Futurisztikus látványtervek az új lengyel gigareptérről

Szerző: Vámos Éva

Forrás: turizmus.com

 2019. július 13. 17:18

Európa legnagyobb zöldmezős beruházása keretében hatalmas multimodális közlekedési csomópont épül Varsó közelében. A beruházók ismert brit építészirodákat kértek fel a létesítmény terveinek elkészítésére. Mutatjuk a látványterveket és az elképzeléseket.

A Szolidaritás Közlekedési Csomópont (Solidarity Transport Hub, STH) Varsó és Łódź között épül, és a légi, a vasúti és a közúti útvonalakat fonja egybe.

A csomópont része lesz a Szolidaritás repülőtér, amely 3 ezer hektárnyi területen fekszik majd Varsótól 37 kilométerre nyugatra. Becslések szerint már az első időszakban évi 45 millió utas fordulna meg a létesítményben.

Az egyik terv, aminek egyes elemei meg is valósulhatnak

Fotó: STH

Az STH vasúti beruházást is magában foglal, ami lehetővé teszi, hogy Varsóból maximum 2,5 óra alatt elérhetőek legyenek a legnagyobb lengyel városok. A kizárólag állami tulajdonban lévő STH 150 ezer embernek ad majd munkát.A létesítmény közelében építenek egy reptéri várost is, ahol vásárok, kongresszusi és konferencia-központ, valamint irodák kapnak helyet.Áprilisban elkezdődött egy konzultáció az ágazat kulcsszereplői között. Az első találkozón hatvannál is több olyan cég vett részt, amely valamilyen módon az STH-val fog dolgozni, és négyszáznál is több megjegyzés, illetve javaslat hangzott el. Ezt a találkozót követte az építészirodák felkérése a tervek elkészítésére.

Ezzel egyidőben az STH felvette a kapcsolatot a IATA-val, és létrehozta a Repülőtér Konzultációs Bizottságot, amely július 18-án ülésezik először Varsóban. Az ülésre a IATA meghívta az összes érintett légitársaságot, köztük számos low cost és cargo fuvarozót.

2019 és 2020 fordulóján kiválasztanak egy stratégiai-technikai tanácsadót, és véglegesítik a reptér terveit. Ebben vázolják fel az építkezés egyes lépéseit a határidőkkel és azt az üzleti modellt, amelyben az új reptér működni fog.

 

Inspiráló tervek születtek

„Ismert, kreatív, komoly referenciákkal rendelkező brit építészirodákat kértünk fel a tervek elkészítésére. Nagyon jó ötlet volt: a merész koncepciók összetalálkoztak a befektetők elképzeléseivel, és olyan inspiráló tervek születtek, amelyek meg sem fordultak volna a fejünkben. A repülőtér fejlesztésének új szakaszába léptünk”– mondta Dariusz Sawicki, az STH elnökségének a repülőtér építéséért felelős tagja.

A befektető egyik tervet sem köteles felhasználni, viszont hasznos inspirációval szolgálhatnak a végleges projektnek.

 

A Chapman Taylor iroda terve

A londoni székhelyű stúdió a terminál nagy részét egy átlátszó kupola alá helyezné, ami két kifutópálya között helyezkedik el. A félgömb alakú kupola az egységet szimbolizálja, így utal Lengyelország történetére. „Egység, fenntartható fejlődés, az otthon érzése. A lengyel nemzeti identitásnak ezeket a kulcselemeit emeltük ki, szinergiában a sokáig megmaradó, pozitív „wow-élménnyel” – magyarázta Peter Farmer igazgató.

A terminál nagy része fölé átlátszó kupola borulna

Fotó: STH

A teljes létesítmény hatemeletes lenne, legalul a vasúttal. A többi emeleten kapna helyet az érkezési és indulási csarnok, az üzleti váró, az üzletek és az éttermek. Mind a hat emelet designja valamelyik lengyel tájegységet idézi fel: a Balti-tenger partvidékét, a Mazuri-tavakat, az alföldeket, a fennsíkokat, a völgyeket és a hegyeket.

A fenntarthatósági és energiatakarékossági szempontokat szem előtt tartva a terminál klimatizálására hőpumpákat használnának, emellett pedig bioüzemanyagban, elektromos járművekben gondolkodnak, és gyűjtenék az esővizet.

Eközben odafigyelnek arra, hogy minél több természetes fényt kapjon az épület, ami a dús vegetációnak is jót tenne – az inspirációt a szingapúri Changi reptér adta. A zöld kertben egy kis tó is lenne, amit fahidakon közelíthetnének meg az útjuk közben pihenni vágyó utasok.

 

A Foster és partnerei iroda terve

Az iroda két terminálépületet tervezett. A nagyobbik formája egy kulcsra hasonlítana, a később, a forgalom növekedése esetén megépítendő kisebbik pedig X-alakú lenne. A terminálokat egy gyorsvasút kötné össze.

Előtérben a kulcs alakú, hátul az X formájú terminál

Fotó: STH

A terminál félig átlátszó lenne, aminek köszönhetően a lehető legtöbb napfényt engedné be. A Varsó közelében fekvő Kampinos erdő ihletésére az épület tele van fákkal és zöld területekkel, ami az utazási élményt kellemesebbé és kevésbé stresszessé teszi. Az épület egyes részei fából készülnek a hagyományos lengyel építészetet idézve.

