Észak-Korea először engedett be turistacsoportot a pandémia kezdete óta

Forrás: turizmus.com

 2024. február 10. 15:32

Emlékműveket tekintenek meg Phenjanban, és az ország legjobb síparadicsomában üdülnek annak az orosz turistacsoportnak a tagjai, amelyet a pandémia kezdete óta először engedtek be Észak-Koreába.

A koronavírus-járvány kezdetén, vagyis négy évvel ezelőtt elrendelt lezárások óta először lépte át egy turistacsoport Észak-Korea határát február 9-én. Az Oroszországból érkező utazók ellátogatnak a fővárosba, majd síelni mennek – mondta el Inna Mukhina, az utazást szervező Vostok Intur utazási iroda vezérigazgatója.

Tavaly októberben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszélt arról, hogy úti célként ajánlja Észak-Koreát az orosz turistáknak, akik közül sokan nehezen jutnak el Európába és az Egyesült Államokba az Oroszországgal szemben alkalmazott szankciók miatt.

Inna Mukhina szerint az utazásra nagyon sokan jelentkeztek. A csoport tagjai egész Oroszország területéről érkeztek, és köztük vannak egy olyan iskola tanulói is, amelynek célja, hogy olimpiai bajnokokat neveljen ki. Mint mondta, az orosz turisták motivációi különbözőek, egyeseket az érdekli, hogy ellátogathatnak egy elzárt országba, míg mások inkább a síelés és a snowboardozás miatt fizettek be az útra.

A csoport nem hagyományos turistacsoport, hanem egy „tesztutazási delegáció”, amely kitaposhatja az utat más orosz turistacsoportok előtt.

A csoport a Dzsucse-tornyot is megtekinti Phenjanban

Fotó: 123rf.com

A TASZSZ orosz állami hírügynökség beszámolója szerint a csoport Phenjanban emlékműveket keres fel, például a Dzsucse-tornyot, amely az ország vezető eszméjéről, az önállóságról kapta a nevét. A turisták ezután továbbutaznak a Masik-hágóhoz, ahol Észak-Korea legmodernebb síközpontja található. A létesítmény a Vostok Intur weboldala szerint a téli sportok szerelmeseinek igazi paradicsoma, hihetetlen minőségű, különböző nehézségi fokú pályákkal, amelyek a tapasztalt és a kezdő síelők igényeit egyaránt kielégítik.

Az utazás körülbelül 700 euróba kerül személyenként.

Észak-Korea a lezárások és az USA szankciói miatt tönkretett gazdasága újjáélesztésére irányuló erőfeszítései részeként lassan feloldja a koronavírus-járvány alatt bevezetett korlátozásokat, és megnyitja határait. A dél-koreai hírszerzés tavaly augusztusi jelentése szerint az ország gazdasága 2020 és 2022 között évről évre zsugorodott, GDP-je pedig tavaly 12 százalékkal volt kevesebb, mint 2016-ban.

Az orosz turistacsoport útja a határnyitás ellenére a meglepetés erejével hatott egyes ázsiai megfigyelőkre, akik arra számítottak, hogy az első csoport a legnagyobb szövetséges Kínából fog érkezni Észak-Koreába a pandémia után.

Az utazás tehát a Moszkva és Phenjan közötti kapcsolatok elmélyülésére hívja fel a figyelmet. Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly szeptemberben fogadta Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt az oroszországi Vosztocsnij űrrepülőtéren. A csúcstalálkozó megerősítette azt a gyanút, hogy Phenjan hagyományos fegyvereket szállít Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz, orosz csúcstechnológiákért és egyéb előnyökért cserébe – írja a Euronews.