Fellendíti a balatoni turizmust az új Dortmund–Hévíz repülőjárat

Forrás: turizmus.com

 2022. június 16. 12:28

Csaknem másfél évtized után csütörtökön ismét menetrend szerinti repülőjárat landolt a Hévíz-Balaton Airporton. A Wizz Air hetente kétszer közlekedő járata a németországi Dortmundot köti össze a Balaton térségével, amely számára turisztikai szempontból kiemelt fontosságú a járatindítás.

2021-ben Hévíz – Budapest után – a második legnépszerűbb úti cél volt a német vendégek körében, akik közel 78 ezer vendégéjszakát töltöttek el a településen. Idén nyárra és az év további részére is napról napra több foglalás érkezik be, ezért várhatóan ez a szezon a német piacot tekintve kedvezően alakul Hévízen, amit a dortmundi járatnyitás tovább élénkíthet. Az első járat érkezést a sármelléki repülőtéren az ilyenkor szokásos vízsugárral köszöntötték.

Az eseményen Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese kiemelte: „Németország hazánk legnagyobb küldőpiaca, és az MTÜ azon dolgozik, hogy ezt a piaci részesedést még tovább növeljük. Stratégiai célunk, hogy összehangolt szakmai tevékenységgel és marketingkommunikációs eszközökkel még több turistát hozzunk Magyarországra, adatvezérelt ágazatirányítással élénkítsük a turizmust, hazai és nemzetközi kampányokkal növeljünk a vendégforgalmat. A dortmundi járat menetrend szerinti közlekedése turisztikai szempontból kiemelt fontosságú a környező települések számára, forgalomélénkítő hatása meghatározó, extra bevételhez juttathatja a turisztikai vállalkozásokat, és elősegíti a térségben élők mobilitását, az üzleti kapcsolatok javítását" – olvasható az MTÜ közleményében.

Megérkezett dortmundi utasaival a Wizz Air új járata a Hévíz-Balaton nemzetközi repülőtérre

Fotó: LHSM Spotter Team / Baladincz Bendegúz

Papp Gábor, Hévíz város polgármestere hangsúlyozta: „Németország az egyik legfontosabb piac Hévíz és a Balaton számára, így ennek az új, menetrend szerinti járatnak az indítása további német desztinációval köti össze régiónkat. A pandémiás helyzet után jó lehetőség ez arra, hogy felélénküljenek a két ország közötti turisztikai kapcsolatok, egyúttal új célcsoportokat szólítsunk meg. Az Észak-Rajna-Vesztfáliai térség gazdaságilag fontos régió, jelentős lakossággal, és olyan nagyvárosokkal, mint Dortmund mellett például Köln és Düsseldorf. A most induló Wizz Air repülőjárat így arra is lehetőséget teremt, hogy a korábban jellemzően egészségturisztikai céllal érkező vendégek mellett egy újabb, fiatalabb célcsoportnak mutathassuk meg Hévíz és térsége sokszínűségét, egyediségét, a Nyugat-Balatoni régió változatos programkínálatát a teljes nyári és a kora őszi időszakban.”

Az MTI tudósítása szerint ehhez még hozzátette, hogy a város önkormányzata 2011-ben vette át repülőtér üzemeltetését, két évvel ezelőtt a magyar állam vásárolta be magát a repteret üzemeltető cégbe, az MTÜ pedig megkapta az üzemeltetési jogot. A polgármester szavai szerint ez utóbbi partnerséggel szakmai és gazdasági szempontból is jó partnerre talált a város önkormányzata.

Benkő Attila, a repülőtér igazgatója elmondta: utoljára 2008-ban fogadott menetrend szerinti járatot a Hévíz-Balaton Airport, akkor a Ryanair Londonból közlekedtetett járatokat. A Wizzair első dortmundi járatával – amely szeptember 15-ig, hetente kétszer közlekedik – mintegy 170-en érkeztek Magyarországra.

Az MTÜ közlése szerint 2021-ben szálláshelyi forgalom szempontjából Hévíz 174 ezer vendéggel és 659 ezer vendégéjszakával, Budapest, Siófok, Hajdúszoboszló és Balatonfüred után, hazánk ötödik legfontosabb települése volt. Múlt évben az összes külföldi vendégéjszaka 33 százaléka német vendégektől származott, akik átlagosan 7 éjszakát töltöttek el Hévízen.

2022 első öt hónapjában összesen 5400 német vendég érkezett a városba, akik 36 ezer vendégéjszakát töltöttek el, ez már most a tavalyi év teljes forgalmának 46 százalékát jelenti.