Teljesen leállt az izraeli turizmus a harcok miatt

Szerző: Bikkes Katica

Forrás: turizmus.com

 2023. október 10. 13:53

Izrael rekordszámú látogatóra számított 2023-ban, azonban a Hamász néhány nappal ezelőtti támadása szinte teljesen leállította az ország turizmusát: a hajótársaságok nem kötnek ki az izraeli kikötőkben, a légitársaságok felfüggesztették járataikat, az utazási irodák sorra mondják le programjaikat.

Az idei évben kiválóan alakult a turizmus Izraelben, miután az ágazat tavaly újra a növekedés útjára lépett. Az ország turisztikai miniszere szerint 2023 eleje rendkívül pozitívan indult: a koronavírus előtti 4,7 milliós látogatószámrekord megdöntése reális célnak látszott a Travel and Tour World információ szerint.

A Hamász terroristáinak hétvégi meglepetésszerű támadása azonban szinte teljesen leállította az ország turisztikai ágazatát: a Gázai övezet határánál egy zenei fesztivált rohamozott meg a Hamász, amin nagyjából 3000 fiatal vett részt. A váratlan támadásban a fesztiválozók közül több mint 200 ember vesztette életét, sokakat pedig túszul ejtettek. A Super Nova névre hallgató háromnapos rendezvényt nagyjából 10-15 kilométerre tartották a Gázai övezettől.

Az izraeli lakosság és a biztonsági erők számára is meglepő támadás után az ország hadserege gyors és határozott lépésekkel likvidálta a területére beszivárgott fegyvereseket, majd bombázta a Gázai övezetben a terroristák feltételezett központjait, valamint a kritikus infrastruktúrát.

Közben arról is érkeztek hírek, hogy az ország másik felében, Ciszjordániában és a libanoni határnál is összecsapások voltak az izraeli biztonsági erők és a határon átszivárgó Palesztin Iszlám Dzsihád nevű szervezet fegyveresei között.

 

Ha megszólalnak a szirénák

Az izraeli turisztikai minisztérium tájékoztatása szerint a betlehemi határt lezárták, a jerikói átkelővel kapcsolatban pedig a hadsereg határozottan azt javasolja, a jelenlegi helyzet miatt ne utazzon senki át a városba. A többi határátkelőhely aktuális nyitvatartásáról itt tájékozódhat, akinek mégis halaszthatatlanul Izraelbe kell utaznia.

A minisztérium virtuális irodát is működtet a turisták számára e-mailen és WhatsApp-on keresztül, ahol segítséget nyújtanak mindenkinek, aki elhagyná az országot. Weboldalukon emellett tanácsokat adtak arra, mi a teendő, ha megszólalnak a légvédelmi szirénák.

 

Átütemezik útjaikat az utazásszervezők

Az egyre súlyosbodó konfliktus miatt az utazásszervezők sorra kapják az átütemezési és törlési kérelmeket olyan utazóktól, akik a következő hónapokban látogattak volna el a térségbe vagy a szomszédos régiókba.

Egyes utazási irodák már három hónapra előre lemondták a közel-keleti országba szervezett összes programjukat, például a Beyonder Experiences, amelyek lehetőséget adnak az ügyfeleiknek arra, hogy más országokba foglaljanak át.

A bhazai utazásszervezők is lemondták az idei évre szervezett izraeli programjaikat, erről ebben a cikkünkben írunk részletesen.

Tel-Aviv békeidőben. Egyes utazási irodák több hónapra előre lemondták izraeli utazásaikat

Fotó: 123rf.com

 

 

 

Több hajótársaság is módosította járatai útvonalát, elkerülve az izraeli kikötőket a TTG beszámolója szerint. A Celestyal november végéig nem köt ki Asdódon a három kontinenst érintő útja során, míg az MSC Cruises hajói nem érintik Haifát. Az MSC Musica csütörtökön így az izraeli város helyett Limassolban állomásozik, a későbbi utak során pedig Rodosz és Marmaris kerülnek fel az útvonalra.

Az előzőekhez hasonlóan a Norwegian Cruise Line is kihagyja Asdódot és Harifát, helyette járatai vagy máshol kötnek ki, vagy a tengeren töltenek plusz egy napot. Szintén módosítja útvonalait a Silversea, az Oceania Cruises és a Royal Caribbean.

 

Felfüggesztett légi járatok

Több légitársaság is leállította az izraeli járatait a támadás miatt. Emlékezetes, hogy a Wizz Air járattörlése miatt a Külügyminisztériumnak kellett különgépekkel hazaszállítania több mint háromszáz magyar állampolgárt, és volt olyan hazai utazásszervező, amely kerülőúton, saját költségen volt kénytelen hazajuttatni a turistacsoportját.

Az Utazómajom megkereste a járattörléssel kapcsolatban a Wizz Airt, ahonnan a következő információkat kapták:

"A Budapestről induló járatok közül London után a második legforgalmasabb úti cél volt Tel Aviv az utasszámot figyelembe véve. A Wizz Air a hatóságok és szakértők bevonásával folyamatosan vizsgálja az Izraeli háború miatt kialakult helyzetet, és ennek megfelelően folyamatosan tájékoztatjuk utasainkat a menetrendváltozásokról. Abban az esetben, ha a járatot a Wizz Air törli, az utasok választhatnak az ingyenes átfoglalás, a 100 százalékos pénz-visszatérítés vagy az eredeti viteldíj 120 százalékának Wizz-krediben való jóváírása között.

Abban az esetben, ha a Wizz Air újraindítja izraeli járatait, a légitársaság a közeljövőben lehetőséget biztosít azon utasok számára, akiknek bár van jegye, de nem szeretnének Izraelbe utazni, hogy külön költség nélkül töröljék a korábban megvásárolt jegyüket" - tájékoztatott a légitársaság.

A KLM az október 15-ig induló járatai esetében ingyenesen lehet átfoglalni, vagy utazási utalványt igényelni. A Lufthansa október 14-ig függesztette fel Tel-Avivból felszálló vagy a városba leszálló repülőt, átfoglalási lehetőséget csak korlátozott számban tudnak biztosítani.A Budapestre is repülő El Al légitársaság járatai ugyanakkor továbbra is menetrend szerint közlekednek. A Tel-Avivból induló járatok ugyanakkor csak a repülőtér 3-as terminálját használhatják. Az október 21-e előtti dátumra szóló repülőjegyek esetében az utasok ingyenesen foglalhatnak át vagy fagyaszthatják be jegyeiket – tájékoztatott a légitársaság.

Az El Al légitársaság járatai továbbra is menetrend szerint közlekednek Budapestre is

Fotó: 123rf.com

 

Egyelőre nem lehet tudni, meddig tart a fegyveres konfliktus, így több ország – köztük Magyarország külügyminisztériuma is – arra kéri állampolgárait, hogy csak halaszthatatlan esetben utazzanak Izraelbe.

A Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata közben Izraelt a II-es (narancssárga) kiemelt kockázatot rejtő országok közé sorolta.