Ezek a világ legrosszabb légitársaságai a Skytrax szerint

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 30. 15:46

A Skytrax 2022-ben is értékelte a világ több mint 350 légitársaságát, közülük kilencen kaptak a mezőnyben idén legrosszabbnak számító két csillagot.

A Skytrax a napokban jelentette meg a világ legjobb légitársaságainak 100-as listáját, amelynek élén – immár hetedik alkalommal – a Qatar Airways, a második helyen a Singapore Airlines, a harmadikon az Emirates végzett. Az európai légitársaságok közül a Turkish Airlines érte el a legjobb, 7. helyezést.

Az ilyen listák megjelenésekor általában mindenki csak a legjobbakkal foglalkozik. A travelbook.de most a Skytrax rangsorának az aljára vetett egy pillantást, hogy bemutassa azokat a légitársaságokat, amelyek a legrosszabbul szerepeltek az értékelésben részt vevő, több mint 350 cég között.

A Skytrax egy és öt csillag között értékeli a légitársaságokat, miután a szolgáltatásaik, a tisztaság, kényelem, ellátás stb. alapján kielemezte azokat. Jó hír, hogy tavalyhoz hasonlóan idén sem szerepel egycsillagos szolgáltató a listán. Előtte évekig egyedüli egycsillagosként az észak-koreai Air Koryo állt a rangsor alján, azonban ezt a légitársaságot tavaly már nem vették be az értékelésbe.

Két csillagot összesen kilenc légitársaság kapott ebben az évben, ezek a következők:

 

Airblue, Pakisztán

Pakisztán második legnagyobb légitársaságának repülőgépein az értékelés szerint hiányos a tisztaság, különösen a mosdókban, a fizetős étel- és italkínálat pedig olyan színvonaltalan, hogy csak egyetlen csillagot adott rá a Skytrax. A személyzet hatékony, de egyáltalán nem barátságos, és a karacsi repülőtéren is javítani kell a szolgáltatást az értékelés szerint.

 

Boliviana de Aviación, Bolívia

Bolívia állami légitársasága sűrű belföldi úthálózatot szolgál ki, de külföldre is repül, például Madridba. Az értékelés szerint a hosszútávú útvonalakon a Business osztály rossz, az ülések kényelmetlenek, nincsenek modern kényelmi szolgáltatások és személyes fedélzeti szórakoztatás, és a légitársaság streamelésre szolgáló alkalmazása használhatatlan. A személyzet ugyan barátságos, de ez önmagában nem pótolja a hiányosságokat. A Santa Cruz-i repülőtér színvonala is rossz, a Business váró pedig „elfogadhatatlan”.

 

LAM Mozambique Airlines, Mozambik

Mozambik nemzeti légitársasága főleg belföldi útvonalakon repül, de van néhány nemzetközi járata is a régióban. A Skytrax szerint a társaság színvonala egyre rosszabb lett az utóbbi években, a személyzet nem barátságos, a szolgáltatás minősége nem megfelelő, és a maputói bázisrepülőtér szolgáltatásai is javításra szorulnak. A turistaosztály és a Business osztály ülései ezzel szemben kielégítőek, a fedélzeti ellátás pedig megfelelő.

A Nouvelair egyik gépe landol a müncheni repülőtéren. A tunéziai légitársaság idén két csillagot kapott a Skytraxtól

Fotó: 123rf.com

Nouvelair, Tunézia

Az értékelés szerint a légitársaság fedélzetének tisztasága hagy kívánnivalót maga után, emellett nem mindegyik felkínált étel és ital áll ténylegesen rendelkezésre. A személyzeti kiszolgálás az utasokkal való bánásmód és a kommunikáció tekintetében pedig inkább rossznak nevezhető.

 

Onur Air, Törökország

Bár a légitársaság áprilisban csődöt jelentett, még felkerült az idei listára. Az értékelés szerint a társaság gépein a fedélzeti üléskomfort átlagos volt, a kabinok tisztasága és állapota azonban elégtelen. A kiszolgálás a repülőtéren és a fedélzeten is hiányos volt, és nélkülözött minden barátságosságot és figyelmességet.

 

PIA Pakistan International Airlines, Pakisztán

Pakisztán legnagyobb légitársaságának színvonala elavult, és semmi jelét nem mutatja a javulásnak – szól az értékelés. A személyzet munkája a legjobb esetben is felületes, és míg a pakisztáni kiszolgálás barátságos és előzékeny szokott lenni, ennek nyomát a légitársaság fedélzetén nem látni. Emellett a karacsi repülőtér rossz infrastruktúrája korlátok közé szorítja a földi kiszolgálás színvonalát.

 

Tunisair, Tunézia

A Skytrax szerint a tisztaság terén ennél a légitársaságnál is vannak hiányosságok, de nem kapott jó értékelést a repülőtéri kiszolgálás és a Business váró sem.

 

Viva Aerobus, Mexikó

A mexikói diszkont-légitársaság modern flottával rendelkezik, de a kiszolgálás, főleg a repülőtéren nem igazán jó, „az udvariatlansággal határos”. A kabinszemélyzet munkája a legjobb esetben is a feladatra korlátozódó, és több szempontból színvonaltalan.

 

Viva Air, Kolumbia

A diszkont-légitársaság kb. egy évtizede létezik, de máris a világ legrosszabb légitársaságai közé tartozik. Bár a szolgáltatások színvonala elégséges egy diszkont céghez, „a tisztaságon lehetne javítani”. A személyzet munkája megfelelő, de híján van az érdeklődésnek és a színvonalnak. Az értékelés szerint annak érdekében, hogy a légitársaság elérje a háromcsillagos minősítést, mindenekelőtt a repülőtéri kiszolgálást kellene fejlesztenie.