Elmarad a berlini ITB (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2020. február 28. 20:22 / Utoljára frissítve: 2020. március 01. 20:35

Február 28-án a kora esti órákban közleményben jelentették be a szervezők, hogy nem tartják meg március elején az ITB Berlint. Németországban az ismert koronavírus-fertőzések száma a hét végén átlépte a százas határt.

Három nappal ezelőtt még közleményben nyugtatták meg az érdeklődőket a szervezők, hogy megrendezik a világ egyik legjelentősebb turisztikai szakvásárát, pénteken mégis lemondták az eseményt.

A új koronavírus terjedése miatt a német egészségügyi és a gazdasági minisztérium úgy döntött, hogy törli az idei ITB Berlin turisztikai kiállítást, amelyet a tervek szerint március 4–8. között rendeztek volna meg.

A döntés előzménye, hogy a területileg illetékes egészségügyi hatóság azzal a feltétellel engedélyezte volna az esemény megtartását, hogy minden egyes kiállítónak és látogatónak igazolnia kellett volna, hogy nem fertőzött területről érkezik, illetve hogy nem érintkezett a fertőzött területről érkező személlyel. A szervező Messe Berlin képtelen ezeknek a feltételeknek a betartatására – derül ki a vásár honlapján megjelent közleményből.

A Messe Berlin az utóbbi hetekben már jelezte, hogy a vásár megtartására vonatkozó döntést az illetékes hatóságok ajánlásai, illetve utasításai alapján fogja meghozni, ugyanis csak ezek a hatóságok rendelkeznek a döntés meghozatalához szükséges információkkal.

Dr. Christian Göke, a Messe Berlin GmbH vezérigazgatója így nyilatkozott: „Több mint tízezer kiállítóval a világ 180 országából az ITB Berlin rendkívül fontos eseménye az utazási iparágnak. Mi nagyon komolyan vesszük a kiállítók és a látogatók egészségével és biztonságával szembeni felelősségünket. Fájó szívvel kell lemondanunk az idei eseményt, de szükségessé vált ez a lépés."

A legutolsó pillanatban törölték a vásárt. Ez a kép az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón készült

Fotó: ITB Berlin

A vásár felügyelőbizottságának elnöke, Wolf-Dieter Wolf azt emelte ki, hogy „54 éves történelme során sem az ITB Berlinnel, sem a Messe Berlinnel nem történt hasonló esemény. Szeretnénk megköszönni minden kiállítónknak és partnerünknek a világ minden pontján, hogy támogatták az ITB Berlint az utóbbi hetek és napok során, és a jövőben is számítunk a velük való jövőbeli együttműködésre."

 

1000 ember otthoni karanténban Heinsbergben

Az óvatosságot indokolja, hogy Németországban kedd óta emelkedésnek indult a koronavírus-esetek száma. A Robert Koch országos járványügyi intézet adatai szerint a regisztrált fertőzöttek száma péntekre 53-ra nőtt. Elsősorban Észak-Rajna-Vesztfália és Baden-Württemberg tartományok érintettek. A nap folyamán további fertőzötteket jelentettek Bajorországból, Rajna-vidék-Pfalzból, Hessenből, Hamburgból és Schleswig-Holsteinből – számol be a tagesschau.de.

Egyedül az Észak-Rajna-Vesztfáliában fekvő Heinsberg járásban 35 fertőzöttről számoltak be. A hatóságok becslése szerint 1000 ember van önkéntes otthoni karanténban.

Frissítés: Németországban az ismert koronavírus-fertőzések száma a hét végén átlépte a százas határt. A Robert Koch országos járványügyi intézet vasárnapi összesítése szerint 101 fertőzöttet tartanak számon, és további 16 olyan esetet, amelyben a korábbi fertőzött vírusmentes. A legtöbb új esetet – 66 fertőzést – Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. A 16 német tartomány közül 9-ben van legalább egy fertőzött. Az ország keleti részén, a volt NDK területén nem mutatták ki a vírus jelenlétét – írja az MTI

 

Lefújták a Michelin étteremkalauz németországi gáláját is

A Michelin étteremkalauz német kiadásának keddre tervezett hamburgi bemutatója az év legjelentősebb németországi csúcsgasztronómiai eseménye, amelyre 400 szakembert vártak az ország legjobb éttermeiből.

Az étteremkalauz észak-európai részlege a résztvevőkre leselkedő egészségügyi kockázatokkal indokolta a nagyszabású gála törlését, és azt közölte, hogy digitálisan fogják kommunikálni az eseményt, de hogy pontosan milyen módon, azt még nem tudni – tudósított az MTI.

Tavaly 309 – az egy évvel korábbinál kilenccel több – német étterem rendelkezett Michelin-csillaggal.