Dráguló jegyárakat és menetrendi változásokat lengetett be a Ryanair a gépátadások csúszása miatt

Forrás: turizmus.com

 2024. február 27. 10:48

A Ryanair vezérigazgatója, Michael O'Leary a repülőjegy-árak akár tíz százalék körüli emelkedésére számít azért, mert az ír fapados által megrendelt új Boeing gépek átadása csúszik, így kapacitáshiányuk van.

Az ír fapados eredetileg 57 darab Boeing 737 MAX 8200 típusú repülőgép átadására számított 2024 április végéig, ám a Boeing a múlt héten újabb csúszásról küldött értesítést. A légitársaság már a január végi negyedéves eredményközlésekor jelezte, hogy a geopolitikai események mellett a gépátadások csúszása lehet hatással a bevételekre és nyereségre.

„Nem igazán tudjuk, hány repülőgépet szállít a Boeing: 30-40 között biztosan, de bízunk benne, hogy 40 és 45 között lesz az átadott példányok száma. Azonban abban már kevésbé bízunk, hogy a darabszám 45 és 50 között lesz” – mondta Michael O’Leary a Reuters cikke szerint, amelyet az Airportal szemléz.

Amennyiben csak 40 példány érkezik április elejéig, akkor a légitársaságnak kisebb menetrend-igazítást is végre kell majd hajtania, ezzel pedig az árak is emelkednek majd. Az áremelkedést 5-10 százalék közé várja a szakember, azaz nem éri el a 2023 nyarán tapasztalt 17 százalékot.

Újabb OTA-val egyezett meg az ír fapados

Eközben a Ryanair február 27-én bejelentette a negyedik OTA partnerségét is. Ezúttal az On the Beach és a fapados légitársaság között alakult partnerség, így az OTA mostantól jogosult lesz arra, hogy a Ryanair járatait, ülőhelyeit és csomagjait a légitársaság alacsony árain kínálja ügyfeleinek üdülési csomagjaik részeként.

Ez a megállapodás garantálja, hogy az On the Beach ügyfeleinek nem számolnak fel túl sokat a Ryanair járataiért és szolgáltatásaiért, és közvetlen hozzáférést kapnak myRyanair-fiókjukhoz.
Ez a partnerség azt is garantálja, hogy a Ryanair járatinformációkat közvetlenül az egyes ügyfelek e-mail címére küldik, beleértve az indulás előtti és a járat késése, illetve törlése esetén szükséges információkat is. Az új megállapodás értelmében az On the Beach vállalja, hogy kizárólag a Ryanair valós árait jeleníti meg, felárak nélkül, és kizárólag a légitársaságnak adja át az ügyfelek összes releváns elérhetőségi és fizetési adatait.

Az idei áremelkedést 5-10 százalék közé várja a Ryanair-vezér

Fotó: Ryanair

A Ryanair vezérigazgatója már régóta kampányol az általa csak "kalózoknak" nevezett OTA-k ellen, de közül többel már megállapodtak, vagy épp előkészítik a megállapodást.

Az ügyről korábban mi is beszámoltunk, hiszen többek között a magyar piacra értékesítő repjegy.hu-t is negatívan érinti, hogy az általuk alkalmazott technológia ellehetetlenítése miatt december közepétől megszűnt a Ryanair jegyek értékesítésének lehetősége  portáljukon.