Elkezdte utalni a szállásadóknak járó díjakat a Booking.com

Forrás: turizmus.com

 2023. július 30. 09:44

Miután egy informatikai karbantartásra hivatkozva számos szálláshely – köztük magyarországiak is – nem kapta meg időben a Booking.com-tól a nekik járó díjakat, július végén a portál megkezdte az utalások teljesítését. Az ügy a kisebb szálláshelyeket hozta nehéz helyzetbe.

Tetemes késéssel, a maga által szabott határidőket is túllépve július legvégén elkezdte utalni a szállásadóknak járó díjakat a Booking.com.

A világcégnél egy informatikai átállásra hivatkozva állították le a június vége után beérkezett szállásdíjak utalását – az ügyről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A fizetési késedelem a legkisebb szállásadókat hozta nehéz helyzetbe, akik egyhavi teljes bevételüktől estek el. Ők azok, akik maguk választották azt a lehetőséget, hogy a Booking.com-tól kapják meg a szolgáltatás díját.

Ha a szállásadó nem kapja meg a saját pénzét a közvetítői oldalról, akkor nehézkessé vagy lehetetlenné válhat számára, hogy szolgáltasson. Ha viszont a vendég nem kapja meg a szerződésnek megfelelő és általa kifizetett szolgáltatást, akkor még negatív reklámmal is terhelheti a szállásadót, ami a további üzletmenetére lehet káros hatással – világított rá az összefüggésekre a Booking-kifizetések kapcsán Salamon András utazásjogi szakértő a Világgazdaságnak.

Elsősorban a kisebb szálláshelyek számára okozott gondot a Booking.com fizetési leállása

Fotó: 123rf.com

A vendég „csak" kellemetlen helyzetbe kerülhet – fogalmazott a szakértő –, mert ha a szálláshely nem fogadja a vendéget a Booking-pénz elmaradása miatt, akkor a vendég a közvetítői oldaltól visszakapja a pénzét, és még esetleg kap valamilyen kártérítést is a szálláshelytől. Ha viszont így is fogadják a vendéget, csak nem a szerződés szerinti szolgáltatást kapja, akkor a kifizetett pénzének egy részét hibás teljesítés jogcímén visszakövetelheti – megint csak a szálláshelytől.

A Magyar Apartman Kiadók Egyesületének elnöke, Schumicky Balázs szerint a többszöri fizetésihatáridő-módosítás feltüzelt több szállásadót, akik kilátásba helyezték, hogy lemondják a közvetítőportálon keresztüli foglalásokat.

Kérdés, hogy a szállásadónak jogában áll-e megtagadni a szolgáltatást attól a vendégtől, aki ugyan fizetett a Bookingnak, de ez a pénz nem érkezett meg hozzá. Elvileg nem, mert a vendég teljesítette a fizetési kötelezettségét, azaz a közte és a Booking közötti szerződés szerint fizetett a közvetítőnek.

A Booking és a szállásadó közötti szerződés pedig már a vendég érdekkörén kívüli ügylet, amire a vendégnek nincs se ráhatása, se rálátása, ráadásul nem is ismeri a tartalmát.

Kérdés továbbá az is, mi a helyzet akkor, ha a szállásadó a Booking-pénz hiányában például nem tud élelmiszert vásárolni, és így nem tudja teljesíteni a szerződésben vállalt reggeli, ebéd, félpanzió stb. kötelezettségét. Vagy nem tudja kifizetni a takarítót, ezért nincs takarítás sem a szobában, de az egész szálláshelyen sem – sorolta a szakértő.

Leszögezte: jogilag ez hibás teljesítésnek minősül, a vendég kérhet díjcsökkentést és esetleg még kártérítést is a szálláshelytől. A szálláshely meg kénytelen lesz fizetni, és a vendégnek kifizetett összeg megtérítését követelheti a Bookingtól. Minden attól függ, hogy mi áll a Booking és a szállásadó közötti szerződésben.

Időközben a Gazdasági Versenyhivatalnál vizsgálat indult az ügyben.