprusi idegenforgalom számára, amely 2020-ban alig több mint 631 ezer turistát fogadott, szemben a 2019-ben mért több mint 3,9 millióval.