Csődbe ment Európa harmadik legnagyobb utazásszervező cége, 65 ezer ügyfelet érint

Forrás: turizmus.com

 2024. június 03. 16:47

Hétfőn fizetésképtelenséget jelentett Európa harmadik legnagyobb utazásszervezője, az FTI utazási csoport. Az utazásokat már keddtől lemondták, vagy csak részben tudják megvalósítani. Magyar utasok is érintettek.

Az FTI Touristik GmbH, az FTI Group irányítását gyakorló vállalkozás hétfőn kérelmet nyújtott be a müncheni helyi bírósághoz a fizetésképtelenségi eljárás megindítására.

A társaság közleménye szerint a csőd általánosan az FTI Touristik Gmbh-nál lefoglalt összes szolgáltatást érinti. Ez magában foglalja a németországi, ausztriai és hollandiai FTI-márkákat, a németországi 5vorFlug márkát, a BigXtra Touristik GmbH-t, valamint a DriveFTI és a Cars and Camper bérautómárkákat.A csődkérelem egyelőre közvetlenül az FTI Touristik márkát érinti, a későbbiekben azonban a csoport más vállalkozásaira is benyújtják a kérelmet. A Windrose luxusmárkát működtető Windrose Finest Travel GmbH folytatja tevékenységét.

Az Euvia GmbH és utazási vásárlási csatornája, a Sonnenklar TV független vállalatok, valamint a TVG utazási irodai franchise-rendszer (Sonnenklar TV Reisebüros, 5vorFlug Reisebüros és Flugbörse márkák) nem tartoznak az FTI-csoporthoz.

 

Jelentősen leromlott a likviditás

A múlt héten még mindenki nagy reményeket fűzött ahhoz, hogy az FTI-csoport kap egy új esélyt. A mintegy 11 ezer alkalmazottat foglalkoztató konszern – Európa harmadik legnagyobb utazási csoportja a TUI és a DER Touristik után – a koronavírus-járvány alatt került szorult helyzetbe. Az akkor kialakult válságban 595 millió euró állami támogatást kapott a német Gazdasági Stabilizációs Alapból (WSF), aminek eddig csak a töredékét sikerült visszafizetnie.

Az utóbbi időben mégis úgy tűnt, hogy a társaság a válság után fellendült keresletnek köszönhetően kezd magához térni. A vállalat árbevétele a 2022/23-as pénzügyi évben 10 százalékkal 4,1 milliárd euróra nőtt, eredménye a kétszámjegyű milliós sávban volt.

Számos kedvelt török szállodába lehetett foglalni az FTI Touristikon keresztül

Fotó: 123rf.com

A vállalat áprilisban bejelentette, hogy megállapodás született a Certares amerikai pénzügyi befektető vezette konzorciummal, a megállapodás szerint a konzorcium egy euróért átvette volna a céget, és 125 millió euró friss tőkét fecskendezett volna a működésébe. Az ügyletet még jóvá kellett hagyniuk a versenyhatóságoknak.A foglalások száma azonban a befektető belépésével kapcsolatos pozitív hírek ellenére jóval a várakozások alatt maradt. Az FTI likviditása emiatt jelentősen romlott. Ráadásul a vállalat egyre több beszállítója követelt előleget, köztük számos egyiptomi és törökországi szállodalánc. Emiatt megnövekedett a likviditási igény, amelyet azonban a befektetési folyamat lezárásáig már nem lehetett áthidalni. A cégnél legalább tízmilliós fedezethiány keletkezett, a német szövetségi kormány pedig a hétvégi tárgyalások után elutasította a vállalat további támogatását. Ezért jogi okokból szükségessé vált a csőd bejelentése.

 

Vizsgázik az utasbiztosítási alap

Az FTI-csoport közleménye szerint most a legfőbb prioritást a csőd következményei által érintett utazók támogatása jelenti, ennek érdekében külön weboldalt és egy ingyenes telefonvonalat hoztak létre.

Ezenkívül nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a már megkezdett utak az eredeti terveknek megfelelően legyenek lebonyolítva.Jelenleg mintegy 65 ezer ügyfél utazása lehet folyamatban.

A még meg nem kezdett utazásokat várhatóan június 4-től, keddtől már nem, vagy csak részben bonyolítják le.

A német külügyminisztérium szóvivője hétfőn azt nyilatkozta, hogy a minisztérium válságstábján keresztül szoros kapcsolatban áll a Német Utazási Szövetséggel (DRV) és az Utasbiztosítási Alappal is, hogy pontos képet kapjon a helyzetről. Az érintett utazók hazaszállításáról és támogatásáról a német utazási szakma és az Utasbiztosítási Alap gondoskodik.A német turisztikai ágazat által szervezett és a szövetségi igazságügyi minisztérium által felügyelt Utasbiztosítási Alapot a Thomas Cook-csoport 2019 szeptemberében bekövetkezett csődje után hozták létre. Akkor a biztosítók a felelősségkorlátozás miatt csak a költségek töredékét térítették meg, és az államnak kellett milliókkal beszállnia – írja a Tagesschau.de.

Az FTI Touristik fizetésképtelensége magyar utasok foglalásait is érinti – derül ki a Facebook egyik zárt utazási irodai szakmai csoportjában közzétett bejegyzésekből. Ennek mértékéről egyelőre nincsenek információink.

Pár napja egy magyar utazási iroda jelentett csődöt.