Elérte a járvány előtti rekordszintet a tiroli turizmus

Forrás: turizmus.com

 2023. január 06. 11:17

Az ausztriai Tirol tartományban az elmúlt hetek turisztikai forgalmi mutatói elérték a legutolsó járvány előtti, 2018/2019-es téli síszezon hasonló időszakának értékeit.

Karin Seiler, a tiroli turisztikai hivatal (Tirol Werbung) vezetője szerint a kitűnő év elejei foglaltsági mutatók alapján jó szezont valószínűsítenek az idei téli hónapokra is, amely reményeik szerint megközelíti, vagy eléri a Covid előtti időszak rekorderedményeit.

Az ORF kérdésére elmondta: a szokatlanul meleg időjárás természetesen nem kedvező a síelők számára, de emiatt komolyabb lemondások nem érkeztek a síszállásokra. Január első hetének végétől várható hóesés a régióban, amely remélhetőleg feledteti majd a sárgás-zöld foltok között tekergő fehér hószerpentinekről az elmúlt napokban a híreket bejáró fotókat. Karin Seiler erős februárral és márciussal számol a tiroli sípályákon – számol be róla a GD Consulting blogja.

Tirol egyébként sokat tesz a fenntartható turizmus megvalósítása érdekében, hosszabb távon négy évszakos élménytérként kívánják magukat pozicionálni, így készülve fel az egyre inkább hószegényebb téli időjárás kihívásira.

Februárra és márciusra erős forgalomra számolnak a tiroli sípályákon

Fotó: 123rf.com

Georg Kaser osztrák klímakutató szerint elsősorban az alacsonyabban fekvő, így az időjárási anomáliáknak jobban kitett sípályák esetében várható, hogy a közeljövőben már nem lesz kifizetődő a működtetésük és bezárni kényszerülnek. A mesterséges hóágyúzásnak hatalmas energiaköltségei vannak, amelyek egész egyszerűen nem teszik rentábilissá az üzemletetést.

Az ORF körképéből megtudható, hogy az osztrák meteorológiai szolgálat modellszámításai szerint az 1000 méteres magasság körül a párizsi klímavédelmi célok teljesülés esetén az évszázad végére a hó mennyiségének 30-40 százalékos visszaesése várható, míg e nélkül – szélsőséges esetben – a hótakarónak akár 60-70 százaléka is eltűnhet ezen a magasságon. Éppen ezért Ausztriának is elemei érdeke a klímavédelmi célok betartása és a betartatásán való munkálkodás  – hangsúlyozta Andreas Gobiet, a bécsi meteorológiai intézet szakértője.