Felszállópályák - Vidéki repülőterek hozadéka

Forrás: Turizmus Panoráma

 2017. augusztus 02. 09:00

Érdemes lenne egy átfogó felmérést készíteni arról, hogy közvetlenül és közvetve mekkora gazdasági hasznot hoz a Debrecen Airport és a Hévíz-Balaton Airport a kelet-, illetve a nyugat-magyarországi térségben. A turizmusra mindenesetre jelentős hatással van a két repülőtér által generált forgalom.

Debrecenben a menetrend szerinti járatoknak köszönhetően a repülőtéri forgalom idén már elérheti a 320 ezer főt. Az utasok körülbelül fele beutazó turista, de az arányok szezonálisan jelentős eltérést mutatnak. Hévízre több mint 25 ezer vendég érkezik 2017-ben légi úton, akik zöme 3-4 hétig náluk maradó gyógyturista.

A két térség adottságaiból következik, hogy a két repülőtér forgalmában, vendégösszetételében, profiljában is vannak különbségek.

 

Wizz Air-bázis Debrecenben

A Debrecen Airport a Wizz Air-bázis öt évvel ezelőtti megnyitásával óriási ugrást ért el, a diszkont-légitársaság járatai generálják a forgalom 80-85 százalékát. A tavalyi 284 ezer fő után az utasszám idén már elérheti a 320 ezret, melyen nagyjából fele-fele arányban osztoznak a be- és kiutazók – tájékoztatott Tamás László, a Debrecen Airport járatfejlesztési igazgatója.

Debrecen Airport

Fotó: Józsa István

A nyári hónapokban több mint 100 ezer utast várnak, hiszen ilyenkor charterek is közlekednek, Görögországba, Törökországba, Bulgáriába és Egyiptomba (l. táblázatunkat). A menetrend szerinti járatok pedig az alábbi desztinációkat kötik össze Debrecennel: Párizs, London, Milánó, Malmö, Eindhoven, München, Tel-Aviv.
A legnagyobb kapacitás Londonba van, a legújabb úti cél Tel-Aviv és az újraindított Malmö, a legnépszerűbb pedig London, Párizs, München és Eindhoven.

A vendégek összetételét tekintve 25-30 százalékot képviselnek a szabadidős turisták és 10-15 százalékot az üzleti utazók, utóbbiak részesedése egyre nagyobb. Ez főleg a londoni útvonalon jelentkezik, illetve jellemző még a münchenire is. Az utasok között sok a külföldön dolgozó magyar és a vegyes párok is, így a motivációk között erős a családlátogatás. Kiemelkedő volt a növekedés tavaly Németországból, Hollandiából, Franciaországból.

Jelentős számú utas használja a repülőteret a határon túlról, Nagyvárad és Szatmárnémeti környékéről, Ukrajnából és Kárpátaljáról. A vízummentességgel érezhetően fellendült az ukrán forgalom, részükről kiemelkedő az érdeklődés például Tel-Aviv iránt. Kárpátaljáról minden járathoz transzfert biztosít a repülőtér, ezt tervezik a többi határon túli régióba is elindítani – tudatta az igazgató.

Tájékozódjon hiteles forrásból!

A cikk a Turizmus Panoráma magazin 2017. július-augusztusi számában jelent meg.

Az előfizetés gombra kattintva Ön is megrendelheti a havilap következő számát.

 

Megfigyelték, hogy az üzleti és szabadidős turisztikai céllal érkező külföldi vendégek több mint fele autót bérel, vagyis azzal a szándékkal érkezik, hogy itt-tartózkodása alatt több helyet is felkeres a régióban. Feltételezéseik szerint a repülőtér hatással van a teljes régió gazdaságára, 100 kilométeres körzetben, beleértve Hajdúszoboszlót, a Hortobágyot, Nyíregyházát, és Tokajt is.

 

Saját légi irányítás 2019-től

A repülőtér felkészült a további bővülésre. Készen van az új induló terminál, amelynek megnyitásával csak arra várnak, hogy az utasszám további 30-35 százalékkal növekedjen. Ehhez hozzájárulhat, hogy 2019-től önálló légteret kapnak, saját légi irányítással, aminek köszönhetően újabb légitársaságok dönthetnek Debrecen mellett, a már itt lévők kapacitásbővítésein kívül. Ha ez megvalósul, az legalább akkora ugrást hoz, mint a Wizz Air-bázis megnyitása, további 60-70 százalékos növekedésre számítanak általa. A fejlesztések között szerepel még a kifutópálya fényrendszerének modernizálása ILS 1-ről ILS 2-re – sorolta Tamás László.

