Egymillió strandpapucsban fuldoklik a Kókusz-szigetek

Forrás: MTI

 2019. május 16. 19:48

Ausztrália utolsó szemétmentesnek hitt paradicsomát 414 millió darab műanyag, köztük csaknem egymillió strandpapucs és -cipő árasztotta el kutatók szerint.

Az Indiai-óceánban található szigetcsoport 26 kisebb, patkóalakban elhelyezkedő földdarabból áll Ausztráliától 2100 kilométerre északnyugatra. Nagyjából 600 ember él a kontinensektől távol eső szigeteken, melyeket Ausztrália utolsó szemétmentes paradicsomának is neveznek néha.

A tudósok azonban azt találták, hogy az óceáni áramlatai rengeteg műanyagszemetet hordanak a kis korallszigetek partjaira. Kalkulációik szerint 238 tonna műanyag szennyezi az atollokat, ebben nagyjából 977 ezer lábbeli és 373 ezer fogkefe, melyek a 414 millió műanyagdarab azonosítható elemei voltak.

A kutatók úgy vélik, becsléseik mégsem túlzóak, mivel a legszennyezettebbnek tartott partszakaszokra nem juthattak be. Számításaik szerint a szemét 93 százalékát a parti homok rejti.

Képünk csak illusztráció, nem a helyszínen készült

Fotó: pixabay.com

A kutatás vezetője, Jennifer Lavers a BBC-nek elmondta, amit a Kókusz-szigeteken, korábban pedig a csendes-óceáni Henderson-szigeten feltártak, azt mutatja, hogy a világ „drámaian alábecsülte" a probléma nagyságát. A homokba temetett szemét veszélyezteti a partokon élő vagy ott költő állatokat, köztük a tengeri teknősöket és a rákokat.

A rejtett műanyagszemét eltakarítása azonban jelentősen felforgatná a partok életét és lehet, hogy még nagyobb károkat okozna az élővilágban. Lavers, a Tasmánai Egyetem kutatója azt reméli, a kutatás eredményei megértetik az emberekkel, hogy a műanyagszennyezés esetében a megelőzés sokkal jobb, mint a károk elhárítása.

Emlékezetes, hogy a thaiföldi Maya Bayt tavaly ősszel a korallok pusztulása miatt le kellett zárni a turistaáradat elől, és mint a közelmúltban bejelentették, 2021-ig még biztosan nem lesz látogatható.