2021-ig biztosan nem látogatható a thaiföldi Maya Bay

Forrás: turizmus.com

 2019. május 10. 16:06

A part című filmmel világhírűvé vált csodaszép öböl lezárásáról tavaly ősszel döntött a thai kormány, miután a tenger élővilágát súlyosan tönkretette a turistaáradat.

Akkor még nem lehetett tudni, mennyi ideig nem lesz látogatható a Phi Phi Leh-szigeten található öböl. Mielőtt lezárták, Maya Bayben naponta ötezer ember fordult meg, s a túlhasználat következményeként a korallok nagy része kipusztult, amiben a tengerbe kerülő fényvédőkrémek is szerepet játszottak.

A BBC most az írja, további két évvel meghosszabbították a lezárást, hogy elegendő időt hagyjanak az öböl ökológiájának a regenerálódásra. A lapnak nyilatkozó egyik illetékes szerint a part újbóli megnyitása esetén korlátozni fogják a látogatók számát, és a hajóknak tilos lesz kikötni az öbölben. A helyi idegenforgalmi szövetség vezetője ugyanakkor úgy véli, az ügyben olyan döntést kell hozni, ami biztosítja a helyi lakosok megélhetését.

Most üres és békés a Maya Bay, ahol a lezárása előtt napi ötezer turista fordult meg

Fotó: Wikimedia

Maya Bayt a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A part című film tette világhírűvé, 2008-ban még naponta csupán 170-en keresték fel, alig egy évtizeddel később, 2017-ben már napi 3500 turista árasztatta el.

Az overtourism jelenségétől egyre több úti cél szenved, a napokban Hollandia jelentett be drasztikus intézkedési tervet a turisták számának visszaszorítására.