Belül a hub különböző zónákra lenne osztva: külön területet kapna a szórakozás, az üzlet, a családok és így tovább. „A mi megoldásunk a modernséget ötvözi a lengyel hagyományokkal, az okos megoldásokkal és a legmodernebb technológiákkal, mint például az utaskiszolgálás automatizálása és a fenntartható anyagok széles körű használata” – összegezte Antoinette Nassopoulos-Erickson, az iroda senior partnere.

 

A Grimshaw iroda terve

Az alapkoncepció itt a „demokratikus hub”, ihletője a Szolidaritás mozgalom és Lengyelország 1989-es rendszerváltása. A terminálnak a tervezők szerint elsősorban az utasok igényeinek kell megfelelnie. Ez a koncepció a funkcionalitásra fókuszál, miközben próbálja elkerülni a felesleges sallangokat.

A „demokratikus hub” alapelve a funkcionalitás

Fotó: STH

Alapelv a transzferidő csökkentése, és annak az útnak a maximális lerövidítése, amit az utasoknak meg kell tenniük. Fontosnak tartják, hogy ahol csak lehet, természetes fényt használjanak, fenntartható legyen a létesítmény, amelyben utalnak a helyi sajátosságokra is, a kereskedelmi egységek pedig maximális hozamot tudjanak elérni.

Az áttetsző terminál külseje a hagyományos lengyel piactereket idézi. A repülőtéren sok helyet biztosítanak a pihenésre, hogy csökkentsék az utazást kísérő stresszt. A terminálon átsétálva az utasok finomságokkal kényeztethetik magukat, shoppingolhatnak, pihenhetnek vagy dolgozhatnak a „csendes zónák” valamelyikében.

Érdekesség, hogy a létesítményben előadóművészek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. „A gazdag lengyel hagyományokból akartunk meríteni anélkül, hogy túl messzire mentünk volna” – mondta Mark Middleton, az iroda partnere. Elsődleges szempont a repülőtér könnyű megközelítése, bármilyen közlekedési eszközt választanának is az utasok. Az iroda feltételezése, hogy a következő években el fognak terjedni az elektromos és az önvezető autók.

 

A Zaha Hadid Architects terve

Az iroda három alternatív designnal állt elő, amelyek abban különböznek, hogy hogyan kapcsolódik össze a repülőtér és a pályaudvar. Mindegyik tervben közös elem a természetes fényen és az átlátszó elemek használatán alapuló, kiváló megvilágítás, valamint a buja vegetáció.

Az iroda legfuturisztikusabb terve

Fotó: STH

Az első tervben a pályaudvar közvetlenül a reptér alatt van, ami azt is lehetővé teszi, hogy az utasok fentről nézzék a vonatközlekedést. A második tervben az állomás a sínek fölött van, és bizonyos elemei összekeverednek a repülőtér egyes elemeivel.

A legfuturisztikusabb megoldás az, amelyben a vonatok közvetlenül a repülőtérre érkeznek, ahol a platformok különböző magasságban helyezkednek el.

„Az STH az egyetlen zöldmezős beruházás, ami most folyamatban van Európában. Szeretnénk minél többet megtudni a befektetők igényeiről, hogy azokhoz igazíthassuk a terveinket” – mondta Filippo Innocenti igazgatóhelyettes.

 

A Benoy iroda terve

„Az STH nagyobb területet foglal el, mint egész Manhattan. Éppen ezért egy holisztikus megoldást mutattunk be, amelyben nemcsak a reptér fejlesztése szerepel, hanem a körülötte lévő területé is, ahol egy egész – a terv szerint zöld – repülőtéri város jön létre” – mondta Alan Thompson design igazgató.

A reptéri város terve

Fotó: STH

A szakember tervüket „glokálisként” emlegette, mert globális és lokális elemeket is tartalmaz. A repülőtérre vezető autópályák és vasútvonalak utolsó szakaszát a föld alá vezetik. Az egész rendszer középpontja egy multimodális csomópont, amelyet átlátszó tetővel fednek le.

A belső térben összemossák a határokat a repülőtér különböző részei között – alig észrevehető például az átmenet az étkező és a várakozó rész között. Az építészek hangsúlyozzák a világítást és a sok zöld felületet, ami segít az utasoknak relaxálni. A Benoy volt az egyetlen iroda, amely kelet-nyugati tájolás helyett észak-délit javasolt.

 

A Pascall+Watson iroda terve

A benyújtott tervek közül ez a legkevésbé specifikus. A projektért felelős Nidesh Naiddo egy sor olyan megoldást vonultatott fel, amit már alkalmaznak Londonban, Münchenben, Abu Dhabiban és Hongkongban, és amelyeket szerinte az STH-nál is eredményesen lehetne adaptálni.

Nidesh Naiddo szerint azt kell adaptálni, ami máshol működik

Fotó: STH

A cél az, hogy egy olyan csomópont jöjjön létre, amit könnyen meg lehet közelíteni. A vasúttal és az autópályákkal összekapcsolt reptér az európai közlekedési hálózat fontos eleme lehet, ami képes lesz kényelmes és gondtalan utazási élményt biztosítani.