Eltörlik az általános maszkviselést az európai repülőtereken és járatokon

Forrás: turizmus.com

 2022. május 12. 07:50

Május 16-tól nem kell maszkot viselnie az utasoknak és a személyzetnek az Európai Unió repülőterein, és az unió területén közlekedő légijáratok fedélzetén is.

Erről az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) közös egészségügyi biztonsági eljárásrendet adott ki - írja az Airportal.

Az EASA és az ECDC arra hívja fel a figyelmet, hogy ennek ellenére a maszkviselésre vonatkozó konkrét előírás az indulási és célországok, valamint a légitársaságok saját szabályai szerint eltérhet ettől.

Az ajánlás szerint azokon a járatokon szorgalmazni kell a maszk viselését, amelyek olyan országot vagy régiót érintenek, ahol a tömegközlekedésben még kötelező a védőeszköz hordása. Az elmúlt időszakban több légitársaság már ezt a gyakorlatot követte.

Május 16-tól nem kell maszkot viselnie az utasoknak és a személyzetnek az Európai Unió repterein és az EU-n belül közlekedő járatok fedélzetén.

Fotó: 123rf.com

A Ryanair az EASA ajánlásának kiadása után közölte, hogy megszünteti a maszkviselési kötelezettséget május 16. hétfőtől, kivéve azokat a járatait, amelyek olyan országba közlekednek, ahol a tömegközlekedésben még kötelező a védőeszköz hordása. A Ryanair közlése szerint ezek a következők: Ausztria, Ciprus, Csehország, Észtország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország.

Az uniós hatóságok azon utasoknak, akiknek fokozott kockázatot jelent a megfertőződés, illetve akik köhögnek vagy tüsszögnek, továbbra is javasolják az FFP2 típusú maszkok viselését az utazás teljes ideje alatt.

Amint korábban megírtuk, az USA-ban egy bírósági döntés vetett véget a maszkviselési kötelezettségnek, habár az ottani járványügyi központ meg akarta hosszabbítani az ezzel kapcsolatos rendelkezését.