Saját költségén, kerülő úton hozta haza Izraelből magyar csoportját a Proko Travel

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. október 09. 12:20

Az utazási iroda a Turkish Airlines vasárnap éjszaka induló járatán, Isztambulon keresztül hozta haza 26 utasát Izraelből. A csoport eredetileg a Wizz Air szombat esti, törölt járatán érkezett volna Budapestre a szentföldi körutazásról.

A résztvevők végig biztonságban voltak, az Izrael elleni Hamász-támadás a körutazás utolsó napján történt. A csoport a szállodában tartózkodott a rakéták kilövésekor, és délután indult volna a repülőtérre.

„A járattörlés miatt utasaink a szombatot és a vasárnapot is a szállodában, biztonságban töltötték, a körülményekhez képest nyugodt állapotban" – tájékoztatta szerkesztőségünket Prónay Bence ügyvezető. Étkezésükről, szállásukról az iroda gondoskodott, élelmiszert a közeli kisboltban tudtak vásárolni, óvóhely is rendelkezésükre állt, ide több alkalommal le kellett vonulniuk.

Az izraeli körutazások népszerűek a hazai utasok körében az őszi szezonban, nagy kérdés, hogy elindulnak-e

Fotó: 123rf.com

 

Az utazási iroda éjt-nappallá téve dolgozott utasai kimenekítésén. A fegyveres konfliktus szombat reggeli kitörését követően már elkezdték az alternatív hazahozatali lehetőségeket előkészíteni, bár ekkor még érvényes státuszú volt az esti járatuk. Miután a Wizz Air tel-avivi bázisától értesültek a járattörléséről, bizonyossá vált, hogy szükség lesz egy új megoldásra. Felmerült a Jordánián keresztüli kimentés gondolata is, a szárazföldi határok lezárása miatt azonban ezt a lehetőséget el kellett vetniük. Végül szerencsés módon a Turkish Airlines Isztambulon keresztül hazaérkező járatára sikerült jegyet vásárolniuk 24 utas számára, 2 fő pedig a vasárnap reggeli El Al járattal utazott haza.

„Az árak a csillagos egekig szöktek, a repülőjegyek ára 5-8-szorosára emelkedett" – nyilatkozta Prónay Bence. Az újabb repülőjegyek ára és a plusz szállásköltség egyaránt az irodát terhelte. „Nem számított, hogy mennyibe kerül, csak hogy épségben hazahozzuk az utasainkat" – hangsúlyozta a szakember.

Irodájuk repülőjegyes partnerünkkel, a Lupus Travellel együtt egyébként nemcsak a csoport tagjainak, hanem másoknak is segített a hazajutásban. Az elsődleges cél az ország elhagyása volt, volt például olyan, a csoporton kívüli utasuk, akinek Prágába tudtak repülőjegyet vásárolni, és onnan vonattal tért haza Budapestre.

A tel-avivi repülőtéren a járattörlések és a hazamenekülő utasok nagy száma miatt a beszámolók szerint óriási volt a feszültség, egyenesen „vadnyugati állapotok" uralkodtak. Amint arról korábban beszámoltunk, a Wizz Air törölte járatait, a Ryanair és a Lufthansa több gépe sem szállt fel, az El Al és a Turkish Airlines gépei pedig teltházzal mentek.

„A Turkish Airlines isztambuli gépének indulását korábban hétfőn hajnali fél 2-re halasztották, ehhez igazítottuk csoportunk kiérkezését a repülőtérre. A gép az ígért időpontban sikeresen felszállt, és az utasaink a délelőtti órákban megérkeztek Budapestre" – tájékoztatta a jó hírről szerkesztőségünket a szakember.

Megtudtuk: a körutaztató iroda kínálatában az idén már nem szerepel újabb, Izraelt érintő utazás. Következő programjuk csak tavasszal indulna, ezeknek az utaknak az értékesítését azonban még nem kezdték meg.