Ezeken a repülőtereken már nem kell törődni a folyadékkorlátozással

Forrás: turizmus.com

 2023. július 04. 15:48

A korszerű CT-szkennereknek köszönhetően egyre több európai repülőtéren törlik el az utasoknak sok bosszúságot okozó „100 milliliteres szabályt”.

Már több mint 16 éve annak, hogy Nagy-Britanniában meghiúsítottak egy terrortámadást, amelyhez folyékony robbanóanyagot akartak felvinni a repülőgép utasterébe az elkövetők. Ekkor hoztak egy európai uniós rendeletet, amely kimondja: a repülőtereken ellenőrizni kell, hogy a kézipoggyászban nincs-e folyékony robbanóanyag.

Azóta csak maximum 100 milliliteres kiszerelésben lehet a kézipoggyászban folyadékot, gélt, krémet és aeroszolt felvinni a repülőgépre, a tartályokat egy legfeljebb egy liter űrtartalmú, átlátszó műanyag tasakba csomagolva.

Az újgenerációs, nagy felbontású 3D-s képeket készítő CT-szkennerek megjelenésével azonban egyre több repülőtéren válik lehetővé a szabályozás eltörlése. Az új szkennerekkel nagyon pontos képet lehet alkotni a folyadékokról, így könnyen el lehet dönteni, hogy azok veszélyesek-e vagy sem.

A reisereporter.de összeállított egy listát azokról az európai repülőterekről, ahol már eltörölték, készülnek eltörölni, vagy belátható időn belül eltörölhetik a folyadékkorlátozást.

 

Írország, Shannon Airport

Az Írország nyugati partján található Shannon Airport az első repülőtér volt az EU-ban, amely eltörölte a folyadékkorlátozást. 2021 októberében 2,5 millió eurós beruházással vezették be az új biztonsági ellenőrző rendszert, amelynek segítségével a bőröndökben és hátizsákokban található folyadékról is pontos képet tudnak alkotni.

Az új eszközökkel a kézipoggyászban lévő laptopokat és más elektronikus eszközöket is hatékonyan át tudja vizsgálni a biztonsági személyzet, így ezeket sem kell kivenniük az utazóknak a táskából.

 

Egyesült Királyság, London City

A London keleti részén található nemzetközi repülőtér húsvétra időzítette a 100 milliliteres szabály eltörlését, ezzel az első légikikötő lett az Egyesült Királyságban, amelyik ezt meglépte. Az új szabályok szerint legfeljebb két liter folyadékot lehet felvinni a gépre a kézipoggyászban, és az elektronikus eszközöket sem kell kivenni a táskából az ellenőrzésnél.

Az intézkedés nagymértékben felgyorsította az ellenőrzés folyamatát a reptéren.

 

Egyesült Királyság, London Heathrow

A Heathrow repülőtéren már 2017-ben megkezdődött a tesztelés az új CT-készülékekkel. Az eredeti tervek szerint már 2022-ben teljesen átálltak volna a korszerű szkennerekre, de a pandémia miatt későbbre tolódott a határidő.

A brit kormány szándéka szerint 2024 közepére az összes brit repülőteret kompletten felszerelik az új 3D-s szkennerekkel, és ezzel párhuzamosan mindenhol eltörlik a folyadékszabályt.

Az utasoknak sok bosszúságot okoz a 100 milliliteres szabály

Fotó: 123rf.com

Finnország, Helsinki-Vantaa

Június 28. óta nem érinti a 100 milliliteres szabály azokat az utasokat sem, akik a finn főváros repülőterén fordulnak meg. Ezentúl maximum két liter folyadékot lehet átvinni a biztonsági ellenőrzésen a repülőteret üzemeltető Finavia tájékoztatása szerint annak köszönhetően, hogy korszerű biztonsági ellenőrző berendezéseket helyeztek üzembe. Az utasoknak sem a folyadékokat, sem az elektronikai eszközöket nem kell kivenniük a kézipoggyászból.

 

Hollandia, Schiphol

Az amszterdami repülőteret már két éve felszerelték az új szkennerekkel, idáig mégsem törölték el a 100 milliliteres szabályt. Ezt azzal indokolja a repülőtér, hogy mivel a szabályozás a legtöbb repülőtéren érvényben van még, a visszaúton vagy transzfer esetén problémákat okozna, ha Schipholon viszont feloldanák a korlátozást.

 

Németország, München és Nürnberg

A müncheni repülőtér egyik termináljában három éven át tesztelték az új eszközöket, ezután döntött úgy a vezetőség, hogy a repülőtér 2023 folyamán teljesen átáll a CT-kre. Ezzel együtt a folyadékkorlátozást is eltörlik majd a repülőtér tájékoztatása szerint. Jelenleg hét CT-szkenner működik a repülőtéren.

A technológiát a jövőben kiterjesztik a többi bajor repülőtérre is. A terv úgy szól, hogy a 2026-os nyári szünet kezdetére az összes müncheni és nürnbergi ellenőrzőponton kiépítik a technológiát. A német repülőterek szövetsége (ADV) tájékoztatása szerint a szövetség „jelenleg a német szövetségi rendőrségnél lobbizik annak érdekében, hogy a német repülőtereken is a legújabb ellenőrzési technológiát alkalmazzák”.

 

Németország, Frankfurt am Main

Németországban a folyamatot felgyorsíthatja, hogy a frankfurti reptéren ez év januárjától a szövetségi kormányról a repülőtér üzemeltetőjére ruházták át a biztonsági ellenőrzések irányításának felelősségét. A repülőtér azonnal megkezdte a legkorszerűbb CT-berendezések telepítését, 2023-ban hét új típusú szkenner telepítése várható.