Hajóbaleset: műszaki, emberi vagy más hiba?

Szerző: Vámos Éva / Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2019. május 30. 13:40

Vajon a hajózás történetének korábbi balesetei mennyit segítenek a Hableány katasztrófájával kapcsolatos következtetések levonásában? A hajózási szakemberek higgadtságra intenek, szerintük nem a budapesti hajózás általános helyzetében és szabályozásában keresendő a hiba.

„Úgy tűnik, a Hableány katasztrófáját sokan arra használják fel, hogy elmondják a véleményüket a budapesti hajózásról. Én arra szeretnék figyelmeztetni, hogy még nem tudjuk, mi okozta a balesetet" – nyilatkozta a turizmus.com-nak Balogh Tamás, a TIT Hajózástörténeti Egyesületének elnöke.

„Itt egy súlyos tragédia történt, erős sodrás és 13 fokos vízhőmérséklet mellett, ahol a mentési erőfeszítéseket még az eső és a sötétség is hátráltatta. Az érintettek iránti tapintat is arra kötelez, hogy addig várjunk a következtetések levonásával, amíg a hivatalos vizsgálat lezárul ” – tette hozzá.

 

Az okok még ismeretlenek

Az ORFK május 30-i sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a dunai hajóbaleset felvételein az látszik, hogy az ütközés előtt a Hableány turistahajó befordult a Viking Sigyn szállodahajó elé, azt követően történt a tragédia – közölte Pál Adrián rendőr ezredes az MTI tudósítása szerint.

A felvételeket értelmezve elmondta: a videón az látható, hogy „hegymenetnek, északnak” tart mindkét hajó, és amikor beérnek a Margit híd két pillére közé, a Hableány „valamilyen oknál fogva” befordul a Viking Sigyn elé, ami felborítja a kishajót, amely hét másodperc alatt elsüllyed.

Ebben a videóban jól látható, hogyan gyűrte maga alá a szállodahajó a nála jóval kisebb sétahajót.


A szállodahajó nem sokkal később kikötött a Carl Lutz rakpartnál Újpesten, és jelenleg is ott áll. A most  indult büntetőeljárásban minden valószínűség szerint alaposan megvizsgálják majd, hogy miért kerülhetett egymás veszélyes közelségébe a Hableány és a Viking Sigyn.

A hajózástörténet más, korábbi baleseteinek tanulsága alapján az egymás mellett elhaladó hajók baleseteinek elvben háromféle oka lehet: műszaki (például a gépek, a kormányszerkezet hirtelen és váratlan meghibásodása), emberi (navigációs), esetleg természeti (az áradó víz, ami befolyásolhatjaa hídpillérek körül egyébként is változó áramlási viszonyokat, vagy például egy nagyobb uszadékfa, amely jobbról ütközött a hajótestnek, és balra lökte.)

Csúcsforgalom a Dunán. A folyó fővárosi szakasza még éjszaka is nagyon telített, a Magyar Hajózási Országos Szövetség adatai szerint átlagosan mintegy 70 hajó közlekedik ilyenkor is

Fotó: turizmus.com / Révész Róbert

A most  indult büntetőeljárásban minden valószínűség szerint alaposan megvizsgálják majd, hogy miért kerülhetett egymás veszélyes közelségébe a Hableány és a Viking Sigyn.

„A vizsgálat végeredménye előtt minden csak találgatás. A végleges következtetéseket a hivatalos vizsgálat fogja levonni, a helyszíni felvételek, a tanúvallomások és nem utolsó sorban az elsüllyedt hajótest kiemelése és vizsgálata alapján. A fenti műszaki, emberi és természeti körülmények egyike sem áll közvetlen összefüggésben a budapesti hajózás általános helyzetével és szabályozásával, amelyet – ha a baleset körülményeinek kivizsgálása alapján az szükséges volna – nyilván szintén felülvizsgálnak majd” – tette hozzá Balogh Tamás.


