Elhalasztják a körutazásokat a magyar utazási irodák, Izraelt átsorolta a külügy

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. október 10. 17:58

Az idén már nem indulnak el az őszre és decemberre meghirdetett izraeli körutazások. Cikkünk publikálása után érkezett: a külügyminisztérium Izraelt a II-es (narancssárga) kiemelt kockázatot rejtő országok közé sorolta.

Frissítés, cikkünk publikálása után érkezett:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztálya a mai naptól Izraelt a II-es (narancssárga) kiemelt biztonsági kockázatot rejtő országok közé sorolta, ami a következőket jelenti:

A II. (kettes) biztonsági besorolás, amelyet narancssárgával jeleznek, a kiemelt biztonsági kockázatot rejtő, csak halaszthatatlan utazásra javasolt országok és térségek kategóriája.

Az adott ország/térség biztonsági jellemzői jelentős kockázatokat rejtenek, ugyanakkor a konzuli védelem még biztosíthatónak tűnik, az adott ország/térség működése egészségügyi, hatósági segítségnyújtást – ha korlátozott formában is esetleg, de – lehetővé tesz.

A konzuli szolgálat munkatársai javasolják, hogy az érintettek halasszák el az ezen biztonsági kategóriába sorolt országba, térségbe tervezett utazásukat, hacsak az nem feltétlenül szükséges, mivel valószínűsíthető az utazók biztonságát és/vagy egészségét is fenyegető kockázat: bűnözés, politikai megmozdulások, természeti katasztrófa, egészségügyi kockázatok, terrorizmus vagy fegyveres konfliktus.

 

Idén már nem indítanak csoportot

Összesen hét csoportot, mintegy 165 fős utaztatott volna Izraelbe az ősz folyamán az OTP Travel, a Szentföld felfedezésére októberben és novemberben 3-3, decemberben pedig egy szilveszteri programjuk indult volna. Molnár Judit ügyvezető nem tartja valószínűnek, hogy bármelyik, idénre tervezett körutazásuk megvalósulhatna, ugyanakkor egyelőre az októberi indulásokkal kapcsolatos teendőkkel foglalkoznak.

 

Átfoglalás, voucher vagy pénzvisszatérítés az OTP Travel utasainak

„Utasaink három lehetőség közül választhatnak. A legboldogabbak természetesen akkor vagyunk, ha a befizetett program helyett egy másik utazásra foglalnak át, aki nem tud dönteni, annak vouchert ajánlunk fel. Aki pedig ahhoz ragaszkodik, annak természetesen visszatérítjük a részvételi díjat" – nyilatkozta lapunknak a szakember, aki hozzátette azt is, hogy a helyzet minden szempontból bizonytalan.

Egyelőre várják a Ryanair válaszát, nem tudni, a légitársaság lemondja-e az érintett járatokat és visszafizeti-e az irodának a befizetett összeget, vagy a foglalások módosítását teszi lehetővé. A tavaszra tervezett programjaik megvalósulásával kapcsolatban egyelőre szintén nem lehet biztosat mondani, holott a közeljövőben elindulna ezeknek az utaknak az értékesítése is.

Molnár Judit egészen biztos abban, hogy Izrael a történtek ellenére sem veszít vonzerejéből. Amint helyreáll a béke, újra lesz kereslet a most elhalasztott körutazások iránt. „A turizmus rendkívül sérülékeny, de gyorsan regenerálódó iparág, Izrael pedig a vallási és kulturális körutazások tekintetében is kiemelt úti célnak számít" – hangsúlyozta több évtizedes tapasztalata alapján.

 

Az izraeli légitársasággal repült volna az 1000 út

Október 30-án indult volna az 1000 Út Utazási iroda „Izrael – tájak, ízek, vallások, történelem" című programja 20 fő részvételével.

„Jelenleg természetesen nem lehet indulásról beszélni, azon dolgozunk, hogy a lefoglalt kapacitást későbbi dátumra tegyük át az El Al légitársasággal" – nyilatkozta lapunknak Gorszkij Jaroszlav irodavezető.

Az izraeli légitársaság cikkünk írása idején nem függesztette fel Budapest és Tel-Aviv közötti járatait és egyelőre az október 21-ig érvényes repülőjegyekre biztosít könnyített átfoglalási lehetőséget. Az iroda az utasokkal kapcsolatban még nem hozta meg a konkrét döntését, várhatóan a befizetett összeg visszatérítésére és átfoglalásra egyaránt lehetőséget kínál.

Várhatóan nem indulnak el az őszre és decemberre meghirdetett izraeli körutazások

Fotó: 123rf.com

 

Az 1000 Út korábban tavaszi indulás időpontokkal is tervezett, de ezeket csak a helyzet rendeződése után fogják meghirdetni. Izraeli partnereik – ahogy erről a többi megkérdezett iroda is beszámolt – nagyon rugalmasak, a foglalások kötbérmentesen lemondhatók vagy későbbi dátumra módosíthatók.

 

Frissítés:

Törölte „Föníciai élmények – Libanon" elnevezésű, 8 napos, 5 világörökségi helyszínt érintő programját az 1000 ÚT Utazási Iroda. Gorszkij Jaroszlav tájékoztatása szerint a körutazás megvalósításának ugyan nincs akadálya, mégsem nem érzik biztonságosnak a körülményeket. A légitársaság nem engedélyezte a repülőjegyek későbbi dátumra való átfoglalását, ennek terhét átvállalták az utasoktól, akiknek a teljes befizetett részvételi díjat visszaadják.

 

Az EL Al gépei most nem a turizmus érdekeit szolgálják

„Pályafutásom során több harci cselekmény zajlott Izraelben, de ezek gyorsan véget értek és nem zavartak bele a hétköznapokba, így az utazásokba sem. Ez azonban most egy véres háború, mely hamarosan várhatóan a földön is zajlik, és az izraeli kormánynyilatkozatok szerint is hosszan el fog húzódni" – adott hangot véleményének az izraeli nemzeti légitársaság budapesti képviseletét 10 éven keresztül vezető Váradi János, aki a közelmúltban indított saját utazási irodát Shamrock Escapes néven.

Az iroda közvetítőként értékesítette a TSTours Utazási Iroda 7 napos programját, mely a tervek szerint október 19-én indult volna el. Akárcsak a többi, idénre meghirdetett program esetén, partnereikkel jelenleg a program elhalasztásán dolgoznak.

A szakember szerint, amíg a Ben Gurion nemzetközi repülőtér nyitva van, az EL AL gépei közlekedni fognak, hiszen ez jelenti Izrael és a külvilág között az egyetlen kapcsolatot. A járatok izraeli irányába tele vannak, hiszen az izraeli állampolgárok hadkötelezett és tartalékos katonaként is szívügyüknek tekintik a részvételt országuk megvédésében.