Ezen a nyáron már bérelhetők nyaralóhajók a Tiszán

Forrás: MTI

 2020. május 22. 13:31

Minden feltétel adott Magyarországon is a nyaralóhajózás elindulásához, amely Európa tizennégy országában már működik – mondta az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos pénteken Tiszafüreden.

Révész Máriusz a tiszai nyaralóhajó-program 2020-as szezonnyitó sajtótájékoztatóján elmondta: a Mahart Zrt. által létrehozott nyaralóhajó-program, a kedvtelési célú belvízi hajózás egy újabb turisztikai lehetőség, amely hajóvezetői engedély nélkül vezethető, szállást is nyújtó, lassú járású motoros hajókon teszi lehetővé az önálló nyaralást.

Az összkomfortos hajók képesítés és jogosítvány nélkül vezethetők, azonban a bérlés előtt elméleti illetve gyakorlati oktatáson kell részt venni.Révész Máriusz elmondta, a nyaralóhajó program célkitűzése a Tisza-tó, a Felső-Tisza és a Bodrog vízi turizmusának fellendítése. A hajózáson kívül a vízi út környezetében egyéb aktív kikapcsolódási lehetőségek is illeszkednek a programhoz: a környék bejárása kerékpárral, úszás-strandolás, kajakozás, horgászat, lovaglás, kirándulás mind fontos szerepet játszanak a szabadidő aktív, tartalmas eltöltésében.

A sajtótájékoztató résztvevői már felszállhattak a bérelhető nyaralóhajókra

Fotó: Aktív Magyarország

Magyarországon 2017 végén született kormányhatározat az Európa-szerte népszerű nyaralóhajózás meghonosításáról. 2019-ben tíz nyaralóhajó érkezett Magyarországra a francia Nadia Grouphoz tartozó Nicol's Yacht gyárából. További tíz hajó legkésőbb két héten belül megérkezik – mondta a kormánybiztos.

 

Két báziskikötő, húsz nyaralóhajó


A vadonatúj, 20 egységből álló magyar flottát az Estivale család Quattro, Sixto és Octo típusai alkotják. A 2-4-8 személyes hajók mindegyike két ággyal kiegészíthető.

A nyaralóhajó programnak jelenleg két báziskikötője van: Kisköre (Tisza-tó) és Tokaj. Mindkét kikötőben 10-10 hajó várja majd a vendégeket.

A kiskörei báziskikötő szeptemberre készül el, addig is a Mahart a Köre Kikötő meglévő infrastruktúráját biztosítja az érkező vendégeknek. A Tokaj báziskikötőt vasárnap adják át hivatalosan.

Környei Balázs, a Mahart Magyarországi Nyaralóhajózás Program vezetője elmondta: a tiszalöki vízerőmű felújítási munkálatai miatt az idei szezonban két külön szakaszon közlekedhetnek a nyaralóhajók, 2021-től azonban a teljes útvonal átjárhatóvá válik. A nyaralóhajós útvonal idén a Tisza-tavat, a Felső-Tiszát Dombrádig és a Bodrogot Sátoraljaújhelyig foglalja magába.

Vízre szállt az egyik nyaralóhajó Tiszafüreden

Fotó: Aktív Magyarorszag

A Mahart a teljes hajózási útvonalon végez kikötőfejlesztéseket, számos kikötési pont lesz elérhető a hajós turisták számára. 2019-ben 12 kikötési pont épült meg, idén pedig további hat építése zajlik. Elhangzott, hogy hamarosan átadják a hajózáshoz kapcsolódó informatikai rendszert, amely az utasok biztonságát, illetve a hajóbérlők minél szélesebb körű kiszolgálását segíti majd.

Az idei szezon július 1-jén indul azok számára, akiknek van hajóvezetői engedélyük, augusztus 1-től pedig már azoknak is, akiknek nincsen engedélyük.

A foglalási feltételeket és egyéb információkat a nyaralohajozas.hu oldalon tekinthetik meg az érdeklődők.

Európában a Nicols hálózatában – amely 600 hajót üzemeltet a nyugat-európai csatornákon, Portugáliától Németországig –, és mintegy 500 utazási irodában fogják értékesíteni a magyarországi nyaralóhajózás lehetőségét.

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője hozzátette: a járványhelyzet elmúltával a belföldi turizmus erősödésére számítanak, bízik abban, hogy ennek a helyzetnek az egyik nyertese a Tisza-tavi térség lesz.