Felszállt a LOT első közvetlen szöuli járata Budapestről

Forrás: MTI / turizmus.com

 2019. szeptember 22. 14:57

A lengyel légitársaság szöuli járata 10 óra 40 percre rövidíti le az utat a magyar utazók számára Kelet-Ázsia felé. A LOT Boeing 787 Dreamlinerrel repüli az útvonalat, hetente háromszor.

Az új járat a téli menetrendben Budapestről kedden, pénteken és vasárnap 11.25 órakor (október végéig 12.25 órakor) száll fel, és helyi idő szerint másnap 6.05 órakor érkezik meg Szöulba, visszafelé pedig hétfőn, szerdán és szombaton közlekedik (indulás helyi idő szerint 7.35-kor, érkezés Budapestre 12.20-kor).

Vasárnap, a járat felszállása előtt tartott sajtótájékoztatón Rafal Milczarski, a LOT pozíciójában augusztusban megerősített vezérigazgatója elmondta: első alkalommal nyitnak Budapestről keletre járatot, amely rendkívül nehéznek bizonyult, ezért szükség volt a Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségére is. A szöuli összeköttetés nemcsak a gazdasági, hanem a kulturális kapcsolatok miatt is fontos, és szeretnék, ha heti három helyett hat, optimális esetben hét járat indulna.
A járatnyitás a LOT által 2016 elején indított növekedési stratégia része, melynek eredményeként a légitársaság három év alatt megduplázta flottáját, és több mint 70 új útvonalat nyitott világszerte. 2019 végére további B787 Dreamlinerek állnak szolgálatba, melynek révén a LOT szélestörzsű gépeinek száma 15-re emelkedik.

A légitársaság 2019-ben 10 millió utassal számol.

Tortabontás a járatnyitás alkalmából (balról jobbra): Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója, Rafal Milczarski, a LOT vezérigazgatója, Németh Anna, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese és Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára

Fotó: Budapest Airport

Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a LOT az elmúlt évek járatfejlesztéseivel megduplázta, 400 ezer fölé növelte éves utasforgalmát Ferihegyen, és hamarosan a legnagyobb hálózatos légitársaság lesz a budapesti repülőtéren. Hozzátette: évente 80 ezer utast regisztrálnak a két ország között, így a közvetlen járat megnyitása indokolt volt.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón azt mondta, nem jöhetett volna létre a járat, ha nem három baráti ország fog össze az érdekében.

Németh Anna, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese pedig arról beszélt, hogy az új járat megnyitása hozzájárul ahhoz, hogy az idei évben is rekord beutazó-forgalmat mérjenek.