Gigabírság után távozik a Blue Air a román piacról?

Forrás: turizmus.com

 2022. július 22. 11:57

Egy hete csattog a nyilatkozatháború a román fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) és a Blue Air fapados légitársaság között, miután a hivatal kirótt rá egy rekordnagyságú, kétmillió eurónak megfelelő büntetést.

Egy ellenőrzést követően a Blue Air Aviation Rt. székhelyén a fogyasztóvédelem megállapította, hogy a légitársaság 2021. április 30. és 2022. április 30. között 11 289 járatot törölt Romániában és az európai desztinációkon, ami összesen 178 405 foglalást jelent, és az utasoknak okozott kár 66,585 millió lej (kb. 5,1 milliárd forint). Utasították a céget, hogy tíz napon belül minden utasnak térítsék meg a kárát. Csakhogy a tértivevényesen kiküldött jegyzőkönyvet a Blue Air nem vette át, és az ANPC próbálkozásai ennek átadására már kafkai világba süllyedtek.

Horia Constantinescu, az ANPC elnöke egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „a Blue Air már régóta tervezi a piacról való kilépését. Határozatunk értelmében kötelesek tíz napon belül kifizetni a kártérítéseket az érintett utasoknak, de ők csak az időt húzzák. Normális körülmények között átveszed a jegyzőkönyvet, és ha igazságtalannak találod, akkor bíróságra viszed az ügyet, de hogy ne vedd át, az egyértelműen az időhúzást jelenti" – fogalmazott.

Constantinescu megemlítette, hogy a BlueAir várhatóan nem is fog kártérítést fizetni, miután, az alkalmazottaktól kapott panaszlevelekből kiderült, hogy három hónapja nem kapták meg a bérüket. Pedig a jegyzőkönyv megírása és postázása között a hivatal képviselői leültek tárgyalni a Blue Air vezetőségével, amelyik javasolta, hogy a kártérítést napi 6 millió forintnak megfelelő részletekben folyósítják, de az ANPC 8 milliót akart, mondván, így is bő egy évig elhúzódik a folyamat, ám végül ez a variáció is bukott.

Július 20-án, a Repülés Napján megöntözött gép a bukaresti Henri Coandã reptéren

Fotó: www.facebook.com/sahc.ro

Tény, a pácban hagyott utasok panaszai azóta is zúdulnak a fogyasztóvédelemre, amelynél úgy vélik, ha nem büntetnek, a Blue Air, amelynek folyószámláin és ingatlanjain már jelzálog van, év végig csendben kilép a piacról, és „talált volna magyarázatot" erre, így azonban célkeresztbe került. A légitársaság egyébként a pandémia idején 67 millió eurós támogatást kapott az államtól, s hogy ezt mire költötték, azt a kormány kellene ellenőrizze.A Blue Air végül átvette a jegyzőkönyvet, és hosszú közleményében bejelentette, hogy szerintük a büntetés törvénytelen, diszkriminatív, ezért bűnvádi feljelentést tesznek az ANPC ellen, ugyanakkor szintén eljárást indíttatnak a jegyzőkönyvet aláíró fogyasztóvédelmisek ellen, akiknél „megalapozott a gyanú, hogy visszaéltek hatalmukkal".

A légitársaság nehezményezi, hogy a hivatal csak őket büntette a kiszabható maximális összeggel, miközben a versenytársakat nem. Az ANPC szerint ennek magyarázata, hogy amíg a Blue Air székhelye Romániában van, addig a két fő konkurens, a Wizz Air és a Ryanair központja nem, így nincs rálátásuk a forgalmukra, pénzügyi mutatóikra, de már megtették a hivatalos lépéseket ebben az irányban is.

A légitársaság elismerte, hogy bevétele a pandémia alatt drasztikusan csökkent: 2019-ben a forgalmuk 415 millió euró volt és több mint 4,5 millió utast szállítottak, de 2021-ben a forgalmuk 125 millió euróra zuhant és csak 1,65 millió utast szállítottak, aminek eredményeként idén márciusban a veszteségük már elérte a 125 millió eurót.

Közleményükben még azzal is vádolják az ANPC-t, hogy „ellenőreik adatokat kértek tőlünk a Tarom, a Wizz Air és a Ryanair légitársaságokról, hogy menjünk rájuk is", de ők ezt határozottan megtagadták.

Egyelőre halvány remény sincs a Blue Air válságból való kilábalására, mert a 60-70 százalékos forgalomkiesés mellett a flotta 33 gépét 13-ra csökkentették, és már tudják, hogy a gyártó nem szállítja le számukra a megrendelt öt Boeing 737-Max gépet sem, amelyek nélkül képtelenek megvalósítani a 2022-re tervezett utasforgalmat.

Furcsa módon a közleményüket nem azzal zárják, hogy mindent megtesznek a cég talpra állításának érdekében, hanem hogy mindent megtesznek az ANPC „visszaéléseinek megszüntetésére".