Indulnak a charterek Görögországba, a 12 éven aluliak teszt nélkül utazhatnak

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. június 22. 09:32

Ezen a héten elindulnak Magyarországról a charterjáratok Görögországba, így megnéztük a legfrissebb beutazási szabályokat. A 12 év alatti gyermekek szabadon beutazhatnak a mediterrán országba, a felnőtteknek továbbra is igazolniuk kell az oltás vagy a negatív teszt meglétét.

Jelenleg a Görögországba érkező felnőtteknek a karantén és negatív teszteredmény nélküli belépéshez igazolniuk kell az oltás meglétét. A 12 év alatti gyermekek szabadon (teszt és oltási kötelezettség nélkül) beutazhatnak Görögországba – osztotta meg az információt a közösségi oldalon Balogh Csaba, az IBUSZ turisztikai főosztályvezetője.

Fontos, hogy a második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az igazolást. A beutazáshoz nem szükséges bemutatni a magyar hatóságok által kiállított plasztik védettségi igazolványt, elég egy hivatalos igazolás az angol, francia, német, olasz, spanyol vagy orosz nyelvek valamelyikén.

A dokumentumnak tartalmaznia kell a beoltott személy teljes nevét, az alkalmazott vakcina típusát, a beadott adagok számát és dátumát (1. és 2.). Az oltási igazoláson szereplő névnek meg kell egyeznie az oltási igazolvány birtokosának útiokmányában szereplő névvel. Görögország a következő oltóanyagokat fogadja el: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm, azaz a Magyarországon alkalmazott összes vakcinával utazhatunk.

Amennyiben a beutazók nem rendelkeznek oltással, vagy a védettséget igazoló dokumentummal, a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén gyorstesztet kell bemutatniuk.

Az antigén tesztet a Liszt Ferenc-repülőtéren is el lehet végeztetni, 15-20 percen belüli eredménnyel, melynek költsége a reptéri tesztközpontban 11 ezer forint, de érdemes nem az indulásra hagyni, hanem előre beszerezni, mert városi laboratóriumokban már akár 6000 forintért is elérhető.

Az állami, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium igazolásán angol, francia, német, olasz, spanyol vagy orosz nyelven fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét, ennek pedig egyeznie kell a személyazonosító igazolványon, vagy útlevélen szereplő névvel.

gorogorszag_123rf

Július 22-én indul az első charterjárat Görögországba Budapestről

Fotó: 123rf.com

A Covid-19 betegségen átesett személyek állami, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magánlaboratórium igazolásán a fent felsorolt nyelvek valamelyikén tartalmaznia kell a beutazó személy nevét és a megbetegedés dátumát. Az igazolás érvényessége a megbetegedés (pozitív PCR- vagy rapid antigén teszt) dátumától számított 2. hónaptól a 9. hónapig terjedő időszakra szól.

A szakmai Facebook-csoport tagjainak információi szerint, amennyiben a Covid-19 betegséget szerológiai vizsgálatokkal, antitestek jelenlétéből mutatták ki, az erről szóló dokumentumot nem fogadják el védettségi igazolásként a görög hatóságok.

 

Indulnak a charterek Görögországba

A Magyarországról charterjáratokat indító utazásszervezők által június 15-ig megadott adatok alapján június 22-én, kedden indul az első charter Görögországba, Rodosz irányába, a következő másfél hét során pedig további 10 charterjárat indul el. A gépek a tervek szerint egészen szeptember végéig szállítják majd a nyaralókat.

charter_gorog

Ezen a héten több utazási iroda is elindítja charterjáratait a görög nyaralóhelyekre

Fotó: Turizmus.com-gyűjtés

Ahogy a fenti táblázatból látszik, gépgazdaként az IBUSZ és az Anubis Travel indít járatokat Heraklion (Kréta), Karpathos/Rodosz, Kefalonia, Korfu, valamint Zakinthos/Lefkada üdülőhelyekre, a különböző járatokon az Apollon Travel, a Budavár Tours, a Kartago Tours, a Personal Tours, az Unitravel, a Taurus Reisen és a Blue Sky Travel kötött le kapacitásokat.

Egyes utazásszervezők a charterjáratok mellett a Wizzair krétai, rodoszi és zakinthoszi menetrend szerinti járatain is foglaltak le block-seat-eket utasaik részére.