Ryanair-ügy: A legnagyobb hazai repjegyfoglalási portált is érinti az online közvetítők blokkolása

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2024. január 11. 13:34

A magyar piacra értékesítő repjegy.hu-t is negatívan érinti, hogy az általuk alkalmazott technológia ellehetetlenítése miatt december közepétől megszűnt a Ryanair jegyek értékesítésének lehetősége repülőjegyfoglalási portáljukon. Forgalmuk 25-30%-a korábban az ír fapados jegyeiből származott.

Jogi és szabályozási nyomás hatására több nemzetközi online repülőjegy-közvetítő portál (booking.com, kiwi.com, kayak.com) kénytelen volt beszüntetni a Ryanair járatainak értékesítését.

A légifuvarozó magyarázata szerint a portálok a lépést új ügyfél-ellenőrzési intézkedéseik, a fogyasztóvédelmi ügynökségek nyomása, valamint az ír legfelsőbb bíróság döntésének hatására voltak kénytelenek megtenni, mely megakadályozta a közvetítő cégek által korábban használt technológiák (például a szürkezónába tartozó web scraping) alkalmazását.

Az ír fapados rövid távon ugyan forgalma kismértékű csökkenésére számít, de a lépés érdemben nem befolyásolja a társaság éves profitját – írta a társaság közleményére hivatkozva a Reuters.

 

Nagy forgalomkiesés a hazai közvetítőnél

A Turizmus.com megkérdezte az egyik legnagyobb hazai repülőjegy-közvetítő irodát, hogyan érinti őket a változás.

„A Ryanair-nek hosszú távon nem, számunkra azonban komoly kiesést okoz az adatátviteli folyamatok megakadályozása, és ezáltal az általuk kínált repülőjegyek értékesítésének ellehetetlenülése" - nyilatkozta lapunknak Holczinger Zoltán, a repjegy.hu online üzletág vezetője. A Ryanair repülőjegyeinek értékesítéséből forgalmuk közel egyharmada származott 2023-ban, a kiesés a jelenlegi téli és a közelgő nyári menetrendben egyaránt fájdalmas.

A Weco-Travel cégcsoporthoz tartozó repjegy.hu értékesítő portálnak november közepétől voltak problémái a jegyek forgalmazásával, a lehetőség decemberben szűnt meg számukra teljesen, az általuk eddig alkalmazott foglalási technológiák blokkolása miatt. Aktívan keresik a megoldást a Ryanair jegyek további értékesítésére, melyre Európa jelenleg legnagyobb légitársasága jelenleg kizárólag a corporate ügyfeleknek és 1-1 kiválasztott partnernek ad lehetőséget.

A Ryanair repülőjegyeinek értékesítéséből a repjegy.hu forgalmának közel egyharmada származott 2023-ban

Fotó: 123rf.com

„A Weco-Travel számára nyitva áll az út, üzleti ügyfeleinknek továbbra is foglalhatunk Ryanair-jegyeket, ezek a találatoknak az ára azonban magasabb, mint ami a leisure szegmens számára elérhető, mivel más árazási struktúrát használ a légitársaság a közvetlen csatornáin, mint a saját honlapján" – magyarázta a szakember. A folyamat automatizáltságát szem előtt tartva olyan szolgáltató partnert keresnek, akin keresztül a légifuvarozó tartalmát hivatalos úton tudják vásárolni, közben más, rövidtávú megoldási lehetőségen is dolgoznak.

„Ahol a desztinációk átfedésben vannak, ott várakozásaink szerint a problémának a Wizz Air lesz a nyertese, a forgalom nagy része átterelődik a járataikra. A többi úticélon azonban egyértelmű a veszteség" – nyilatkozta. A Ryanair - mely márciustól Budapest és Milánó-Malpensa, júniustól pedig Budapest és Faro, illetve a magyar főváros és a görögországi Szkiathosz szigete között indít új járatokat - ráadásul versenyképes áron kínálta a tiketteket, ami egybeesett a repjegy.hu azon törekvésével, hogy a lehető legszélesebb és legkedvezőbb kínálatot biztosítsák ügyfeleiknek.

Szkiathosz szigetére is indít nyáron járatot Budapestről a Ryanair

Fotó: 123rf.com

Az új helyzetnek a repjegy.hu és a hozzá hasonló közvetítő portálok egyértelműen a vesztesei. (Tudomásuk szerint jelen pillanatban sem a pelikan.hu, sem az esky.hu nem forgalmazza a Ryanair termékeit.) Arra számítanak, hogy a légifuvarozó a jegyeladásból fakadó rövidtávú veszteségét a rá jellemző agresszív marketingeszközökkel fogja ellensúlyozni, hasonlóan a probléma napvilágra kerülésekor bejelentett - és rendkívül vonzó árakat kínáló - promócióihoz.