Csőd szélén a román Blue Air, felfüggesztették a járatokat

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 06. 18:32

A román diszkont légitársaság hosszú ideje mélyrepülésben van, s miután zárolták folyószámláit, szeptember 6-tól egy hétre felfüggesztette összes járatát. A járatok törlése miatt kedden a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtéren hatalmas sorok alakultak ki.

De természetesen semmi garancia nincs arra, hogy szeptember 12. után újra levegőbe szállnak a Blue Air járatai. A társaság közleménye szerint a leállás fő oka, hogy adósságaik fejében a hitelezők az összes folyószámlájukat zároltatták, így képtelenek fizetni kurrens napi kiadásaikat.

A döntésért a Blue Air Aviation Rt. a román fogyasztóvédelmet teszi felelőssé (ANPC), amiért a hivatal vezetőjének, Horia Constantinescunak a „felelőtlen nyilatkozatai” miatt ingott meg az utasok bizalma a légitársaságban, és ez ötmillió eurós veszteséget jelentett a számukra.

A légitársaság a román fogyasztóvédelmet teszi felelőssé az utasok bizalmának elvesztéséért

Fotó: facebook.com/FlyBlueAir

Tánczos Barna román környezetvédelmi miniszter az MTI tudósítása szerint elmondta, hogy a vállalat 28 millió lej (2,3 milliárd forint) adósságot halmozott fel a román környezetvédelmi alappal szemben, ezért eljárás indult ellene, aminek során most zárolták a bankszámlákat. A miniszter szerint azonban az intézkedés nem indokolja a vállalat lépését, és felszólította a Blue Air vezetőit: forduljanak a környezetvédelmi alaphoz az adósságok újraütemezése érdekében, azonnal indítsák el a tervezett járatokat, és tegyenek eleget az utasokkal szemben vállalt kötelezettségeiknek.Az ügyben Nicolae Ciuca miniszterelnök is megszólalt, aki a helyzet rendezésére szólította fel az érintett feleket. Szerinte megengedhetetlen, hogy 3 ezer ember várakozzon a repülőtéren.

Amint arról mi is beszámoltunk, az ANPC korábban megállapította, hogy a légitársaság 2021. április 30. és 2022. április 30. között 11 289 járatot törölt Romániában és az európai desztinációkon, ami összesen 178 405 foglalást jelent, és az utasoknak okozott kár 66,585 millió lej (kb. 5,1 milliárd forint).Utasították a céget, hogy tíz napon belül minden utasnak térítsék meg a kárát, de erre nem került sor, és azóta is folyik a jogi huzavona és üzengetés a sajtóban.A cég szerint a fogyasztóvédelem tehet arról is, hogy megszakadtak a tárgyalásaik Londonban két lehetséges befektetőcéggel.

A légitársaság korábban elismerte, hogy a pandémia idején a bevételeik drasztikusan visszaestek, csökkent az utasok száma és idén márciusban a veszteségeik már elérték a 125 millió eurót.Közben a Ryanair mentőövet dobott azoknak az utasoknak, akik bajba kerültek a Blue Air jártainak törlése miatt. Az ír fapados közleménye szerint 49,99 eurós áron lehet a honlapjukon jegyet vásárolni többek között a bukaresti, kolozsvári, nagyváradi, nagyszebeni, szucsávai vagy az olaszországi Torinóba közlekedő Rynair-járatokra. Az ajánlat október 31-ig bezárólag érvényes az utazásra, de a foglalásnak legkésőbb szeptember 9. éjfélig meg kell történni.