Se a szabályozás, se az időjárás nem okolható, és mentőmellény is volt

A dunai hajóbaleset mindenkit megrázott, aki a szakmában dolgozik, így Varga Zsolt, a Személyhajósok Szövetségének elnöke is nehezen szólalt meg az eset kapcsán. Egyelőre nem lehet pontosan tudni, mi is történt valójában, azonban a szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy a személyhajózásra itthon és nemzetközi szinten szigorú szabályok vonatkoznak, amelyek nagyon részletesek is, így nem lehet erre fogni a történteket.

A hajókon a legmodernebb nautikai felszerelések vannak üzemben, a képernyőkön akár több száz méterre is látni lehet a hajó mozgását, és a rádióforgalom is követhető. Természetesen arra is megvannak az előírások, hogyan zajlik a hidaknál a behajózás. Folyamatos a hajókövetés, és akár egy appon keresztül is látható minden hajó, amelyik kimegy a Dunára. A szabályok rendkívül alaposak, 75 éve nem volt hasonló súlyosságú baleset. Az nem a folyón, hanem a Balatonon történt – sorolta a szakember.

Laikusok ilyenkor – a felelősöket keresve – hajlamosak megalapozott tények nélkül véleményt nyilvánítani és valótlan híreket terjeszteni, de az elnök szerint a hajózásban sem a heves esőzés, sem az éjszakai fények nem számítanak rendkívüli körülménynek. Az pedig, hogy a nagy szállodahajók városnézéseket is indítanak, szintén természetes velejárója a hajózásnak, a Duna nemzetközi hajózási útvonal, tehát bárki használhatja, aki engedéllyel rendelkezik. Vannak városok, ahol sokkal nagyobb a zsúfoltság, mint nálunk – szögezte le Varga Zsolt.

Véleménye szerint nem lehet a tragédiáért a mentőmellények hiányát sem okolni. Előírás, hogy ezekből kellő számú álljon rendelkezésre, sőt olyan helyen és jelöléssel kell tárolni, hogy akkor is megtalálják, ha a személyzet esetleg megsérül. De nem szabad elfelejteni, hogy a tragédia mindössze 7 másodperc alatt történt, nem volt idő a mentőmellények felvételére sem.

Az elsüllyedt turistahajót vizsgálják

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A szövetség megrendült a történtektől, a napokban megbeszéléseket folytatnak a szakmán belül és leszűrik a tanulságokat.

 

Panoráma Deck: volt elegendő számú mentőfelszerelés

A Hableány hajó fedélzetén a teljes befogadóképesség, vagyis 60 fő számára megfelelő mentőfelszerelés volt – közölte az MTI-vel a sétahajó üzemeltetője, a Panorama Deck Kft.

Mint írták, a Hableány hajó 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a Panorama Deck flottájának 2003 óta. Érvényes engedéllyel rendelkezik 2020. október 31-ig. A tapasztalt, 58 éves hajóvezető és az 53 éves matróz kifogástalanul végezte a munkáját, mióta a társaság alkalmazásában állt. A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik, és azonnal felállított egy belső vizsgálóbizottságot a körülmények feltárására.

 

Pro és kontra

A fentiek tükrében valószínűleg nem érdemes további találgatásokba bonyolódni, annál is inkább, mert szakmán belül is ütköznek a vélemények. Beszéltünk olyan szakemberrel, aki több hibát is felfedezni vél a történtekben. Eleve rendkívül veszélyes, hogy a nagy szállodahajók városnézést folytathatnak, és közlekedésükkel időnként szinte leszorítják a kisebb hajókat. A nagy hajók ráadásul sokszor konvojban közlekednek – mondta név nélkül.

Az is nehezítette a Hableány dolgát, hogy a heves eső miatt mindenki lent volt az alsó, zárt részben, ahonnan szinte nem is volt menekülési lehetőség. A tragédia után többen osztják azt a véleményt, hogy ilyen időjárási körülmények között, ekkora létszámmal nem szabadott volna elindulni.

A roncs kiemelése a Duna áradása miatt napokig eltarthat.