A külügy kéri, senki ne utazzon most Izraelbe, magyar turistacsoport is ott ragadt

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. október 08. 17:20

A magyar hatóságok nem tudnak magyar áldozatról, sérültről Izraelben, ugyanakkor arra kérnek mindenkit, hogy egyelőre ne utazzon a közel-keleti országba – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán vasárnap az Izraelt ért támadásokkal kapcsolatban.

A miniszter elmondása szerint 400, Izraelben tartózkodó magyarral tartják a kapcsolatot. Folyamatosan tájékoztatják őket a biztonsági helyzetről és a repülőtér működéséről. A Ben Gurion repülőtér nyitva van, ám a légitársaságok jelentős része törölte járatait, a Wizz Air több utasa is ott "ragadt" Izraelben.Szijjártó Péter ismételten arra kérte az Izraelben lévő magyarokat, hogy lépjenek kapcsolatba a külügyminisztériummal, regisztráljanak konzuli védelemért, mert így könnyebben tudnak segíteni a magyar hatóságok.

Több tucatnyi magyar turista ragadt a tel-avivi reptéren

Fotó: 123rf.com

"A kollégák (...) éjt-nappallá téve dolgoznak", a tel-aviv-i magyar nagykövetség munkatársainak többször óvóhelyre kellett vonulniuk – jegyezte meg a külügyminiszter. Budapesten is a vészhelyzeti központban megemelt konzuli létszámmal dolgoznak, hogy a hozzájuk forduló magyar állampolgároknak a lehető legtöbb segítséget nyújthassák – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy egy 90 tagú turistacsoport tartózkodik a Ben Gurion repülőtéren, őket ellátták élelemmel, vízzel, szállást is felajánlottak nekik a Wizz Airrel együttműködve, de ezt nem kívánták igénybe venni. Továbbá egy másik, 30 tagú turistacsoporttal is kapcsolatban állnak, a körülményekhez képest jelenleg biztonságban vannak, csakúgy mint az a Gázai övezetben tartózkodó 12 magyar, akivel szintén kapcsolatban állnak a magyar hatóságok. Dolgoznak azon, hogy minél előbb biztonságosan hazakerüljenek az Izraelben tartózkodó magyarok – mondta a külügyminiszter, és nyomatékosan kérte: jelenleg csak az utazzon Izraelbe, akinek valóban halaszthatatlan teendője van ott.

Tegnap beszámoltunk róla, hogy a Wizz Air minden, október 8-án Izraelbe tartó és onnan induló járatát törölte. A Budapest Airport honlapján vasárnap délután elérhető járatinformációk szerint ugyanakkor ma reggel a repülőtérről felszállt a Ryanair tel-avivi gépe, továbbá az Israir és az El-Al esti gépeinek státusza mellett is a "várható" jelzés szerepel. A tájékoztatás szerint a Wizz Air legközelebb hétfő hajnalban repül Tel-Avivba.

A Hamász iszlamista szervezet szombat hajnalban több ezer rakétát lőtt ki Izrael területeire a Gázai övezetből, és az övezet menti izraeli településekre behatoló fegyveres terroristák vérengzést hajtottak végre a civil lakosság körében. A helyszíni beszámolók szerint még mindig számos, a Gázai övezet melletti településen tűzharcot vívnak az izraeli katonák az övezetből behatolt iszlamista fegyveresekkel, és vasárnap délután is indítottak Gázából rakétákat Izrael területére.

A szombati támadásában megölt izraeliek száma hivatalos közléseket idéző televíziós jelentés szerint már hatszáz fölött van. Az egészségügyi tárca szerint eddig 2048 sebesültet szállítottak kórházba, akik közül az életveszélyes és súlyos sebesültek számát háromszázötvenre becsülik – írja az MTI.

Szijjártó szerint egy 90 tagú turistacsoport tartózkodik a Ben Gurion repülőtéren, őket ellátták élelemmel, vízzel, szállást is felajánlottak nekik a Wizz Airrel együttműködve, de ezt nem kívánták igénybe venni.Továbbá egy másik, 30 tagú turistacsoporttal is kapcsolatban állnak, a körülményekhez képest jelenleg biztonságban vannak,