Az úti célok további bővítéséhez figyelik a piaci reakciókat, de a korábbi piackutatások szerint észak-német, ír, illetve olasz vagy spanyol járatoknak lenne még létjogosultságuk a régióban.

 

A Debrecen Airport be- és kiutazó forgalma 2017-ben

 

Debrecenben 26 százalékkal nőtt tavaly a külföldi vendégéjszakák száma, a legtöbb éjszakát a román, német, angol, lengyel és ukrán látogatók töltik el a városban. A jó eredményekben szerepe van a menetrend szerinti járatoknak is. Az izraeli vendégéjszakák a Tel-Aviv-i gép elindításával 170 százalékkal nőttek, s bár a bázis alacsony volt, a dinamika mindenképpen jó jel.

 

Hévíz-Balaton a beutazásra épít

A Hévíz-Balaton Airportról idén nincs kiutazó járat, mert a Törökország iránti bizonytalan kereslet miatt ezen a nyáron nem indul innen charter (a tavalyit a Green Travel üzemeltette).

Annál élénkebb a beutazó forgalom, ebben az évben összesen 100-110 közötti charter érkezik a reptérre. A szezonban a PA Touristik járatai közlekednek német útvonalakon, a gépek befogadóképessége 90 fő. A volt kelet-német területekről 150 férőhelyes Germania-járatok érkeznek, míg a Czech Airlines 67 fős kapacitású gépekkel repül.

Az indulási állomások Berlin, Drezda, Düsseldorf, Erfurt, Frankfurt, Hamburg, Lipcse és Prága (l. táblázatunkat). Ezek közül csak a prágai járat közlekedik menetrend szerint, a többi charter. A legnépszerűbb útvonal a frankfurti, a legújabb desztináció Prága, a legnagyobb kapacitás a Germania légitársaságé.

Hévíz-Balaton Airport

Fotó: Turizmus Panoráma

A beutazó forgalomban 2012 óta 27-35 ezer között mozgott az utasszám, a reptér idén 25 ezer utasra számít, akik 99 százalékban külföldiek. Mintegy 10 ezer vendég szervezett csoportos út keretében érkezik, jelentős részük Hévízen száll meg, de a Balaton-parti települések is részesülnek a forgalomból – tájékoztatott Papp Gábor, Hévíz polgármestere.

A légi úton érkező vendégkör túlnyomó része jellemzően 2-3 hetes gyógykúrákon vesz részt.
A német körében még mindig a 60 feletti korosztály dominál, de szeretnék megnyerni a fiatalokat és a családokat is.

Keresik az új küldőpiacokat, a város ezért számos tárgyaláson és külföldi vásárokon vesz részt. Legutóbb például Tel-Avivban és Harkovban folytatott ígéretes tárgyalásokat a Papp Gábor vezette hévízi delegáció. Komoly potenciált látnak a skandináv térségben is, s ezek a desztinációk a kiutazás szempontjából is érdekesek lehetnek. Folyamatosan dolgoznak menetrend szerinti járatok idecsábításán, a polgármester londoni, frankfurti, brüsszeli, moszkvai légi összeköttetést tartana elképzelhetőnek, és érdemesnek érzi megnyerni a lengyel piacot is.

A Hévíz-Balaton Aiport beutazó forgalma 2017-ben


Hévíz az előrejelzések szerint idén esélyes rá, hogy 1,1 millió vendégéjszaka felett teljesít, s a repülőtér – amely ma is képes lenne évi 150 ezer utast kiszolgálni – a városnak is segítene a továbbfejlődésben.

De nőtt a repülőtér jelentősége a környező gyárak és ipari parkok miatt is. Zalaegerszegen folyamatban van például egy különleges járműiparipark-beruházás, ennél a fejlesztésnél eleve számoltak a reptér közelségével.

A polgármester reményei szerint további forgalmat generál majd a repülőtérnek az a 6,6 milliárd forint értékű beruházás, amely 2020-ig a balatoni kiemelt turisztikai térség fejlesztéseinek részeként valósul meg. A Hévíz-Balaton Airport infrastruktúrájának fejlesztéséről tavaly év végén jelent meg kormányhatározat. Ez tartalmazna technológiai beruházásokat, kifutópálya-hosszabbítást, modernizálást, a fogadóterületek fejlesztését és bővítését, valamint logisztikai központ létrehozását a reptér mellett, utóbbi iránt már több cég jelezte érdeklődését.